Kako urediti bastu

Kako urediti baštu

Kako urediti bastuSaveti kako da sami uredite baštu

Uzitak gajenja svog cveca ili povrca je posebno izrazen u prolece I leto. Ako nikada pre niste imali bastu, pa ne znate sta treba raditi, pokusacemo da vam pomognemo.

Za pocetak, odredit kakvu vrstu baste zelite. Svakako uzmite u obzir vstu zemljista u dvoristu, da li je na suncu ili senovito I koliko vremena mozete da odvojite za brigu o basti. Sve to ce vam pomoci da odredite velicinu baste I sta cete gajiti. Zatim nacrtajte kako zelite da ona izgleda. Ideje za to mozete naci u casopisima, na internetu ili jednostavnim gledanjem komsijskih basti. Otidjite do lokalne poljoprivredne apoteke kako biste se raspitali koje biljke najbolje uspevaju u vasem kraju I obavezno saznajte da li su neke od njoh otrovne za decu ili kucne ljubimce.

Kada ste se odlucili koje biljke zelite da zasadite, napravite spisak. Ali, navedite I alternativni izbor, u slucaju da ne nadjete zeljene. Takodje, na spisku treba da se nadje I alat koji vam je neophodan I mozda, djubrivo I tome slicno. Svakako ce vam u tome pomoci saveti prodavca.

Oznacite prostor za bastu. Uklonite korov I kamneje iz tla. Obezbedite ivicu baste, recimo lepim ukrasnim kamenjem. Zatim, koristeci svoj nacrt zasadite semenje po uputstvima sa kesice. Valjalo bi da ostavite prazne kesice u odredjenoj leji, kako biste znali gde ste sta zasadili. Zalivajte biljke prema uputstvu na kesici ili onome koje vam je dao prodavac.

Ne koristite hemikalije u novim vrtovima, osim ako se za to ukaze potreba. Svakako, ako imate neke hemikalije koje su neophodne za biljke u vasoj basti, ne zaboravite da ih drzite na sigurnom mestu, van domasaja najmladjih ukucana.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts