izbor boje za kuhinje

Saveti za izbor boje kuhinje

izbor boje za kuhinje

Jedna od najvaznijih stvari na koju treba da obratite paznju prilikom uredjenja kuhinje jeste izbor boja. Dobro je poznato da odredjena boja moze da prouzrokuje razlicite oblike ponasanja ljudi. Zato vam navodimo neke od osnovnih varijanti boja, koje su najpogodnije za ovaj deo vaseg zivotnog prostora.

 Tople boje

 Ove, boje, posebno ako zauzimaju velike povrsine, uticu pozitivno na nasa cula. Dobre su za dekorisanje tradicionalnih kuhinja. Vazno je da se koristi u pravoj meri I da ne opterecuje prostor, jer ce onda izazivati negativnu reakciju ukucana. Zato je dobro da budu ukombinovane sa svetlijim tonovima, kako bi stvorili balans.

Hladne boje

 Hladne boje, poput plave I zelene su u vezi sa prirodom I u nasem umu izazivaju osecaj opustenosti I svezine. Dobre su za dekorisanje kuhinja opremljenih po savremenim trendovima, jer u takve prostore unose dodatnu svezinu.

Hladne boje u kombinaciji sa kuhinjskim apararima daju vrlo interesantan kontrast. Posebno treba da obratite paznju da ukoliko odaberete tamnije nijanse plave ili zelene izbegnete taj ostar kontrast, koji moze izazvati osecaj letargije kod ukucana. A to cete postici ubacivanjem pribora za jelo, na primer ili tanjira crvene boje.

 Neutralne boje

Ove boje ne moraju uvek biti sinonim za dosadu. Naprotiv, boje poput: bez, sive ili bele su dobar osnov za uredjenje kuhinje I pruzaju osecaj sigurnosti. Takodje, one omogucavaju dodavanje detalja u vasoj omiljenoj boji.

 Mesanje boja

Svakako u ovome ne treba preterivati. Ali moze da bude zanimljivo ukoliko se poigrate kombinacijom razlicitih boja I nijanski na zidovima kuhinje. Na taj nacin cete istaci one delove koji vam se vise dopadaju.

Druga varijanta je da na jednom zidu budu dve odgovarajuce boje. Na primer donji deo zida moze biti beo, a gornji u odgovarajucoj boji. Ovaj nacin dekorisanja, jer ce taj kontrast boja vizuelno dati veci izgled.

Imajuci u vidu sve nabrojano, mozete odabrati boje I nijanse koje odgovaraju vasem zivotnom stilu I koje odgovaraju vasim ukucanima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts