Prirodna sredstva za beljenje zuba i osvežavanje daha

Lepi i beli zubi čine svaki osmeh lepšim. Ali, oni su i preduslov opšteg zdravlja i zadovoljstva svakog čoveka. Evo nekoliko načina da se prirodnim putem rešite naslaga na Vašim zubima. Ovi prirodni preparati su mnogo jeftiniji od kupovnih i ne sadrže štetne sastojke.

IZBELJIVANJE SODOM BIKARBONOM

Potrebno je:

  • 3 kašike sode bikarbone
  • 2 kašike sušene žalfije (koju ste samleli ili sitno izmrvili)
  • 1 kašika morske soli
  • 20-25 kapi esencijalnog ulja peperminta

PRIPREMA:

Sve sastojke stavite u neku posudicu sa poklopcem i dobro promućkajte.

UPOTREBA:

Zube prvo operite pastom za zube, a posle nanesite ove sastojke na četkicu za zube i trljajte zube 1-2 minuta. Posle toga usta isperite vodom. Soda bikarbona će otkloniti mrlje, ispolirati zube i rešiti se gljivica u ustima, pepermint i žalfija će osvežiti dah i delovati antibakterijski i antiseptički, dok će morska so koja je puna mineralapovoljno uticati na osetljive desni.

NAPOMENA: Sodu bikarbonu možete pokvasiti i sa malo jabukovog sirćeta pa tu smesu staviti na četkicu i dobro istrljati zube. Ako je sezona jagoda možete izgnjaviti jednu jagodu i pomešati sa sodom bikarbonom pa ovom smesom dobro istljati zube.

sredstvo za beljenje zubaPosle toga dobro isperite usta i koncem očistite zube da biste odstranili semenke od jagoda. Sodu bikarbonu možete staviti i na unutrašnju stranu kore od limuna ili pomorandze (koju ste prethodno dobro oprali) pa time dobro istrljati zube. Ovo ponavljati jednom mesečno. Pored toga što izbeljuje zube, limunova kora će smanjiti i stvaranje kamenca. Ako nemate ni jedan od ovih sastojaka za beljenje zuba možete koristiti i samu sodu bikarbonu. Sve ove preparate koristite samo jednom nedeljno, jer ako koristite previše često možete oštetiti gledj  ili iziritirati desni.

Pored lepih i belig zuba za samopouzdanje potreban i je i lep dah. Mnogi za to koriste razne preparate ili žvake. Evo recepta kako sami da napravite vodicu za ispiranje usta:

TEČNOST ZA ISPIRANJE USTA

Potrebno je:

  • 70 gr destilovane vode
  • 30gr alkohola (96%)
  • 1 kafena kašika tinkture pitome nane
  • 2 kapi etarskog ulja pitome nane

PRIPREMA

U 30 gr alkohola (96%) dodamo 2 kapi etarskog ulja pitome nane. Kada se to rastopi dodamo 70 gr destilovane vode i 1 kafenu kašičicu tinkture pitome nane. Sipamo u manju staklenu flašicu (ili teglicu sa zatvaračem) i dobro promućkamo.

UPOTREBA

Jednu kafenu kašiku ovog rastvora stavimo u čašu, prelijemo toplom vodom i ispiramo usta. Ova tečnost osvežava dah i deluje dezinfikujuće.

NAPOMENA

Da bi ste osvežili dah, usta možete ispirati i čajem od žalfije ili crnim ili zelenim čajem. Oni sadrže polifenole koji sprečavaju nastanak bakterija koje uzrokuju zadah iz usta.

I naravno, da biste imali bele zube i lep dah, zubi moraju biti zdravi i bez karijesa, što ćete postići redovnim odlascima kod stomatologa.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts