Kako pobediti strah od porodjaja

Kako pobediti strah od porodjaja

Kako pobediti strah od porodjaja

Kako prevazići strah od porodjaja?

U toku trudnoce, strah vam moze biti jedan od najvecih neprijatelja. Ukoliko imate strah od bola, on moze dovesti do disbalnsa hormona I time vam moze napraviti veliki zdravstveni problem. Takodje, strah moze izaazvati preterano grcenje misica materice ili, pak pottpuno odsustvo grcenja.

Najbolji nacin da prevazidjete ovu vrstu straha jeste da znate tacno sta vas ceka. A najbolji nacin da to saznate jeste da pohadjate tecaj pripreme za porodjaj, koji se organizuje ili u okviru Doma zdravlja ili  pri porodilistu. Tamo ce vas uputiti do detalja kako ce se sve odvijati od trenutka kada dodjete na  prijem pa do rodjenja deteta.

Takodje, bitno je da razlikujete normalne strahove koji prate ovo stanje I one koji to nisu. Sasvim je normalno da budete zabrinuti, posebno ako prvi put radjate. Ali, ako misli o strahu pocnu da dominiraju vasim zivotom, neophodno je da se odmah uhvatite u kostac sa njima. Ako to ne mozete sami, pitajte nekog vama bliskog o njegovim iskustvima vezanim za porodjaj I podelite svoje strahove sa tom osobom.

Potpuno je prirodno da svako ima strahove vezane za porodjaj I sam cin radjanja. Cesto su oni posledica nekih prica koje ste culi u proslosti I koje su vam sada pale napamet.

Ako ste, recimo vi imali prvi porodjaj tezak, ne dozvolite sebi da strahujete za drugi. Jer svaki porodjaj je prica za sebe.

Ukoliko vam je lakse, pitajte partnera da prisustvuje porodjaju. Mozda ce vam biti lakse ukoliko neka osoba od poverenja bude uz vas u tom trenutku.

Jedno je bitno: mislite pozitivno I lepo o tom cinu, koliko god cesto mozete I pobedicete strah od porodjaja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts