Kako postati ovlašćeni knjigovodja?

Kako dobiti sertifikat ovlašćenog računovodje

Posao knjigovodje se sastoji u vodjenju I arhiviranju dokumentacije (finansijske I nefinansijske) u drzavnim institucijam, privatnim firmama I raznim vrstama organizacija. U zavisnosti od posla koji obavljaju, postoje: finansijski, robno-materijalni I pogonski knjigovodja.

Kada knjigovodja polozi neki od strucnih ispita, moze da postane: racunovodja, odnosno samostalni racunovodja, ovlasceni racunovodja ili ovlasceni javni racunovodja.

Lice koje poseduje odredjeni nivo znanja I iskustva za samostalno vodjenje poslovnih knjiga, pripremu I sastavljanje finansijskih izvestaja I ostale knjigovodstvene dokumentacije se smatra ovlascenim knjigovodjom, odnosno racunovodjom.

Kako postati ovlasceni knjigovodja

Da bi osoba stekla zvanje ovlasceni knjigovodja potrebno je:

1. da ima zavrsenu visoku skolu I najmanje 3 godine iskustva, odnosno prakticnog rada u pripremi finansijskih izvestaja I vodjenju poslovnih knjiga

2. ili da ima zavrsenu visoku skolu u trajanju od 3 godine I najmanje 4 godine iskustva u pripremi finansijskih izvestaja I vodjenju poslovnih knjiga

3. ili da ima zavrsenu visu skolu u trajanju od 2 godine I najmanje 5 godina iskustva u pripremi finansijskih izvestaja I vodjenju poslovnih knjiga

4. ili da ima profesionalno zvanje “racunovodja” I najmanje 5 godina iskustva

5. ili da ima profesionalno zvanje “samostalni racunovodja” I najmanje 3 godine iskustva

Uz sve to osoba koja zeli da obavlja posao ovlascenog knjigovodje mora da ima polozen ispit za sticanje ovog zvanja.

Ono sto je preporucljivo za osobe koje zele da se bave ovim poslom jeste: sistematicnost, preciznost, odgovornost I svakako, to treba da budu ljudi od poverenja. Jer vrlo cesto ovlasceni knjigovodja dolazi u dodir sa poverljivim informacijama. Takodje, neophodno je dobro poznavanje rada na racunaru.

Danas postoje brojne privatne skole koje kandidatima omogucavaju dobijanje sertifikata ovlascenog knjigovodje posle obuke.

Kako je tesko dobiti posao bez prethodnog radnog iskustva, pozeljno je da odete u neku knjigovodstvenu agenciju I steknete ga. Velika je traznja na trzistu rada za dobrim ovlascenim knjigovodjom, mada je mali broj kandidata. Posebno onih koji imaju sertifikate za obavljanje ovog posla.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts