Koja su najpopularnija alkoholna pića na svetu?

Written by TamaraP. Posted in Zabava

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Published on Septembar 09, 2012 with No Comments

– Sake – japansko tradicionalno piće sadrži oko 17 % alkohola, i zapravo je pirinčano vino. Nastalo je u Kjotu u Kraljevskoj palati, sredinom sedmog veka. Vrlo brzo se proširilo po celom Japanu, i danas se rado proizvodi i pije. Najbolje je konzumirati ga blago rashlađenog.

 - Guinness – irsko pivo, koje se proizvodi u Dablinu i predstavlja tamošnju turističku atrakciju. Pravi se od finih karamela, i temperatura pri posluženju bi trebalo da bude oko šest stepeni. Nastalo je 1759. u Dablinu, napravio ga je Artur Ginis, a samo desetak godina kasnije je počelo da se izvozi. Pivo je izuzetno dobro za srce.

– CHIMAY – takođe vrsta piva, ovoga puta iz Belgije. Pravi se od nekoliko različitih vrsta biljaka i postoje četiri vrste – plavo, crveno, belo i zlatno, svaki sa različitim procentom alkohola. Pivo je nastalo u jednom manastirskom kompleksu.

- ABSENT – zbog jačine Absent se nikada ne pije sam već se blaži sa vodom ili se stavlja u koktele. Može se konzumirati i sa šećerom. Zbog opijnog dejstva naziva se i ,,zelena vila“, a konzumirali su ga mnogi veliki umetnici u potrazi za inspiracijom. Zbog jačine je često zabranjivan u mnogim zemljama.

 Burgundy – vrsta francuskog vina koju su napravili sveštenici u istočnoj Francuskoj, i koja je tek posle revolucije postala dostupna i običnom narodu. Beli Burgundy je zapravo Šardone. Ime je dobilo po istoimenoj regiji gde je i napravljeno.

– Caipiroska – je koktel koji se najčešće pravi od votke, limuna i šećera. Služi se u kratkim čašama, limun se pomeša sa dve kašičice šećera, a u gotovo piće se dodaje mrvljeni led. Sličan koktel, samo sa nekim izmenjenim sastojcima je jedno od nacionalnih pića u Brazilu.

GEORGE DICKEL – ova vrsta viskija je dobila ime po čoveku koji ga je napravio u devetnaestom veku. Prvu turu čuvao je u burićima čak dvanaest godina. Danas ovaj viski sadrži i do četrdeset pet posto alkohola.

– Tekila – pravi se od voćke koja raste u regiji Tekila, u Meksiku. Obično je providna, ali se može desiti i da tokom čuvanja u burićima dobije boju. U Meksiku kažu da samo ,,gringosi“ piju tekilu sa limunom i soli. Gringosi ili ne , mnogi ljudi i van Meksika rado piju tekilu u ovoj kombinaciji.

-   Vodka – Što se vodke tiče, postoji više vrsta. Počela je da se proizvodi u šesnaestom veku, a već u sedamnaestom je bila glavni izvozni proizvod. Ona je jedan od najčešćih sastojaka u koktelima.

 A gde je rakija na ovoj listi?About TamaraP

Browse Archived Articles by

No Comments

There are currently no comments on Koja su najpopularnija alkoholna pića na svetu?. Perhaps you would like to add one of your own?

Leave a Comment