Šta je Browser?

sta-je-Browser-3123
Šta je Browser?

Šta znači browser?

Skracenica za web browser, jednostavno browser je softverska aplikacija koja se koristi da korisnicima interneta omoguci da lociraju kompjutere I pristure web stranicama.

On prevodi osnovni HTML kod kako bi omogucio korisnicima da vide slike I tekstove I gledaju I slusaju video snimke. A zajedno sa hipervezama omogucuje prelazak sa jedne na drugu web stranicu.

U kontaktu sa web serverom, pretrazivac dobija zahteve za informacijama, zatim web server prima zahteve I prikazuje ih na racunaru.

Postoje razliciti pregledaci pogodni za razne stvari koje mozete da uradite na internetu. Pretrazivac tekstova, koji dozvoljava korisniku da vidi samo tekstove, a ne prikazuje graficki materijal. Hiperveza se kuca preko tastature. Postoji I graficki browser koji korisniku omogucava da vidi sve vrste multimedije.

Svim vrstama pregledaca, odnosno browser-a jedna stvar je zajednicka: obavljaju istu funkciju, odnosno prenose hipertekst.

Svakako najpoznatiji pregledazi su: Google Chrome, Mozilla Firefox I Internet Explorer.

Svaki pretrazivac ima jedinstvenu traku sa alatkama, koje korisniku omogucavaju razlicite funkcije. Recimo, imate mogucnost da se vratite na prethodnu stranu, proverite svoju web istoriju, odnosno pregledate sajtove kojima ste pristupali, stampanje sadrzaja I mnoge druge.

Dva su osnovna nacina za kretanje kroz browser. Prvi je da kliknete na linkove na razlicitim stranicama, koji ce vas odvesti na druge web stranice. A drugi je, ako znate adresu sajta, dovoljno je da je u polje na vrhu pretrazivaca upisete I nema potrebe da kucate http://, a zatim kliknete Enter. Potrebno je da sacekate da pretrazivac ucita zeljenu stranicu. Ukoliko ne moze da ucita, pojavljuje se poruka o greski, sto znaci da nije dobra adresa sajta ili da browser ne moze da se poveze na internet.

Uvek je vazno da imate najnoviju verziju odabranog pregledaca, kako biste najbrze dobili sve sto trazite na internetu. Obicno pregledaci nude da preuzmete najnoviju verziju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts