Kako vaspitati decu

Kako vaspitati decu

Kako vaspitati decuSaveti kako da pravilno vaspitate vašu decu

Podizanje dece na pravi nacin predstavlja cilj, ali I veliku odgovornost za roditelje. Da biste dosli do tog cilja, postoje brojni nacini. Koraci koji slede ce vam pomoci da podstaknete pravilan razvoj detete I pomognete mu da postane odgovorna osoba kad odraste.

Deca posmatraju svoje roditelje svakodnevno I ugledaju se na njih. Zato treba da ih ukljucujete u svakodnevne poslove. U pocetku, to ce biti jednostavne varijante, poput, recimo raspremanja igracaka. Oni za tili cas mogu napraviti haos u svojoj sobi, ali cete ih nauciti da budu korisni tako sto ce imati obavezu to polse da raspreme.

Koristite nagrade, a ne mito. Kada vase dete uradi nesto korisno, ponudite mu da ga odvedete na primer u pozoriste ili mu stavite jedan pecat u svesku. Izbegavajte mito u smislu kupovine igracaka za takve stvari.

Dozvolite detetu da snosi posledice za svoje postupke. Na primer, ako izgubi loptu, nemojte mu odmah kupiti novu. Pustite ga neka pozajmljuje od drugih. Jedino tako ce shvatiti da treba da brine o svojim stvarima. Tek kada budete sigurni da je shvatilo, mozete mu kupiti novu.

Verujte u svoje dete. Ne potencirajte neuspehe, vec uspehe. Oni ce postati odgovorni, jedino ako vi verujete I omogucite im da I oni sami pocnu da veruju da je to moguce.

Saznajte zelje deteta, ali u granicama. Ne treba im ispunjavati bas svaku zelju, jer ce tako shvatiti da se svet vrti oko njih.

Naucite ih da stede. Ukoliko zele neku igracku, nemojte otrcati odmah da im kupite. Vec podstaknite zelju u njima.

 Saveti

 Zapatite da vi jeste odgovorni za vaspitanje vaseg deteta, ali ne mozete biti odgovorni za njegove postupke jednog dana. Jer, svako, pa I dete donosi svoje odluke.

Vazno je da date sve od sebe da vase dete shvati sta je odgovornost I postane I samo odgovorno. A to cete najbolje uciniti ako mu date primer svojim ponasanjem.

I nikada nemojte omalovazavati bilo koji pokusaj deteta, vec ga u tim trenucima ohrabrite I podstaknite da pokusa ponovo.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts