sta znaci recesija

Šta je recesija

U poslednje vreme sve češće možemo čuti u medijima reč recesija.

Šta je to recesija? Šta znači recesija? Kako nastaje recesija? Koje su posledice recesije? 

Postoji stari vic medju ekonomistima, koji kaze: recesija je kada vas kombi izgubi posao. A depresija je kada vi izgubite posao.

Salu na stranu, razliku izmedju ova dva termina je prilicno tesko utvrditi iz jednog prostog razloga: ne postoji utvrdjena definicija. Ako pitate 100 ekonomista, dobicete 100 razlicitih odgovora. Zato cemo mi pokusati da vam pojasnimo o cemu se radi.

sta znaci recesija

Dakle, Recesija je pad Bruto Domaceg Proizvoda (BDP) u toku dva ili vise uzastopnih kvartala. Ova definicija nije narocito popularna u krugu ekonomista I to iz dva razloga. Prvo, u ovoj definiciji se ne uzimaju u obzir promene u drugim sferama. Na primer, ona ignorise bilo kakve promene u stopi [sociallocker]nezaposlenosti. Drugo, uzevsi u obzir da koristi kvartale, odnosno tromesecne periode, ne moze se tacno definisati kada recesija pocinje, a kada se zavrsava. Sto, zapravo znaci da ako  recesija traje 9 meseci, ostaje neprimecena.

Upravni odbor Nacionalnog Biroa za ekonomska istrazivanja daje informacije o postojanju, odnosno nepostojanju recesije. Njegova obaveza je da odredi kolika je poslovna aktivnost u privredi, u odnosu na zaposljavanje, stepen industrijske proizvodnje, realnog dohotka I trgovine I uvoza na veliko I malo. Nacionalni Biro za ekonomska istrazivanja definise recesiju kao vreme kada poslovna aktivnost neke zemlje dostize svoj vrhunac I pocinje da pada, da bi stigla do dna. Po ovoj definiciji, recesija u proseku traje oko godinu dana. Kada poslovna aktivnost pocne ponovo da raste, rec je o ekspanziji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts