Kako pobediti strah od mraka

Kako pobediti strah od mraka

Kako pobediti strah od mraka

Saveti kako savladati dečiji strah od mraka

Aklufobija ili strah od mraka se, najcesce javlja kod dece, ali mogu ga imati I odrasli. Kako rastu ova vrsta straha gubi na znacaju, ali cak 28% odrsalih ce ga osetiti.

Kako biste prevazisli ovu vrstu straha, predlazemo vam par jednostavnih koraka. Saznajte sta je potrebno da uradite kako biste pomogli sebi ili nekoj drugoj, bliskoj osobi da pobedi strah od mraka.

Okruzite se stvarima koje volite I prilagodite prostor svojim potrebama, koliko god je to moguce. Bitno je da se u sobi u kojoj spavate osecate prijatno. Kada su deca u pitanju, mozete ih okruziti omiljenim plisanim igrackama. Odrasli mogu uzivati ako, recimo u blizini imaju omiljeno cebe ili televizor.

Razgovarajte sa drugima o svom strahu. Potrazite pomoc bliske osobe, bilo da je to supruznik, najbolji prijatelj ili roditelj I recite im kako bi oni mogli da vam pomognu da prevazidjete strah od mraka.

Pre nego sto odete u krevet radite ono sto vas opušta: citajte knjigu, slusajte muziku ili radite bilo sta sto mislite da ce vam pomoci da odete na spavanje mirni.

Ako vam je tako lakse, ostavite u spavacoj sobi diskretno svetlo.

Ukoliko procenite da ne mozete sami da pobedite aklufobiju, potrazite pomoc psihologa ili terapeuta, koji ce vam predociti nacine lecenja. Neke od njih su tehnike opustanja, meditacije. Ako je vas strah toliko uznapredovao, da vam nista od navedenog ne pomaze, mozda bi trebalo da se konsultujete sa lekarom o primeni antidepresiva, koji ce kontrolisati vas osecaj panike.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts