Šta je karma

sta-je-karma-567

Šta znači reč karma?

Definicija za značenje reči karma

U indijskoj filozofiji se smatra da je zakon karme u biti svakog coveka. Pomocu karme koju poseduje, svaki pojedinac je ukljucen u vecni tok zivota.

Prema zakonu karme svaki pojedinac snosi posledice svojih dela. Suma svih covekovih dela na svojevrstan nacin odredjuje, kako njegov prosli, tako I buduci zivot. Zakon karme podrazumeva I verovanje u reinkarnaciju, odnosno u kontinuitet duse.

Zakon karme se odnosi kako na ljude, tako I na biljke, zivotinje I indijska bozanstva.

U hinduizmu se veruje da je svako bice koje se rodi, zapravo dusa kojaa vecno postoji I koje prema zakonu karme, naakon smrti prelazi u drugo telo, pomocu reinkarnacije.

U budizmu, pojam karme je jedan od najznacajnijih pojmova. Prema budizmu namera ima veci znacaj od samog delanja u stvaranju karme. Zapravo, iz uma izvire I na um ostavlja utisak apsolutno svaka radnja, bila ona dobra I rdjava. Dobru karmu stvara volja koja je zasnovana na: blagonaklonosti, nesebicnosti I nezabludelosti. Naprotiv, losa karma nastaje pod uticajem volje koju prate: mrznja, zabluda I zudnja.  Prema verovanju budista, svaki negativan sadrzaj vodi izvesnoj patnji uma, koja istice iz uma I tako stvara losu karmu. Potom, karma utice na navike pojedinca I njegov dozivljaj stvarnosti. Tako ona odredjuje I njegovo iskustvo, a mislima koje gajimo u nasem umu, potom recima I delima stvaramo buduca iskustva.

Iako utice na iskustva pojedinca, karma ne odredjuje I njegovu reakciju na odredjenu situaciju.

Posledice karme ne moraju nuzno da se osete u tom zivotu. Jer, prema jedinstvenom budistickom ucenju, zapravo ne postoji trajna dusa, odnosno sopstvo koje nastavlja da zivi. Ono sto ostaje je karakter, pa se zato smatra da su dela jedino zaista besmrtno u coveku.

Iz ovog uzrocno-posledicnog toka covek se moze izvuci jedino putem spoznaje, koja neizostavno vodi prema oslobodjenju, u indijskoj filozofiji ponatom kao moksa.

Video: S.N.Lazarev detaljno objašnjava šta je karma

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts