Kako emigrirati u Kanadu

Kako emigrirati u Kanadu

Emigracija u Kanadu

Postoje tri nacina da se iselite u Kanadu:

  1. Spajanje porodice
  2. Poslovno, tj. da se zaposlite
  3. Kao investitor

Spajanje porodice

Kada je rec o prvoj varijanti, ona podrazumeva da u Kanadi vec zive clanovi vase uze porodice. To se odnosi na clanove vase porodice do drugog kolena, recimo:  ujaci i stricevi.

Zaposlenje u Kanadi

Za drugu varijantu je vazno da imate minimum diplomu fakulteta, pozeljno i neku titulu, a da vas zove i garantuje za vas neka kanadska firma. 2. Poslovno – imate minimum diplomu fakulteta, pozeljno i neku titulu, a trazi vas i garantuje neka njihova firma.

Takodje, treba proveriti koja su zanimanja u deficitu. Ipak, nezgodno je sto su prema kanadskim zakonima potrebni su lokalni sertifikati uglavnom za sva zanimanja. Takve zakonske odredbe se javno kritikuju, jer koliko god neko zanimanje bilo deficitarno, niko ko nema lokalni sertifikat ne moze da radi legalno. A da bi dobio lokalni sertifikat obicno je potrebno vise od dve godine.

Kako emigrirati u Kanadu

U svakom slucaju, najbolje je naci firmu koja ce vas pozvati da radite, a samim tim i garantovati za vas. I to nije posebno jednostavno. Jer moze na konkurs da se javi neki Kanadjanin sa istim kvalifikacijama.

Svaka kanadska provincija vodi svoju politiku, pa se treba raspitati o imigracionim zakonima provincije u koju ste namerili da idete. Mozda se prijatno iznenadite.

Otvaranje firme u Kanadi

Treca varijanta podrazumeva da zelite da otvorite neku firmu u Kanadi i na taj nacin ulozite novac u njihovu privredu.

Da biste dobili tacne informacije o svim potrebnim dokumentima, posetite sledeci sajt:  www.cic.gc.ca
Takodje mozete pogledati i : www.workincanada.net, www.canadainternational.gc.ca/ci-ci/splash.aspx

A da biste izracunali koliko poena imate, posetite sledeci sajt: www.workpermit.com/canada/points_calculator.htm

Minimum bodova da biste aplicirali je 67. Ako imate ispod toga, uglavnom nema svrhe da konkurisete. Prilikom racunanja bodova, vrlo je vazno da budete precizni, a objektivni.

Vazno je da prilikom aplikacije za iseljenicku vizu imate ama bas sve papire koji su vam potrebni, kao i garancije, da ne bi odbili vas zahtev.

Školovanje u Kanadi

Treba napomenuti da postoji mogucnost odlaska u Kanadu radi uspostavljanja skolovanja. Savetujemo vam da prvo odaberete skolu ili fakultet, a zatim da ih direktno kontaktirate kako biste proverili koje ce vam ispite priznati. Jer se razlikuje od koledza do koledza, odnosno od univerziteta do univerziteta.

Postoji mogucnost da angazujete neku specijalizovanu agenciju, ali prema brojnim iskustvima, to vam ne savetujemo. Ako se ipak odlucite da to uradite, nikako ne dajte novac unapred.

Sto se tice testa koji se polaze, tzv.  IELTS, nije klasican test znanja engleskog jezika na koji smo navikli. Zapravo, treba biti jako dobro upoznat  sa strukturom testa, kako su njegovi delovi organizovani, strukturisani, i da se zna sta se od vas ocekuje. Bez obzira koliko dobro vladate engleskim jezikom, neophodno je da dobro precesljate testove sa prethodnih polaganja. Zato vam savetujemo da kupite knjigu, a mozda i CD, ako ide uz to izdanje. Bez toga cete tesko proci ovaj test. U knjizarama se uglavnom odvojeno prodaju CD i knjiga.

Kada govorimo o obradi vase aplikacije, ne mozemo tacno reci koliko je potrebno. Jer svaka aplikacija je posebna prica. Optimalno vreme, prema iskustvima ljudi je od 18 do 24 meseca. Mada, ako je sve u redu, obicno budu resene za 8 do 10 meseci.

Video: Kratko predstavljanje Kanade

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts