Kako emigrirati u Ameriku

2

Emigracija u Ameriku

Ako je za vas Amerika zemlja snova u kojoj biste zeleli da provedete ostatak zivota, evo nekoliko ideja kako da odete i ostanete tamo.

Kako dobiti Američku vizu?

Najlaksi nacin da dobijete americku vizu, a potom i sredite papire jeste da se vencate sa osobom koja je drzavljanin Amerike.

Sledeca varijanta, jeste da se ukljucite u igranje lutrije za dobijanje Zelene karte.  Preporucujemo  vam da posetite sajt www.zelenalutrija.com za sve dodatne informacije o ovoj temi.

Ako imate rodjake ili prijatelje koji mogu i zele da vam posalju garanciju kako biste dobili prvo turisticku vizu. Zatim, kada odete u Ameriku, mozete da pokusate da pronadjete posao u struci, pa da trazite promenu statusa vize. Tada vam firma daje garancije, a vremenom omogucuje da dobijete  radnu dozvolu. Idealno bi bilo da ti vasi rodjaci imaju svoju firmu tamo, pa da sa njima potpisete ugovor o zaposlenju.

Prema iskustvima nasih ljudi koji su uspeli da odu i ostanu u Americi, dobro je da prvo aplicirate za kanadsku vizu. Posle je sve lakse.

Jos jedna mogucnost je da putem interneta pronadjete ponudu za posao u vasoj struci i ubedite ih da ste im bas vi potrebni. Onda firma garantuje za vas i sve ide svojim tokom.

emigracija u ameriku

Kako dobiti Američko državljanstvo?

Prioritet za dobijanje Zelene karte i drzavljanstva imaju ljudi koji su:

1.Nadareni za nauku
2.Nadareni za sport
3.Fakultetski obrazovani
4.Imaju minimum 3 godine radnog iskustva, a u Americi traze njihovu struku (SSS)
5.Ukoliko ulozite MILION $ u americku priverdu

Preporucujemo vam da posetite sajta Americke ambasade u Srbiji: serbia.usembassy.gov, kao i sajtove:  www.usafis.org  i www.uscis.gov, kako biste dobili sve potrebne detalje oko viza.

Studiranje u Americi

Postoji i mogucnost studiranja u Americi. Sto je prilicno jednostavna varijanta. Ova viza vazi samo za studente. Recimo, upisete sstudije engleskog jezika. Predavanja su, uglavnom tri dana u nedelji, a studije traju 5  semestara. Sve to kosta oko 3 000 $, sto ne treba da vas mnogo plasi, jer moze da se zaradi za par meseci. Postoje fakulteti koji nude mogucnost studentima da im oni obezbede posao i onda im od mesecne plate odbijaju ratu za studije. Na sajtu www.infostud.com  mozete pronaci spisak fakulteta koji daju stipendije. Pa, mozda vam se posreci i na listi bude bas onaj koji ste vi odabrali.

Dobijanje sporstske stipendije u Americi

Ako ste, pak dobri u sportu, mozete da gtrazite sportsku stipendiju. U tom slucju je najbolje da sami kontaktirate odredjeni fakultet i dogovorite se oko detalja.

Honorarni poslovi za mlade i studente u Americi

Takodje, mnoge agencije i u nasoj zemlji nude mogucnost „Work and travel“ programa. Ova varijanta ipak kosta i njena svrha je, kao sto joj i naziv kaze da radite i putujete, odnosno tesko da cete ovim programom zaraditi puno novca. Uglavnom je dobra za mlade ljude, koji ce tako proputovati, a nece mnogo novca potrositi. U tom slucaju vam agencija pronalazi posao i odtajete odredjeno vreme, odnosno na koliko ste potpisali ugovor. U pitanju su, uglavnom poslovi tipa: spasilaca na baznima, cuvanja dece, konobarisnje i slicno.

Cena Amerićke vize

Troskovi oko dobijanja americke vize su oko 100 $.


Troškovi života

Sad, kada ste vec stigli u Ameriku, prema iskustvima nasih ljudi, za troskove zivota u pocetku vam je dovoljno 500$, ali pod uslovom da niste pusac i da ne izlazite. Naravno, kada vec imate obezbedjen smestaj. Ako se budete normalno hranili, za ishranu ce vam biti sasvim dovoljno oko 200 – 250$ mesecno.

Otvaranja računa u banci

A sad, papirologija. Prvo, morate da otvorite racun u banci. Najbolje je otvoriti free-cheking racun i necete imati nikakve mesecne takse.Zatim mo0rate da odete u Emigraciono, kako0 biste aplicirali za socijalni broj. To mozete vec 7 dana po dolasku i trebalo bi da vam stigne u roku od 30 dana.  Cena radnog sata, prosecnog radnika jue oko 8 $ (prekovremeni rad se placa u proseku oko 12$). Pod prekovremenim radom se smatra ako imate vise od 80 radnih sati u roku od 14 dana. Od sve zarade se odbija 18% za takse.

U principu, sto bolje vladate engleskim jezikom bolji cete posao pronaci. Ako vec imate obezbedjen posao preko agencije i odlucite da ga nanapustite, oni ce va prijaviti u emigraciono. Niko vas nece juriti, ali ako posle toga napustite zemlju velike su sanse da nikada vise necete moci da se vratite.

Vadjenje Američkih papira (lična karta, vozačka dozvola…)

A sad, da se vratimo na papie. Dakle, posle socijalnog broja, vadite licnu kartu ili vozacku dozvolu. Ne mozete da imate i jedno i drugo. Ako vam ne treba vozacka dozvola, vadite samo licnu kartu. I nije komplikovana procedura. Potrebna vam je vazeca viza i dva dokaza gde zivite. Jedan dokaz je pismo koje je stiglo na vasu adresu. Ali, to nikako ne moze biti obicno pismo. Ono sto se daje kao dokaz je, u vecini slucajevima potvrda vlasnika zgrade da vi zivite na toj adresi ili ako kupite post-pejd broj i placate mesecno pretplatu. Dakle, dovoljan je samo mesecni racun. Ili, ako placate kablovsku, recimo. Uz sve ovo, potrebno je da podnesete izvestaj iz banke koji vam stize na adresu. Sa svim ovim papirima idete u MVA i za sat vremena dobijate licnu kartu. Postupak dobijanja vozacke dozvole je potpuno isti. Jedina razlika je sto morate da polazete testove i voznju. U svakom MVA imate besplatnu zbirku testova, na nekih 60-ak strana. U principu, ako dobro vladate jezikom ovo ne bi trebalo da vam bude tesko.

Kada imate licnu kartu ili vozacku dozvolu, sve vam je mnogo lakse. Prvo, ne morate da nosite pasos uz sebe, a drugo ako vam na ulasku u neki klub ili pri kupovini necega traze ID, prolazite kao da ste vec americki drzavljanin.

Američka radna viza

Ako odlucite da ostanete u zemlji i nakon isteka vize, trebalo bi da pronadjete nacin da i dalje boravite legalno. Da biste to izveli, vazno je sa kojom ste vizom dosli u Ameriku. Najcesce se dobija  H2B i J1. H2B je radna viza i uslovljava vas da odradite celu sezonu kod odobe koja vam je omogucil dobijanje vize. Ako, pak nadjete drugog sponzora, odnosno kompaniju, ona moze da vm produzi tu vizu na 6-8 meseci. Druga mogucnost koju imate jeste da aplicirate za turisticku vizu na vreme. A za to je potrebno da na racunu imate 4-5 000 $, kako bi poverovali u vasu pricu. A tu pricu je potreno dobro da smislite, kako biste uspeli. Taksa za produzetak turisticke vize je 300 $ i uglavnom ju je lako dobiti. Produzenje turisticke vize se dobija na 6 meseci. Treca mogucnost je da upisete neki koledz i tak0 se prebacite na J1 vizu. Uz studentsku,tj. J1 vizu imate pravo da radite. Cene studija su od 600$ mesecno, pa navise.

Najčešći razlozi za odbijanje Američke vize

I na kraju da napomenemo da je najcesci razlog odbijanja ljudi za americku turisticku vizu odgovor na pitanje: hocete li se vratiti u Srbiju i sta je garant da cete to uciniti. Zato je potrebno da im pruzite dobar dokaz za to. Studentima je, u principu8 najlakse, jer su studnti. A ostalima dokaz moze biti: zapoceo skolovanje, dobar posao koji vas ceka, neka nekretnina ciji ste vlasnik, ako0 ste u braku i imate dece.

Video: Kratko predstavljanje Amerike



Share.

2 komentara

  1. Pozdrav svima!Zeleo bih da znam sledece:U Detroitu su veoma jeftine KUCE,jeste da su “raspadanju” ali su “real estate” pa pitanje glasi:da li neko iz Srbije (kao ja) moze otici u USA na “turisticku vizu” i kupiti tamo jednu takvu kucu a odmah posle toga zatraziti npr. “privremenu vizu sa radnom dozvolom”??????

Leave A Reply