Sobno cvece KALATEA

Sobno cveće KALATEA

KALATEA – SOBNO CVEĆE

Poznato je preko 150 vrsta porodice Maranthaceae, u koju spada I Kalatea. Naziv je dobila po grckoj reci, koja znaci korpa, jer list okruzuje cvet. Prirodno stanizte joj je juzna Amerika. Sve vrste Kalatee su zeljaste visegodisnje biljke, sa elisastim ili uzduzno elipsastim listovima razlicitih boja I nijanski: belih, zelenih I ljubicastih.

Ova biljka je izuzetno zahtevna za odrzavanje, pa se ne preporucuje pocetnicima. Zahteva veliku vlaznost vazduha, pa je potrebno svakodnevno prskati listove, ali mlakom vodom. Takodje, mozete saksiju staviti iznad posude sa vodom kako bi se povecala vlaznost, ali saksija mora da ostane suva. Morate je drzati daleko od sunvece svetlosti I grejnog tela.

Sobno cvece KALATEA
Kalatea – Sobno cveće

Odgovara joj temperatura od 16 do 20 stepeni, a zimi ne podnosi temperaturu ispod 15 stepeni. Neophodno je da voda kojom je zalivate bude mlaka, meka I da odstoji neko vreme pre zalivanja.

Kada je rec o presadjivanju, pozeljno je to raditi redovno, jednom godisnje I to najbolje u junu ili julu., jer se zemlja brzo isusi. Upravo zbog toga je treba I jednom u 15 dana prihranjivati.

Razmnozava se deljenjem korena u martu – aprilu.

Ako listovi pocnu da joj se uvijaju, znaci da je vazduh suv, a ukoliko dobije opekotine I fleke po listovima, to je znak da je bila izlozena suncu. Ako je zemlja previse suva, tada se na ivicama listova pojavljuju smedji tragovi. U tom slucaju treba celu posudu sa biljkom uliti u mlaku, meku vodu u koju je dodato tecno djubrivo, kako bi se zemlja dobro natopila. Pustiti je da se ocedi I vratiti na mesto.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts