Dvorac “Bravo” – Šifra za prvi Američki nuklearni test

Na Bikini atolu, smestenom na ostrvima Mikronezije u Tihom okeanu su izmedju 1946. i 1958. godine vrseni testovi za nuklearno naoruzanje. Izvrseno je preko 20 testova.

Dvorac “Bravo”je sifrovano ime za prvi test Sjedinjenih Americkih Drzava za izradu suvog goriva za termonuklearnu hidrogensku bombu. Izveden je 01. marta 1954. godine i izazvao je nuklearnu katastrofu velikih razmera.

Kada je doslo do detonacije oruzja, nastali su krateri precnika oko 2 kilometra i dubine oko 75 metara. Time je ovo najmocniji nuklearni uredjaj koji je ikada detoniran od strane Sjedinjenih Americkih Drzava.

najgore katastrofe na svetu 6

Prilikom ove greske doslo je do teskog udesa radioloske kontaminacije. Dvorac “Bravo”je cak 1 200 puta jaci od od atomske bombe koja je bacena na Hirosimu i Nagasaki u Drugom svetskom ratu. Radijacijski oblak je kontaminirao cak 4 500 kvadratnih kilometara povrsine u Tihom okeanu, ukljucujuci i mala ostrva, poput: Rongerika, Rongelapa i Utirika. Stanovnici ovih ostrva su evakuisani, ali generacije koje su dolazile su itekako imale posledice.

Domoroci koji su se radjali, imali su urodjene anomalije. Cak je i posada jednog japanskog broda “Diago Fukuriu Maru”, koji je dosao u kontakt sa nuklearnim padavinama imala posledice. Svi clanovi posade su oboleli, a jedan je cak i umro. Zivi svet u okeanu, voda i zemljiste su ozbiljno bili zagadjeni, sto je ovu nuklearnu katastrofu svrstalo u red jedne od najgorih nuklernih katastrofa.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts