Najlepša turistička mesta u Srbiji

3

Najlepša turistička mesta u Srbiji

Turističke atrakcije i destinacije, zanimljivosti

Turizam, planinska odmarališta, putovanja, letovanje, zimovanje, leto/zima 2013

Ova naša lepa zemlja bogata je interesantnim mestima. Neka od njih su popularne turističke destinacije, a neka su još uvek neistražena, pa ako imate avanturističkog duha, možete ih posetiti. Evo liste, po nama najlepših mesta u Srbiji:

1. Ovčarsko kablarska klisura

Usečena između planina Ovčar i Kablar, ova klisura predstavlja jedinstvenu morfološku celinu. Udaljena je oko 20 kilometara od Čačka. Dugačka je oko 20 kilometara, a zabeležena je njena najveća dubina od  710 metara.

Pored toga što je bogata prelepim pejzažima, u Ovčarsko-kablarskoj klisuri se nalazi i veliki broj srednjevekovnih manastira. Bogata je i različitim vrstama biljnog i životinsjkog sveta. I kao takva, zaštićena je od strane države Srbije  kao predeo izuzetnih odlika I kategorije.

Ovcarsko-kablarska-klisura

Ovčarsko kablarska klisura – jezero, krstarenje, turizam

2. Planina Rudnik

Smeštena u srcu Šumadije, ova prelepa planina je udaljena oko 15 kilometara od Gornjeg Milanovca, a oko 100 kilometara od Beograda.

Najviši vrh planine je Cvijićev vrh (1.132 metra nadmorske visine). Ukupno ima 8 vrhova, čija je nadmorska visina iznad 1 000 metara.

Planina Rudnik

Planina Rudnik, Gornji Milanovac

3. Sremski Karlovci

Udaljen samo 6 kilometara od Novog Sada, ovaj prelepi gradić ima izuzetno bogatu istoriju i veliki broj sačuvanih građevina iz 18. veka.

Valjalo bi videti: zgradu Patrijaršije, Karlovačku gimnaziju, čija je biblioteka najstarija školska biblioteka u našoj zemlji, zatim Sabornu crkvu svetog Nikole, Rimokatoličku crkvu Svetog Trojstva i obavezno čuvenu fontanu „Četiri lava“.

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci – Znamenitosti, izlet

4. Resavska pećina

Najlepša i najveća pećina u Srbiji se nalazi u istočnom delu zemlje, na oko 20 kilometara udaljenosti od Despotovca.

Čine je 4 dvorane: Dvorana sraslih stubova, Dvorana košnica, Predvorje istorije i Kristalna dvorana. Pretpostavlja se da je pećinski nakit izuzetne starosti od čak 45 miliona godina.

Iako je dugačka čak 4 500 metara, za sada je istraženo tek nešto više od pola (2 830 metara), a za posetioce je uređeno oko 800 metara.

Pećina i njena okolina od 11 hektara je pod zaštitom države Srbije, kao jedinstveni spomenik prirode.

resavska pecina despotovac

Resavska pećina, Despotovac

5. Babin zub

Čuveno izletište na Staroj planini, nadomak Knjaževca, smešteno je na nadmorskoj visini od 1 550 metara.

Sa istoimenog planinskog vrha (1 758 metara nadmorske visine), koje se nalazi u blizini izletišta, počinje uspon na najviši planinski vrh u našoj zemlji, Midžor (2 169 metara).

Babin zub

Babin zub – Turistička atrakcija

6. Grdelicka klisura

Naziv je dobila po istoimenom seocetu u istočnoj Srbiji, koje se nalazi na ulazu u klisuru. Dugačka je 34 kilometra, a duboka 550 metara.

Ova klisura je prvo suženje u dolini reke Južne Morave, koja je okarakterisana kao područje sa najizraženijom erozijom u Srbiji.

Grdelicka klisura

Grdelicka klisura – Destinacija koju vredi posetiti

7. Vlasinsko jezero

Smešteno je na 1. 213 metara nadmorske visine, u blizini grada Surdulice, u jugoistočnom delu Srbije.

Površina ovog akumulacionog jezera je 15 kvadratnih kilometara, a dubina čak 35 metara.

Na jezeru postoje dva ostrva: Stratorija i Dugi del. A ono po čemu je Vlasinsko jezero čuveno jesu plutajuća ostrva, koja menjaju svoj položaj. Pretpostavlja se da su neobična ostrva posledica podvodnog bilja koje je izraslo na dnu jezera, pa se u velikim komadima otkinulo sa jezerskog dna i isplovilo. Na nekim ostrvima je čak izraslo i drveće (vrbe i breze).

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero – Seoski turizam, zanimljivosti, zimovanje

8. Đavolja varoš

Ovaj fenomen prirode koji se retko sreće je smešten na oko 100 kilometara jugozapadno od Niša, u blizini Kuršumlije, na Radan planini.

Čine je 202 figure od kamena, koje su delo Prirode. Visoke su 2-15 metara. Za nastanak Đavolje varoši su vezane brojne legende. Najzastupljenija od njih jeste da su to zapravo okamenjeni svatovi, koje je Bog skamenio kako bi sprečio da na silu venčaju rođenog brata i sestru.

Đavolja varoš je pod zaštitom države od 1959. godine, a od 1995. je proglašena prirodnim dobrom od izuzetnog značaja I kategorije.

djavolja-varos-8

Đavolja varoš, Srbija – Legenda

9. Ludaško jezero

Udaljeno je samo 12 kilometara od Subotice i drugo je na listi po veličini u Severnoj Bačkoj.

Pretpostavlja se da je jezersko okno nastalo pre čak milion godina.  Na jezeru se mogu naći retke vrste biljaka i životinja, kojih nema u drugim delovima zemlje.

Jezero je zaštićeno  1955. godine, a od 1994. je proglašeno za Specijani rezervat prirode.

Ludasko-jezero-9

Ludaško jezero – ribolov, pecanje

10. Deliblatska peščara

Ova peščara je smeštena u južnom Banatu i jedinstvena je u Evropi.

Izuzetno je bogata retkim vrstama biljaka, koje se ne mogu naći nigde drugde u našoj zemlji, a neke i u svetu. Ona je stanište, recimo čak 20 različitih vrsta orhideja. Takođe. stanište je i velikom broju retkih i ugroženih vrsta ptica, pa je područje Deliblatske peščare proglašeno Najznačajnijim staništem ptica u Evropi.

Deliblatska-pescara-10

Deliblatska peščara – Turizam, putovanja, ekskurzija

Sve o turizmu u Srbiji: www.turizamusrbiji.com

KLIKNI OVDE - Pogodite koji grad se nalazi na slikama i osvojite 30€


loading...

PREPORUČENI POSTOVI

Turističke zanimljivosti u Srbiji TURISTIČKA MESTA U SRBIJI! KUDA  ZA VIKEND? PUTOVANJA PO SRBIJI! ŠTA POSETITI U SRBIJI? Srbija je prelepa zemlja. Kada krenete od severa ka jugu ov...
Topčiderski park Beograd Istorijat Uređenje Topčidera, odranije poznatog po bogatstvu šume i izvora vode, otpočelo je početkom 1831. godine kada je knez Miloš namerno gradio ...
Šta treba obići i videti u Budimpešti Turističke atrakcije u Budimpešti Pre nego što izađete iz hotelske sobe, moja preporuka je da pre toga dobro proučite mapu grada. Nađite ulicu u kojo...
Sokobanja Sokobanja - Lečilište, lekovitost, znamenitosti, istorija, turizam Šta treba obavezno videti u Sokobanji? Druga po čuvenju banja u Srbiji  se nal...
Skrivena plaža ljubavi u Meksiku Skrivena plaža ljubavi u Meksiku na ostvrvu Marieta Tropski raj koji je mnoge ostavio bez daha Na ostrvu Marieta, koje se nalazi u dalekom, nam, Mek...
Putovanje kroz istoriju Sicilije Gotov proizvod, lepo zapakovan i serviran na tacni je gotovo uvek ukusan. Međutim, ono što je dovelo do stvaranja tog proizvoda, svi njegovi sastojci,...
Putopis o turističkim zanimljivostima u Budimpešti Kada budete hteli da krenete u stari deo Budimpešte, ako ne idete kolima, možete otići do najvećeg čvorišta metroa u Budimpešti, Trga Deak Ferenc, i t...
Provedite nezaboravno leto na Srebrnom jezeru Smešteno u prostranoj dolini, koja je okružena brdima Golica i Lipovača, Srebrno jezero predstavlja pravi Raj za letovanje, ukoliko niste naročiti lju...
Share.

3 komentara

Leave A Reply