Kako pobediti depresiju

Kako pobediti depresiju

Kako pobediti depresiju

Kako pobediti depresiju?

Prema podacima Nacionalne sluzbe za mentalno zdravlje, jedan od glavnih uzroka nesposobnosti u svetu je depresija. Oko 15 miliona ukupne svetske populacije pati barem jednom godisnje od ove bolesti.

Iako zvanicno ne postoji lek protiv depresije, neki ljudi su uspeli da se izbore sa njom samo promenom gledista na zivot I okolnosti I odredjenim, tretmanima koji spadaju u domen alternativne medicine.

Pomoć stručnog lica

Prvo bi trebalo da potrazite pomoc strucnog lica, kako bi vas uputio na nacine borbe protiv ove bolesti. Postoje brojne terapije, a medju najuspesnijim se pokazala kognitivno-bihejvioralna I interpersonalna terapija. Uz to, mogu vam prepisati I koriscenje antidepresiva, koje mozete dobiti iskljucivo uz lekarski recept. Oni vam mogu pomoci da depresiju drzite pod kontrolom, koliko god je moguce.

Podrška okoline

Takodje, bitno je da imate podrsku okoline. Razgovarajte o svojim problemima sa clanovima porodice, prijateljima, kolegama. Ohrabrenje koje cete dobiti od nekoga od njih vam moze pomoci da se izborite sa depresijom.

Opuštanje

Redovno primenjujte neku od tehnika opustanja koja vam prija. One ce doprineti smanjenju krvnog pritiska, pulsa, opustanju misica, ali I smanjenju razdrazljivosti I povecanju koncentracije.

Alternativna terapija

Potrazite alternativnu terapiju koja vam odgovara: akupunkturu, jogu, pilates I tome slicno. Bavite se necim sto vas umiruje. Bilo da je to: trcanje, pesacenje, biciklizam ili bilo koji drugi hobi, doprinece pobiljsanju, kako fizicke, tako I psihicke forme.

Vežbe

Vezbajte pozitivno razmisljanje I trudite se da naucite da vodite pozitivan razgovor. Koriscenje pozitivnih afirmacija ce vam, takodje pomoci da povratite kontrolu I smirite svoje misli, kako biste mogli lakse da se suocite sa depresijom, ako jos koji put naidje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts