Šta je najbolje jesti za doručak

Ideje i predlozi za doručak

Doručak je najvažniji obrok koji unosimo u toku dana. Ako redovno doručkujemo mi ćemo već od početka dana aktivirati metabolizam, dati organizmu potrebnu energiju za ostatak dana. Zato, obratite pažnju šta jedete ujutru.

Trebalo bi izbegavati ujutru kafu na prazan stomak i tako odložiti doručak za nekoliko sati. Takodje, doručak u stojećem položaju uz obrok koji je zapravo doručak iz pekare, ili trčeći do posla nije baš dobar izbor. Pregladnećete do ručka.

Najbolji dijetalni doručak za mršavljenje

Smanjite količinu hrane pred spavanje, i stvorite naviku jedenja ujutru. Potrudite se i videćete da će Vaš ukupan dnevni unos kalorija biti na taj način manji jer ćete biti siti od samog jutra.

Ovsene pahuljice sa jogurtom ili mlekom su odlična opcija za doručak.

dorucak dijetalni obrok

Ako volite musli, jedite ga bez šećera. Medjutim, nije strašno ako u prvom obroku uneste malo šećera, ali bolje je da taj šećer bude onaj iz voća – na primer iz suvog voća. Kad ste na dijeti, čiste žitarice bez dodataka voća I naravno šećera – su najbolji izbor.

Ovsena kaša sa medom i cimetom je ukusan obrok koji smanjuje apetit u ostatku dana.

Doručak za muškarce koji treniraju u teretani

Šta doručkovati kada vam je potrebna energija za nastupajući trening?  Ako ste aktivni sportista i ako treninzima želite da dobijete mišićnu masu i imali više energije birajte obroke sa visokim sadržajem proteina i ugljenih hidrata.

Telo je tokom noći dugo bez proteina koji su zaduženi za izgradnju mišićne mase, pa je važno da doručkom unesete proteine.  Ugljeni hidrati   nam daju energiju u toku dužeg perioda.

Evo naših ideja za zdrave obroke:

Od žitarica se preporučuju ovas, ječam I raž. Ovsene pahuljice su najpopularnije kod sportista. Ne traže mnogo vremena za spremanje, bogate su vlaknima, vitaminima, mineralima i ugljenim hidratima a jako su zdrave.

Ovsene pahuljice i proteini iz surutke su korisna kombinacija za bodibildere. Napravite proteinski šejk sa vodom ili mlekom, ubacite  ovsene pahuljice i pustite da malo odstoji.

dorucak ovsena kasaOvsene pahuljice i belance su odlična kombinacija. Ukajganu od   belanaca dodajte ovsene pahuljice i promešajte, Ovo je savršena mešavina proteina i ugljenih hidrata.

Ovsene pahuljice možete o da potopite u nekom voćnom soku i ostaviti tokom noći u fružideru. Ujutru dodajte na primer jagode ili neko drugo voće I uživajte u ukusnom I zdravom doručku.

Doručak za žene u trudnoći

Trudnice su posebna priča. Morate konsultovati lekara kada ste u drugom stanju jer će vam reći šta je najbolje u tom stanju unositi u organizam koji sada ima posebne potrebe. Dobro je da slušate sopstveno telo koje će vam reći šta mu treba od hrane.

Možete jesti i jaču hranu, čokoladni musli, jogurt, tunjevinu, nemasni sir, integralne kifle, kajganu, kvalitetnu šunku ili pečenicu, pileća prsa…

Birajte ono što vam prija da biste izbegli gorušicu koja je čest problem trudnica. Nedostatak apetita i jutarnje mučnine u prvom tromesečju su normalna pojava. Da biste pojačali jutarnji apetit jutro počnite sa par suvih keksića. Bilo koje voće pre doručka je više nego preporučljivo.

Savršen doručak na poslu

Gledajte da po svaku cenu izbegnete doručak na brzaka. Puter kifle, masne bureke i pite izbegavajte u širokom luku.

dorucak-na-poslu

Ako vam priroda posla dozvoljava, ponesite od kuće zdrav obrok. Ponesite jednu jabuku ili narandžu, a integralnu kiflu ili djevrek, ako se baš morate osloniti na pekaru. Kod kuće možete spremiti ovsene palačinke i poneti nekoliko u plastičnoj kutiji.

Ovsene palačinke spremite tako što ćete samleti ovsene pahuljice u mlinu za kafu, dodajte malo mleka i jaja I pržite na tiganju. i zatim napraviti u tiganju kao palačinku.  Možete ih jesti bez nadeva ili u kombinaciji sa svežim voćem koje ste poneli mada je bilji izbor suvo voće.

Idealan doručak u školi

Ako vaše dete doručkuje u školskoj kuhinji nemate veliki problem. U drugom slučaju bilo bi dobro da svakog dana ne kupuje brzu hranu, pice i hamburgere u lokalima pored škola.

dorucak u skoli

Zgodan je nešto jači čokoladni musli koji se može kupiti u plastičnoj ambalaži sa kašičicom i koji dete može lako da ponese u školi. Kombinovati sa nemasnim mlekom.

Integralna kifla sa jogurtom je klasičan ali dobar doručak za školarce. Ako dete voli meso. Možete mu spakovati pileći file na žaru sa nekim integralnim pecivom.Izbegavajte majoneze i ostale nezdrave prelive. Kao desert za užinu u školi odlične su poslastice od žitarica i meda kojih je sve više na našem tržištu. Pečenica sa listom zelene salate u integralnoj zemički je odličan sendvič za poneti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts