Katastrofa u “Chalk River”-u

Za vreme jednog eksperimenta kontrolne sipke su potpuno izvucene iz nuklearnog reaktora, ljudskom greskom. Taj dogadjaj se odigrao 12. decembra 1952. godine na nuklearnoj elektrani u Kanadi.

Naime, zaposleni u kontrolnoj sobi je primio upozorenje preko kontrolnih lampica. I cim je uocio gresku, sisao je da rucno zatvori odredjene ventile, sto bi sipke vratilo na pravo mesto. Medjutim, one se i pored toga nisu spustile, a do danas nije utvrdjen tacan razlog. Pretpostavlja se da je uzrok mehanicke prirode. Ipak, doslo je do jos jedne greske.

Naime, isti zaposleni je je odmah javio svom kolegi koji je ostao u kontrolnoj sobi da zapecati kontrolne sipke u tom polozaju. I upravo to je dovelo do prave katastrofe, jer je od uzbudjenja izdiktirao pogresne brojeve.

najgore katastrofe na svetu 7

Pa je njegov kolega, pritisnuvsi pogresne dugmice, zapravo podigao jos nekoliko sipki, cime je povecao snagu reaktora cak 4 puta. Sve ovo je uzrokovalo topljenje nuklearnog goriva i to za svega nekoliko minuta. A kao direktna posledica toga, doslo je do velike eksplozije u kojoj je osteceno 20-ak sipki. Ali, to nije kraj… Reaktor je zatim potopljen obicnom vodom, koja je, podrzumeva se postala radioaktivna. Kolicina radioaktivne vode je bila cak 4,5 miliona litara, a ona je kasnije cevima ispumpana u obliznje jezerce.

Jezgro reaktora nije moglo da se dekontaminira, pa je morao da se unisti kao radioaktivni otpad. Mladi Dzimi Karter, buduci predsednik Sjedinjenih Americkih Drzava, a inace nuklearni inzenjer u americkoj mornarici, bio je rasporedjen zajedno sa stotinama americkih i kanadskih vojnika na ovom zadatku.

Ova nuklearna havarija je prema Medjunarodnoj skali za nuklearne dogadjaje dobila vrednost 5, od mogucih 7.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts