kup kupova 1991

Crvena Zvezda – Kup evropskih šampiona Bari 1991

Crvena Zvezda – Kup evropskih šampiona Bari 1991

Crvena zvezda je takmičarsku 1990. završila silovito, osvojenom ‘’duplom krunom,’’ od tima se očekivalo da u narednoj sezoni zablista I na Evro sceni. Pred početak takmičenja bilo je mnogo skeptika, pvenstveno zbog činjenice da je sastav ostao bez najboljeg igrača I neprikosnovenog vođe, Dragana Stojkoviča Piksija, koji se u rekordnom transferu preselio u Olimpik iz Marseja. Na klupu najvećeg istočnoevropskog kluba seo je Ljupko Petrovič, dok je igrački kadar pojačan dvojicom perspektivnih fudbalera, Vladimirom Jugovićem iz Rada I Sinišom Mihajlovićem iz Vojvodine.

Žreb je hteo da prvi protivnik Crvene zvezde bude Grashopers iz Ciriha. Delovalo je da će Švajcarci biti lak plen za ekipu predvođenu asovima kakvi su Dejan Savićević, Robert Prosinečki, Darko Pančev, Miodrag Belodeić . . . Na veliku žalost prepune Marakane crveno – beli su golom Dragiše Binića uspeli da izvuku samo remi, bilo je 1:1.

crvena zvezda 1991

U Cirih se krenulo bez mnogo pompe, čak je Savičević izjavio da su šanse njegovog tima male. Na poluvreme se otišlo sa prednošću jugoslovenskog šampiona od 1:0, strelac Pančev. Još važnije je bilo što je Zvevda potpuno dominirala. U nasatvku još tri gola u mreži domaćina za konačnih 4:1 I plasman u drugo kolo.

Tamo ih je čekao renomirani Glazgov Rendžers, koji je u sezonu ušao sa velikim ambicijama. Već posle prvog sudijskog zvižduka počele su da se ređaju šanse pred golom gostiju iz Škotske. Zvezda je demonstrirala silu I na kraju trijumfovala sa 3:0. Mediji sa ‘’ostrva’’ su naredne dve nedelje najavljivali da ta prednost nije nedostižna I da Rendžers ima kvalitet da eliminiše jugoslovenskog prvaka. I poslednja nada Škota ugašena je u 52. minutu kada je Pančev doveo goste u vođstvo. Desetak minuta pre kraja Rendžers poravnava na 1:1.

U trećem kolu je zakazan duel dva poslednja šampoina SFR Jugoslavije I DR Nemačke, Zvezde I drezdenskog Dinama. Istoćni Nemci su kao I Škoti mesec dana ranije, na Marakani osetili moć crveno – bele kaznene ekspedicije, 3:0. U revanšu je krenulo dobro po domaćina koji je na samom startu utakmice poveo golom Gičeva iz penala. Tada se probudila I Zvezda I počela da stvara prilike, što je rezultiralo potpunim preokretom u režiji Savićevića I Pančeva. Petnaestak minuta pre kraja neonacisti na tribinama su počeli da divljaju I gađaju fudbalere beogradskog tima. Utakmica je prekinuta I kasnije registrovana službenim rezultatom u korist Crvene zvezde. Bilo je to manje važno od činjenice da je naredni protivnik bavarski gigant, Bajern.

U Minhenu je dočekana  Zvezda, dok su u isto vreme u Moskvi snage odmeravali Spartak I Olimpik. Bajern je u navedenom kvartetu važio za apsolutnog favorite za osvajanje titule. Srećom, fudbalerima našeg šampiona to niko nije rekao, pa je posle devedeset minhenskih minuta bilo 2:1 za crveno – bele, strelci Pančev I Savićević. Posle dve nedelje je na Marakanu stigao Bajern, koji je bezbroj puta do tada nadoknađivao I veću prednost.

Kada je Mihajlović u 26. minutu iz slobodnog udarca doneo Zvezdi prednost činilo se da će Nemci lakše nego što se očekivalo biti položeni na pleća. Na žalost prepune Marakane I miliona pred malim ekranima, Nemci su po ko zna koji put pokazali zašto su Nemci. Dve lopte iza leđa kapitena Stojanovića I prednost je anulirana. Ušlo se u paklenu završnicu, oba rivala su napadala I stvarala šanse, ali lopta nije htela u gol. U 90. minutu je Jugović preneo loptu na polovinu Bajerna, predao je Prosinečkom, ovaj Mihajloviću koji iz očaja šalje centaršut u šesnaesterac. Iskusni Augentaler udara loptu koja parabolom putuje ka vratima Nemaca, a odlični Auman zahvaljujući katastrofalnoj proceni pušta ‘’bibamaru’’ I donosi erupciju oduševljenja među domaćim navijačima – 2:2. Naš najtrofejniji klub je prvi put u finalu KEŠ-a,

Poslednja prepreka zvala se Olimpik. Marsejski klub je u svojim redovima imao sve same asove, Papena, Vodla, Pelea I najvećeg među njima Piksija, koji po proceni trenera Getalsa zbog povrede nije bio spreman da počne meč.

Zvezda je na opšte iznenađenje prisutnih na stadionu Sveti Nikola u Bariju odlučila da se brani. Olimpik je imao jalovu inicijativu sve do polovine drugog produžetka kad je u igru ušao Stojković. Za samo nekoliko minuta je stvorio par izglednih prilika I naterao Delije da zahvaljuju bogu na Getalsovoj kratkovidosti. Pristupilo se izvođenju jedanaesteraca. Trener Francuza je među šutere hteo da ubaci I Piksija, što je Nišlija glatko odbio. Prvi penal je izveo Amoros, zastao, želeći da baci Stojanovića na zemlju, ali je kapiten Zvezde iskusno sačekao I pročitao gde će lopta. Bio je to, kako se ispostavilo jedini nerealizovani udarac sa bele tačke te večeri. Kada je najbolji strelac Evrope Darko Pančev uzeo loptu I krenuo ka penalu na stadionu je zavladao muk . . . koji su samo dvadesetak sekundi kasnije zamenili urlici oduševljenja armije Zveudinih navijača.

Crvena zvezda je tako postal prvi I verovatno jedini srpski klub koji je pokorio Evropu.

kup kupova 1991

KUP EVROPSKIH ŠAMPIONA 1990/91.

1. kolo

CRVENA ZVEZDA – GRASHOPERS 1:1 (1:1)

Beograd, 19.septembar 1990. Sudija: Karlo Longi (Italija). Stadion: Crvene zvezde. Gledalaca: 60.000. Strelci: Binić u 44. minutu za Crvenu zvezdu, a Kecle u 14. minutu za Grashopers.

Sastav timova:
CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović (Šabanadžović), Marović, Jugović, Belodedić, Vasilijević, Prosinečki, Stošić, Pančev, Savićević, Binić
GRASHOPERS: Bruner, Majer, Gemperle, Gren, Keler (Vega), Gretarson, Videker, Suter, Kecle, Bikel, De Vinsente

GRASHOPERS – CRVENA ZVEZDA 1:4 (0:1)

Cirih, 03.oktobar.1991. Sudija: Roza Dos Santos (Portugalija). Stadion: Hardturm. Gledalaca: 30.000. Strelci: Kecle u 62. minutu iz jedanaesterca za Grashopers, Pančev u 11., Prosinečki u 49. i 84 (oba iz jedanaesteraca), Radinović u 58. minutu za Crvenu zvezdu.

Sastav timova:
GRASHOPER: Bruner, Majer, Gemperle, Gren, Keler (Hazler), Gretarson, Strudal, Suter, Kecle, Bikel (Sforca), De Vinsente
CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović, Vasilijević (Marović), Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Stošić, Pančev, Savićević (Jugović), Binić CRVENA

2. kolo

CRVENA ZVEZDA – GLAZGOV RENDŽERS 3:0 (1:0)

Beograd, 24.oktobar 1990. Sudija: Žoel Kiniju (Francuska). Stadion: Crvene zvezda. Gledalaca: 80.000. Strelci: Radinović u 9, Prosinečki u 67 i Pančev u 74.minutu.

Sastav timova:
CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Stošić, Pančev, Jugović (Momčilović), Binić
GLAZGOV RENDŽERS: Vuds, Stivens, Manro, Gouen, Spekman, Braun, Stiven, Ferguson, Volters, DŽonston, Hujstra

GLAZGOV RENDŽERS – CRVENA ZVEZDA 1:1 (0:0)

Glazgov, 07.novembar 1990. Sudija: Bo Karlson (Švedska). Stadion: Ajbroks park. Gledalaca: 25.000. Strelci: Mek Koist u 79. za Rendžers, a Pančev u 52. za Crvenu zvezdu.

Sastav timova:
GLAZGOV RENDŽERS: Vuds, Stivens, Manro, Gaf, Spekman (Nizbet), Braun, Stiven, Dods (Robertson), Mek Koist, Hejtli, Volters
CRVENA ZVEZDA: Stojanović (Kaluđerović), Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Stošić, Pančev, Jugović (Jurić), Binić

Četvrtfinale

CRVENA ZVEZDA – DINAMO DREZDEN 3:0 (2:0)

Beograd, 06.mart 1991. Sudija: Aleksej Spirin (SSSR). Stadion: Crvene zvezde. Gledalaca: 80.000. Strelci: Prosinečki u 20, Binić u 43. i Savićević u 57. minutu.

Sastav timova:
CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Mihajlović, Prosinečki, Jugović, Pančev (Stošić), Savićević, Binić
DINAMO DREZDEN: Keler, Šesler, Liberam, Trautman, Bitner, Kern (Vagenhaus), Stibner (Alijevi), Hauptman, Ratke, Resler, Gičov

DINAMO DREZDEN – CRVENA ZVEZDA 1:2 (1:0)

Drezden, 20.mart 1991. Sudija: Emilio Sorijano Aladren (Španija). Stadion: Rudolf Hardig. Gledalaca: 11.000. Strelci: Gicov u 2. iz jedanaesterca za Dinamo, a Savićević u 52. i Pančev u 69. minutu za Crvenu zvezdu. Utakmica prekinuta u 78. minutu.

Sastav timova:
DINAMO DREZDEN: Keler, Sesler, Liberam, Trautman, Bitner, Hauptman, Stibner, Pilc, Šolc, Resler (Minge), Gičov (Alijevi)
CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović (Marović), Mihajlović (Stošić), Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Jugović, Pančev, Savićević, Binić

Polufinale

BAJERN – CRVENA ZVEZDA 1:2 (1:1)

Minhen, 10. april 1991. Sudija: Hubert Ferstinger (Austrija). Stadion: Olimpijski. Gledalaca: 64.000. Strelci: Volfart u 24. za Bajern, a Pančev u 45. i Savićević u 75. minutu za Crvenu zvezdu.

Sastav timova:
BAJERN: Auman, Rojter, Pfligler, Koler, Augentaler, Efenberg, Bender (Štrunc), Švabl, Volfart, Ton (Cige), Laudrup
CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović, Marović, Jugović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović (Stošić), Pančev, Savićević, Binić (Tošić)

CRVENA ZVEZDA – BAJERN 2:2 (1:0)

Beograd, 24.april 1991. Sudija: Bruno Galer (Švajcarska). Stadion:Crvene zvezde. Gledalaca: 80.000. Strelci: Mihajlović u 26. i 90. minutu za Crvenu zvezdu, a Augentaler u 61. i Bender u 68.minutu za Bajern.

Sastav timova:
CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Jugović, Prosinečki, Mihajlović, Pančev (Stošić), Savićević, Binić
BAJERN: Auman, Švabl, Bender, Grahamer, Augentaler, Efenberg, Štrunc, Rojter, Volfart, Ton, Laudrup

Finale

CRVENA ZVEZDA – OLIMPIK MARSEJ 0:0 – (5:3)

Bari, 29.maj 1991. Sudija: Tulio Laneze (Italija). Stadion: Sveti Nikola. Gledalca: 50.000. Strelci iz jedanaesteraca: Prosineč ki, Binić, Belodedić, Mihajlović, Pančev (Crvena zvezda), Kazoni, Papen, Mozer (Olimpik)

Sastav timova:
CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savić ević (Stošić), Binić
OLIMPIK MARSEJ: Olmeta, Amoros, Di Meko (Stojković), Boli, Mozer, Kazoni, Žermen, Vodl, Papen, Abedi Pele, Furnije (Verkris).

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts