Kako instalirati Windows XP

Kako instalirati Windows XP

Ako jos uvek imate stari operativni sistem Windows 2000, spor je i zastareo, mozda je vreme da ga nadogradite. Windows XP je prosle godine izbacio novu verziju, pa mozda ne bi bilo lose da nadogradite svoj operativni sistem. Pre instalacije nove verzije operativnog sistema vazno je da sacuvate sve bitne podatke sa racunara.

Pre nego sto krenete da instalirate novi sistem proverite da li ce ta verzija dogovarati za vas racunar. Stariji racunari sa malo memorije ne rade dobro sa novijim verzijama Windows XP. Instalirajte verziju operativnog sistema koja najbolje odgovara vasem racunaru.

Iskljucite racunar, a zatim stavite CD sa operativnim sistemom. Ukljucite racunar ponovo i operativni sistem ce poceti da se instalira.

Kada se racunar ukljuci izaberite opciju za instalaciju Windows XP. Zatim ce vam se pojaviti Ugovor o licenci. Pomerite se na dole dok ne dodjete do kraja. Ako se slazete sa uslovima pritisnite taster F8.

U sledecem koraku izaberite particiju na koju zelite da instalirate Windows XP. U vecini slucajeva, ovo ce biti particija (C:).

Napravite pauzu dok racunar kopira fajlove i formatira hard disk. Ovo obicno traje oko pola sata.

Pratite uputsvo na ekranu. U ovom delu Windows XP ce vas pitati za regionalne postavke, vreme i datum, ime i lozinku administratora, mreznu konfiguraciju i jos nekoliko pitanja. Odgovorite na njih po potrebi. Ako ne znate prave odgovore, ne brinite, mozete da se vratite i menjate ovo kasnije. Sistem ce iskopirati ove informacije, uraditi jos nekoliko koraka, a zatim ponovo pokrenuti instalaciju.

Prijavite se na svoju novu Windows XP instalaciju. Ako ste sve ispravno konfigurisali operativni sistem Windows XP ce biti instaliran. 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts