Božićna zvezda

0

Početkom 19. veka, tačnije 1828. godine biljka danas poznata kao Božićna zvezda je stigla na područje Severne Amerike. Za to je zaslužan Džoel Roberts Poinset i upravo u njegovu čast, ova biljka dobija i drugi latinski naziv Poinsettia, pored prvobitnog Euphorbia pulcerrima.

Postojbina ove biljke je teritorija Južne Amerike i nekih delova Afrike. Pretpostavlja se da primarni latinski naziv potiče od omiljenog lekara Jube, numidijskog kralja, koji se zvao Euforbs (Euphorbs). Naime, prema predanju je upravo on prvi upotrebio sok Božićne zvezde za lečenje, iako se on smatra otrovnim.

Kako izgleda Božićna zvezda

Spada među lepe euforbije koje cvetaju zimi. Cvet nije toliko lep kao gornji listovi koji ga okružuju, tj. prilisci (brakteje) , i koje su obojeni divnom crvenom bojom u vreme cvetanja. Listovi su ovalni i pri kraju oštri. Ovo je dekorativna i lepa biljka. Donji listovi su tamnozeleni.

Bozicna zvezda

Legenda o nastanku Božićne zvezde

Kako za nastanak ljiljana postoji grčka legenda, tako Božićnu zvezdu prati astečka legenda. Prema njoj, jednoj actečkoj boginji je prepuklo srce zbog nesrećne ljubavi. A kada su kapi njene krvi pale na zemlju, od njih je izrastao cvet, koji je nama danas poznat kao Božićna zvezda.

Šta treba da znate o održavanju Božićne zvezde

Kako spada u red vrlo osetljivih biljnih vrsta, Božićna zvezda zahteva vrlo specifičnu i dugotrajnu negu.

Prostorija u kojoj se nalazi treba da ima vrlo vlažan važduh. Kako biste to postigli, neophodno je gotovo svaki dan je prskati, ali samo po donjem delu stabljike. Pri tom, obratite posebno pažnju da ne poprskate gornji deo biljke, to jest cvetove i lišće.

Idealna temperatura za dobar razvoj Božićne zvezde podrazumeva da u prostoriji treba da bude između 12 i 25 stepeni Celzijusovih. Dok je u periodu kada cveta sasvim dovoljno da bude između 15 i 18 stepeni.

Najbolje je da bude udaljena od izvora toplote i da voda kojom je zalivate malo odstoji, jer je vrlo osetljiva na vododvodsku i hladnu vodu.

Kada se presađuje i kako se dobija pelcer ove biljke

Najbolje vreme za presađivanje, jeste kada primetite da je lišće promenilo boju, tj. gornje je požutelo (obično je to u aprilu). Tada je treba presaditi i to u zemlju koja mora biti izmešana sa ustajala lim đubretom, šumskom i vrtnom zemljom.

Biljka se oreže, ali grančice ne treba baciti, već ih posaditi i staviti pod staklo gde se lako okorene, i u julu se od mladih izdanaka biljka može pelcovati.

Da li je Božićna zvezda otrovna

Kao i sve ostale biljke iz porodice kojoj pripada (Euphorbiaceae), tako i ova biljka sadrži mlečni sok, koji iz nje izlazi tokom orezivanja ili bilo kakvog oštećenja. Taj sok je otrovan u smislu da ostavlja tragove i oštećenja na koži, a ukoliko se proguta može izazvati stomačne probleme u vidu dijareje.

Kako postupati sa Božićnom zvezdom tokom zime

Kada cveta zimi potrebna joj je toplota od 12—16°C svetlo mesto, umereno zalivanje mlakom vodom i vlažniji vazduh. Posle precvetavanja miruje, tj. stavlja se na hladnije mesto do 8°C i ne zaliva se.

Koliko često treba zalivati Božićnu zvezdu

Kadaje zalivanje Božićne zvezde u pitanju, moram vam priznati da je to najjednostavije. Važno je da proveravate vlažnost zemlje svakoga dana i da je zalivate tek kada je zemlja potpuno suva i to tako da obavezno višak vode prodre u podmetač.

Šta još treba da znate pre nego što kupite ovu biljku

Kada krenete u kupovinu, imajte na umu da je vrlo važno kako izgleda biljka koju kupujete. Naime, dobro pogledajte boju njenih listova i vodite računa da li su oštećena ili ne, u bilo kom smislu. Najbolje je kupiti biljku tamno zelenih, zdravih listova i jarkih crvenih cvetova.

Koliko košta Božićna zvezda

Kako se ova biljka kupuje najčešće uoči Božića, imajte na umu da joj je tada cena nešto viša nego tokom drugih dana u godini.

A u zavisnosti od veličine biljke, ali i načina pakovanja, cene variraju od 200 do 1000 dinara.

loading...

PREPORUČENI POSTOVI

Zumbul – saveti za gajenje u bašti i na balkonu Cveće zumbul Zumbul, latinski naziv (Hyacinthus orientalis) potiče iz Male Azije, a u Evropi je ova lukovičasta biljka odomaćena od 16 veka. Razlikuj...
Vinka, nega i gajenje Cveće vinka Vinka, latinski naziv (Catharanthus roseus) je biljka koja je poreklom iz tropskih krajeva, tačnije sa Madagaskara. U našim krajevima, ga...
Verbena – nega i gajenje Cveće verbena Verbena, latinski naziv (Verbena officinalis) se kod nas gaji kao jednogodišnja biljka. Jedna je od najlepših cvetnica. Vrste viseće ve...
Tulipani (lale) – saveti za gajenje u bašti i na balkonu Cveće tulipani (lale) Tulipan ili lala je jedna od zadivljujućih predstavnika porodice ljiljana, latinski naziv: (Liliaceae). Iako je za mnoge prva a...
Tekoma – nega i uzgoj Cveće tekoma Tekoma, latinski naziv (Campsis radicans) je listopadna biljka penjačica  koja može da izraste i od 5 do 10 metara. Vrlo je popularna bi...
Tamjanika (Sveta Petka) – saveti za negu i gajenje Tamjanika, latinski naziv (PLECTRANTHUS SP.) je biljka , odnosno cveće, koju kod nazivaju još I Sveta Petka. Rod tamjanike obuhvata dosta vrsta puzaju...
Spatifilum, omiljeno sobno cveće Sobno cveće spatifilum Spatifilum, latinski naziv (Spathiphyllum) je jako popularna sobna biljka, koja je laka za negu i održavanje. Ovo cveće u p...
Sobno cveće ZAMIJA ZAMIJA - sobno cveće, kućna biljka Sobna biljka Zamija (latinski Zamioculcas zamiifolia) poreklom je iz Afrike. Krajem 20. veka je, zahvaljujuci uzga...
Share.

Leave A Reply