10 najskupljih parfema na svetu

Niko ne porice cinjenicu da je parfem jedna od najskupljih tecnosti na svetu. Ljudi koriste parfeme, izmedju ostalog da povecaju svoje samopouzdanje.

Na nasoj listi pominjemo 10 najskupljih parfemu na svetu, a pocinjemo sa oim koji je na toj listi najjeftiniji.

10. „Sanel 5“ (Chanel No 5)
Cena: 234$ za bocicu od 100 ml

Pored toga sto je 10. na listi najskupljih na svetu, ovaj parfem je zasigurno najprodavaniji u svetu.

Nastao je po zelji Gabrijele Koko Sanel, koja je zelela da stvori „parfem koji mirise kao zena“, a da se ne izdvaja ni jedan odredjeni sastojak, odnosno da parfem bude „ne kao ruza ili djurdjevak, vec kao kompozicija.“

Ovaj parfem je postao zastitni znak mnogih cuvenih zena, poput recimoMerilin Monro. Sada je njegovo zastitno lice glumica Nikol Kidman.

Prilikom izbora serija parfema, koju joj je ponudio kreator parfema,Ernest Bo, Sanel je izabrala opciju od 1 do 5. A kako je bila izrazito sujeverna, „Sanel 5“ je predstavila 5. dana 5. meseca 1921. godine.

„Sanel 5“ je poseban po jos necemu. Naime, prvi put je prilikom stvaranja nekog parfema izdvojena i sinteticka komponenta, tzv. aldehidi. U formuli ovog parfema, aldehidi su dopunjeni mirisnim notama ruze i jasmina. A miris aldehida podseca na miris vesa koji se sa mraza unese u kucu, dakle odise svezinom i cistocom. Kazu da je kreator parfema dobio inspiraciju nakon povratka sa Severnog pola. Tamo je bio fasciniran mirisom ledenih reka i jezera.

Ovo je prvi parfem po kolicini aldehida u kompoziciji, a i prvi u cvetno-aldehidnoj grupi. Postoji prica da je u njemu povecana kolicina aldehida sasvim slucajno, odnosno da ih je greskom uvecao jedan od asistenata Ernesta Boa. U visokim notama su aldehidi, bergamot, limun, neroli, ylang-ylang, a u srcu kompozicije je jasmin, ruza, djurdjevak, iris, dok je u bazi vetiver, sandalovina, vanilija, amber, paculi.

Prva boca ovog parfema je bila jednostavnog geometrijskog oblika sa poklopcem koji podseca na pariski plato Vandom. Bocicu je dizajnirala Koko Sanel, u stilu njenog omiljenog principa: „Manje je vise.“

9. „Shalini“
Cena: 900 $za bocicu od 60 ml

Ovaj parfem je dostupan u ogranicenom izdanju („limited edition“). Kreator, Moris Rasel, ga je sacinio od delikatnih mirisnih nota nerolija, tuberoze i tiare, uz dodatak misticne sandalovine i senzualnog mosusa.

Vec bocica nagovestava dragocenost ove tecnosti. Kristalna, dizajnirana je u obliku leptira i dostupna u kolicini od 60 ml.

8.“ Caron’s Poivre“
Cena: 2 000 $ za bocicu od 50ml



Ne tako davne 1954. Misel Morseti je stvorio jedinstvenu mirisnu notu.

Bitan sastojak ovog parfema, biber ne ostavlja ravnodusnim ni muskarce ni zene.

Posebno dizajnirana bakarna bocica, ukrasena kristalima i belim zlatom, cini ovaj parfem jos ekskluzivnijim. Upravo bocica poveca njegovu cenu.

7. „Ralf Loren Notorius“(„Ralph Lauren Perfume Notorious“)
Cena: 3.540 $ za bocicu

Ovaj parfem je opisan kao parfem za hrabre, intrigantne i zene sa neogranicenim zeljama. Inspirisan je samouverenim, tajanstvenim i seksi zenama zlatnog doba filmskog glamura, poput: Ingrid Bergman, Loren Bekol i Fej Danavej.

„Notorius“ raspolaze mirisnim notama: cveta burgundca, cokolade, crne ribizle, bergamota, ruzicsatog bibera, bozura, karanfila, paculi mosusa, vanile i irisa.

Ovaj parfem je dostupan u bocicama od 50 i 75 ml. A moze se naci samo u maloprodajnim objektima robne kuce „Harrods“.

Zastitno lice „Notorius“-a je poznati model, Leticija Kasta.

6. „Les Larmes Sacrées de Thebes“ („Svete suze Tebe“ – slobodan prevod)
Cena: 6.800 $


Ovaj parfem je samo jedan od tri koji formiraju trilogiju „Price iz dalekih zemalja“, akoji je lansirao „Baccarat“.

Povod za nastanak ove trilogije je znak secanja na Novi milenijum, u cast cuvenih kristalnih casa koje ova kuca proizvodi. Prema njihovoj zelji, to je trebalo da bude parfem namenjen kolekcionarima, tako da je dostupan u ogranicenom izdanju („limited edition“).

Kristin Nigel je bio zaduzen za stvaranje parfema, a Federiko Restrepo za dizajn bocice.

Inspiraciju za ovaj parfem, kreator je pronasao u egipatskim robovima i kralju Tutankamonu, a nastao je 1998. Godine. Bocica je u obliku piramide, sa dodatkom kristalne strukture ametista. Sam miris je fokusiran na intenzivnoj mirisnoj noti smirne, tamjana, jasmina, germanijuma, kardamoma, bosiljka, mirte, sandalovine i mosusa.

Treba imati na umu da je cena parfema toliko visoka, upravo zbog ambalaze. Mada, postoji i komecijalna varijanta, u ne tako ekskluzivnoj ambalazi, za koju je potrebno izdvojiti 400 $ za bocicu od 75 ml.

  5. „The Bolt of Lightning“
Cena: 765$  za bocicu od 25 ml

Proizvodjac parfema Dzoel A. Rozental, „Jar“ je lansirao 2001. ovaj parfem. To je snazan miris, poput munje.

Bocica je u vidu polomljenog stakla, a parfem se moze kupiti samo u odabranim pariskim prodavnicama.

Osnovna mirisna nota je cvet tuberoze, veoma mocnog mirisa. Ona stvara sa jedne strane, ponekad suvise jak misris, a istovremeno i senzualan. Tradiocionalno, u jugoistocnoj Aziji ovaj cvet se koristi da neutralise neprijatan miris lesa.

Kada prilegne na vasu kozu, parfem postaje izuzetno mocan, ali bez potrebe za nametanjem. I traje prilicno dugo.

4. „Joy“ („Radost“)
Cena: 800 $ za bocicu od 30 ml 

Godine 1925. parfem je kreirao Anri Almeras, kombinujuci mirisne note jasmina i ruza, a iza njega stoji cuvena kuca „Zan Pato“ („Jean Patou“).

Najnovije izdanje ovog parfema je nastalo 2006. godine. U svakoj bocici od 30 ml je savrsena kombinacija 10 000 mirisnih nota jasmina sa 28 mirisnih nota ruze. Predstavljen je 1929. Godine, u vreme Velike depresije kao „najskuplji parfem na svetu“.

Uz to, na drugom je messtu po prodaji na svetu, odmah posle „Sanela 5“,

Bocica je jednostavnih, ravnih linija sa zlatnim nitima oko vrata. Uprkos jednostavnosti, ostavlja utisak luksuza i prefinjenosti. Godine 1932. su predstavljene bocice crne i crvene boje.

3. „EAU D’hadrien“
Cena:  $1,500 za bocicu od 100 ml

Anik Gutal je kreator ovog parfema. Uspela je da ukomponuje mirisne note voca sazrelog na italijanskom suncu. Zaatim je dodala cemprese, poput eha toskanske baste.

Ona cesto pominje miris koji se moze dobiti trljanjem grana izmedju dlanova.Tako je nastao ovaj miris, kao izraz njene velike ljubavi prema Italiji, a posebno njenom Jugu. A za naziv je bila inspirisana romanom „Hadrijanovi memoari“, Margerit Jursena, koji je odlican knjizevni prikaz carevog zivota.

Ovaj parfem je univerzalan i bezvremeni. Miris koji voli kozu i muskarca i zene. Nastao je 1981. godine.

Sadrzi mirisne note: sicilijanskog limuna, grejpfrura, zelene mandarine, cempresa.

2. „Parfume 24 Faubourg“
Cena: 1.500 $ za bocicu od 30 ml

Godine 1995. „Hermes“ je lansirao novi parfem. Kreatori su bili Moris Rasel i Bernard Burzu (Maurice Roucel i Bernard Bourjois).

Proizvodnja je ogranice na kolicinu od 1.000 bocica.

Bocica je jednostavnog, kvadratnog oblika, neozno zaoljeno, tako da pruza osecaj kretanja, poput povetarca koji nezno nosi svilu,

Ovaj parfem je poziv na putovanje, sa krajnjom destinacijom Sunce.

Mirisne note cveta irisa, uz vanilu i ambru, koja daju specificni ton ovom parfemu.

1. „Clive Christian Perfume“
Cena: 215.000 $

Najskuplji parfem na svetu dolazi sa treperecim dijamantima na bocici. Unutar bocice se nalaze pomesane mirisne note: jasmina, kardamona, limuna, bergamota, limuna i drugih agruma.

Ovaj parfem je dostupan u ogranicenoj varijanti od samo 10 bocica na celom svetu.

 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts