Prolećna nega kože

Sledeće nedelje i zvanično nam stiže proleće, pa je zato neophodno da pripremimo kožu za jače izlaganje suncu i pružiti joj odgovarajuću, prolećnu negu. Pre nego što krenemo na kozmetički tretman, potrebno je da korigujete i vašu ishranu.

Jedite što više pomorandži, limuna, grejpa, šargarepu a dobro je piti i zeleni i crni čaj, koji će vašu kožu čistiti od toksina. Obavezna je fizička aktivnost, što više vremena provodite na suncu i obavezno morate imate tri obroka i dve užine.

Nega kože lica

Nega kože podrazumeva da je pravilno čistimo i hidriramo, jer bez redovne nege, ni jedan kozmetički tretman vam neće pomoći.

Prolecna nega koze

Piling

Pre početka tretmana potrebno je da uradite površinsko i dubinsko čišcenje kože, kako biste joj vratili mladalački izgled i zaustavili njeno starenje. Preporučljivo je da se pilinzi obavezno rade sa smenom svakog godišnjeg doba. Pilinzima ćete poboljšati strukturu kože, izravnati bore, njima podstičete ponovnu proizvodnju kolagena, i pomažete rast novih celija. Koža je tada glatka, gipka, boljeg tonusa i podmlađena. Takođe se otklanjaju i sitni ožiljci od akni.

Maske

Maske iz kože izvlače svu nečistoću, toksine i višak masnoće, nečistoću i vašoj koži daju minerale koji su potrebni za njeno normalno funkcionisanje. Maske možete kupiti ili napravite sami kod kuće.

Maska za masnu kožu

Pomešajte pola kašike maslinovog ulja, jedno žumance i kašiku mleka. U tu smesu dodajte kašiku brašna i četvrtinu kašike kuhinjske soli. Nanesite masku na lice i vrat, pa ostavite da deluje 15-20 min. Isperite lice mlakom vodom, pa nanesite hidratantnu kremu.

Maska za suvu i normalnu kožu

Opet maslinovo ulje i žumance, ali umesto mleka, dodaćete jednu kašiku meda. Kada se dobije glatka smesa, nanesite je na očišćeno lice i vrat i ostavite da deluje 25 minuta. Isperite lice mlakom vodom i nanesite hidratantnu kremu.

Maske koristite jednom nedeljno, može i dva puta, zato što kožu štite od isušivanja. Pre nego što ih nanesete, možete uraditi neabrazivan enzimski piling (možete ga kupiti u nekim apotekama). Svakog dana suvu kožu čistite ujutru i uveče nežnim mlekom za čišćenje i nakon toga na lice stavite biljni tonik.

Izbor krema za lice

Koristite kreme sa maslinovim ulje, aloe verom, ekstraktima algi. Masnu kožu čistite gelovima ili penama za čišćenje sa voćnim kiselinama. Nemojte koristiti klasične kreme, već gelove koji će vašu kožu hidrirati i neće je zamašćivati. Za mešovitu kožu preporučuju se kreme koji ne zamašćuju kožu, već je intenzivno hidriraju. Birajte kreme sa hijaluronskom kiselinom koja će vašu kožu učiniti čvršćom i elastičnijom. Kreme za zrelu kožu treba da sadrže sastojke kao što su retinol, peptide, biljna ulja, odnosno sastojke za borbu protiv bora i ekstrakte koji jačaju kožu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts