odredjivanje starosti macke

Kako odrediti starost mačke?

odredjivanje starosti macke

Ako usvojimo macku ili pronadjemo napustenu na ulici, ne mozemo biti sigurni koliko je ona stara. Ne postoji metod kojim precizno mozemo odrediti starost naseg ljubimca, ali postoje neki pokazatelji koji nam mogu dati pribliznu sliku o tome.

Promene u ponasanju

Kada odredjujemo starost macke. prvo na sta treba da obratimo paznju je njeno ponasanje. Mace pocinje da komunicira sa svojom okolinom kada je staro tri nedelje. Pocinje da se igra, druzi sa drugima iz svoje vrste, pa cak i sa drugim zivotinjama i ljudima. Ovaj period se zavrsava nakon osme nedelje.

Izmedju dva i cetiri meseca pocinje njihovo konfliktno ponasanje, a to je i period kada dolazi do izrazaja njihova glavna karakteristika: radoznalost. Izmedju cetiri meseca i jedne godine macka dostize polnu zrelost. Ovo zavisi od rase. To je uzrast kada pocinju da obelezavaju svoju teritoriju urinom i postaju jako glasne.

Kada macka napuni jednu godinu, pa sve do sest, nalazi se u odraslom dobu. U ovom periodu svoga zivota provodi manje vremena igrajuci se, ali postaje zastitnik svoje teritorije i veoma dominantna..Period izmedju sedme i dvanaeste godine karakterise mnogo manja zelja za igrom. Za vreme treceg doba, posle dvanaestegodine, macka menja svoj izgled sto se moze opaziti i u njenim pokretima, ali se javlja i smanjenje apetita. Provodi vise vremena spavajuci, a njena cula su mnogo slabija.

Promene na zubima

Broj zuba je dobar pokazatelj starosti. Kod macica prvi zubi ce se pojaviti izmedju druge i cetvrte nedelje. Do sedme ili osme nedelje zivota dobijaju sve mlecne zube, koji ce u periodu od treceg do cetvrtog meseca biti zamenjeni stalnim.
Za odrasle macke, dobar pokazatelj starosti moze biti stanje zuba. Starije macke ce imati vise problema sa zubima, a onim jako starim mogu nedostajati isti. Naravno, trebamo imati na umu da stanje zuba zavisi i od stomatoloske nege u proslosti macke, tako da ovaj pokazatelj i ne mora biti tako pouzdan.

Promene na krznu

Krzno mladih macaka je zdravo i veoma meko. Kako macka raste, krzno postaje deblje i malo grublje. Kod macaka starijih od 14 godina javljaju se bele dlake na licu i telu. Osim toga, dlaka postaje suvija, jer macka sa godinama posvecuje sve manje vremena sredjivanju, pa krzno dehidrira. Ova promena se desava postepeno tokom vremena, tako da jedino moze da nam pomogne da utvrdimo da li je macka prilicno mlada ili prilicno stara.

Promene u vidu

Zdravi macici i odrasle macke bi trebalo da imaju jasne i svelte oci. Macke sa sjajnim, jasnim ocima, generalno, imaju manje od pet godina. Starije macke imaju oblacaste pojave na ocima, a kod macke stare preko dvanaest godina pojavljuje se providnost sociva sa gubitkom vida koji dozivljava. Ovo se moze videti po plavo-sivoj boji koju stice socivo. Cesto se moze videti i prazan proctor unutar zenice.

Promene u tezini

Manja telesna tezina moze da ukaze da se radi o mladjoj macki, ali ni to nije siguran pokazatelj, jer se moze raditi o dobro neuhranjenoj macki.

Generalno, ovo su pokazatelji pomocu kojih mozemo priblizno odrediti starost macke i zbog njihove nedovoljne pouzdanosti treba ih kombinovati. S obzirom da odredjivanje starosti macke nije nesto sto bi trebalo samo da zadovolji nasu znatizelju, vec je bitno za pravilnu ishranu, negu i preventivu nase macke, najbolje je obratiti se veterinaru. Vecina veterinara moze prilicno tacno odrediti doba u kom se nas ljubimac nalazi, nakon detaljnih ispitivanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts