Ulje avokada za baršunastu i meku kožu lica i tela

Ulje avokada dobija se hladnim ceđenjem celog ploda. Presuje se ceo plod, ne same semenke jer avokado obiluje vrednim masnim kiselinama u celom plodu. Ulje je zelenkaste boje I jakog mirisa, a koristi se negu kose I kože lica I tela. Koža ga lako upija I duboko apsorbuje.

Od sveg voća, avokado je medju najbogatijim kada je reč o vitaminama I nutrijientima koji hrane kožu. Zato je ulje avokada višestruko korisno jer sadrži vitaminime A i E,  antioksidanse  vitaminime D i C, kao i kompleks vitamina B. Ovakav sastav osiguraće fantastičan učinak najpre na koži jer je ulje avokadaodlično u borbi sa slobodnim radikalima, pa tako usporava starenje kože.

Ulje avokada bogato je I mono-nezasićenim masnim kiselinama i polinezasićenim masnim kiselinama. Zato je ovo ulje zaslužno za glatkost I otpornost kože I obnavljanje vlasišta naročito suve kose.

Ulje avokada

Ulje avokada pruža pomoć u sintezi kolagena i elastina kože. Zato se I često koristi u proizvodima protiv starenja kože. Takodje, ima protivupalno dejstvo pa aulje avokada smiruje osetljivu kožu I kožu sklonu alergijama. Nezamenjivo je u melemima za oporavak kože nakon preteranog izlaganja suncu.

Ulje avokada možete koristiti bez obzira na to koji tip kože imate, jer prija podjednako masnoj I suvoj I mešovitoj koži.

Za suvu kožu

Ulje avokada  stvara vrstu zaštitnog filma a pritom je hidratantno, pa tako pomaže da se obnovi I sačuva hidrolipidna barijera kože. Koristite ulje avokada kako biste obezbedili baršunastu I meku kožu lica I tela.

Za zrelu kožu

Avokadovo ulje pomaže pri zaustavljanju procesa starenja kože, smanjuje nastanak bora, poboljšava čvrstinu kože, a posebno je blagotvoran za predele oko očiju, I za negu dekoltea.

Za osetljivu  kožu

Ulje od avokada umiruje kožu jer jača barijeru koja štiti kožu od štetnih spoljašnjih faktora. Koristite ga I nakon pranja veša ili sudova, a naročito posle kontakta ruku sa agresivnim hemijskim preparatima za čišćenje. Regenerisaće I umiriti kožu dlanova. Takodje, ako ste po hladnoći bez rukavica boravili duže napolju, namažite avokadovo ulje koje će pomoći da se koža “povrati”. Ulje avokada možete koristiti I prilikom sunčanja ako ste osetljivi na toplotu I uticaj sunčevih zraka.

avokada za negu koze

Maska za lice od avokadovog ulja

Mikserom umutite 2 žumanca sa 50 ml ulja avokada. Dodajte malo morske soli, kašičicu jabukovog sirćeta I kašičicu limunovog soka. Stavite na lice blago masirajući. Nakon pola sata isperite lice mlakom vodom.

Za suvu i oštećenu kosu

Osim za kožu, ulje avokada je jako dobrodošlo u nezi kože I vlasišta. Ozuzetno je hranljivo jer stimuliše rast kose, revitalizuje je I vraća joj volumen I sjaj, naročito posle tretmana farbom. Ulje avokada koristite kao pakovanje za kosu tako što ćete uveče uljem premazati kosu uljem celom dužinom, a ujutru oprati šamponom.

Za obnavljanje suve i oštećene kose koristite sledeću masku. Dve  supene kašike ulja avokada pomešajte sa  kašikom ulja makadamije i kašikom kokosovog ulj. Zagrejte na pari I dodajte nekoliko kapi ulja ruzmarina. Ovu masku nanesite na celu dužinu kose I neka odstoji nekoliko sati. Isperite šamponom uobičajeno.

Pored kose I kože, ulje avokada se u kozmetici koristi I u borbi protiv strija I to kroz masažu osetljivih delova tela.

Takodje ,ako želite da posle letovanja vaš bronzani ten duže traje, svakodnevno posle tuširanja nanesite avokadovo ulje na vlažnu kožu. Boja s mora održaće se I do 4 nedelje duže.

Ulje avokada možete koristiti I samostalno. Za intenzivnu negu kože namažite uz blago masiranje, ulje avokada na čitavo telo I lice I pustite da deluje oko pola sata. Istuširajte se uobičajeno I primetićete razliku!

Preparate sa avokadovim uljem dakle možete napraviti I sami. A ako vidite na etiketi nekog kozmetičkog proizvoda sastojak “Persea gratissima oil”, odnosno oznaku da je jedan od sastojaka upravi ovo ulje, ne oklevajte u kupovini!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts