Maslinovo ulje protiv suve i perutave kože

Sa dolaskom zime, naša koža postaje suvlja, manje hidrirana, pa često umemo da primetimo da nam se noge perutaju, lice suši i deluje nekako više izborano. U tu svrhu, maslinovo ulje je prava blagodet, zato što je, osim što je veoma zdravo u ishrani, jer veoma efikasno snižava holesterol,krvni pritisak i štiti nas od raka dojke i debelog creva, jako dobar za našu kožu, kosu i naravno, nokte. Naročito zimi, hladnoća i grejanje oštećuju umornu kožu i ten postaje tamniji.

U kozmetičke svrhe, koristiti maslinovo ulje veoma je lako. Evo nekoliko primera koje ćete lako primeniti u vašem kućnom salonu lepote:

ZA LICE:

Na komad vate sipajte nekoliko kapi ulja i uklonite vašu šminkua bez ikakvih iritacija kože. Ako to budete radili redovno, osetljiva i tanka koža oko očiju postaće glatka i primetićete da su vam bore ublažene.

ZA SVETLIJI TEN:

Lice očistitie i operite toplom vodom. Natopite gazu maslinovim uljem i stavite je na lice – na čelo, slepoočnice i jagodice, i ostavite petnaest minuta. Nakon toga obrišite lice papirnom maramicom pa isperite.

maslinovo ulje  u kozmetici

ZA ISPUCALE USNE:

Pomešajte nekoliko kapi maslinovog ulja sa malo meda i tanko namažite usne pre nego što izađete napolje.

ZA TELO:

Pre tuširanja, sipajte maslinovo ulje u manju činiju i dodajte joj nekoliko kašičica šećera. Time dobro istrljajte kožu, naročito perutave noge, pa se istuširajte. Nakon ovog pilinga, koža će vam odmah postati satenski nežna.

ZA DEKOLTE:

Sipajte malo maslinovog ulja na rukavicu za masiranje, pa trljajte i masirajte nekoliko minuta, pre kupanja. Videćete kako redovnim tretmanom koža na dekolteu postaje nežnija, a bore manje vidljive.

ZA GRUBE LAKTOVE:

Polovinu limuna umočite u maslinovo ulje i trljajte pet minuta, pa isperite.

Ako su vam laktovi grubi, trljajte ih pet minuta polovinom limuna umočenom u maslinovo ulje, a onda isperite.

ZA RUKE I NOKTE:

Svaki put posle pranja sudova, izmasirajte ruke i nokte sa dve-tri kapi maslinovog ulja.

Ako su vam nokti lomljivi, jednom nedeljno ih držite u posudi sa blago zagrejanim maslinovim uljem nekoliko minuta.  Kada skinete lak za nokte, nahranite ih sa jednom kapi maslinovog ulja.

ZA MEKU I SJAJNU KOSU:

  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • Sok od jednog isceđenog limuna
  • 1 žumance
  • Pola šolje piva

Napravite ovu masku, nanesite na suvu kosu i ostavite deset minuta. Isperite pa operate šamponom.

Ako je kosa suva i krta, dodajte žumance kremi od avokada koju ste pripremili za ruke. Masirajte vlažnu kosu, a onda je zamotajte u peškir. Postupak završite pranjem kose blagim šamponom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts