Kako izvršiti detoksikaciju organizma

Koji su pokazatelji viška toksina u organizmu?

Ako osećate umor i iscrpljenost koji ne prestaju ni posle dužeg spavanja, znak je da je Vašem organizmu potrebna detoksikacija. Simptomi koji pokazuju na višak toksina u Vašem organizmu su i glavobolja, kožne bolesti, depresija, slabo mamćenje, nadutost i zatvor, gojenje, prerano starenje…

Kako toksini dospevaju u organizam i kako utiču na njega?

Toksine unosimo u organizam preko hrane i vode, preko kože upotrebom različitih preparata za negu, udisanjem zagadjenog vazduha i raznih hemikalija. Sve te štetne materije u organizmu jetra treba da neutrališe i rastvori kako bi se putem stolice i mokraće izbacile iz organizma. Usled neredovnog pražnjenja creva, toksini umesto da budu izbačeni iz organizma, dospevaju u krvotok i tako kruže po celom telu. Zato je potrebno povremeno izvršiti detoksikaciju organizma čak i ako vodimo računa o svojoj ishrani. Evo nekoliko načina kako to uraditi:

Detoksikacija glinom

Zelena glina koja je bila poznata još u doba starih Egipćana je prirodni preparat koji efikasno i brzo čisti naš organizam od štetnih sastojaka. Ima dobru upijajuću moć, pa tako upija štetne sastojke koji budu izbačeni putem stolice. Glinu treba uzimati 21 dan. Uveče razmutite jednu kafenu kašičicu gline u 2 dl vode (nemojte koristiti metalnu kašivu već drvenu ili plastičnu). Promešajte i ostavite da odstoji preko noći. Prve nedelje ujutru pijte samo vodu, a talog prospite. Druge nedelje glinu koju ste uveče zamutili sa vodom, malo promešajte, sačekajte 5 minuta pa pijte samo vodu a talog prospite. Treće nedelje ujutru promešajte glinu i pijte sa sve talogom.

detoksikacija glinom

Čajevi za detoksikaciju

U prirodi ima dosta lekovitih biljaka koje pomažu u čišćenju organizma od toksina.

Čaj od koprive podstiče izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma i čisti krv od toksina.

Čaj od maslačka i sleza deluje na detoksikaciju bubrega, dok koren maslačka podstiče lučenje žuči i pospešuje razmenu materija u organizmu.

Čaj od semenki lana olakšava pražnjenje creva. Dve supene kašike lana preliti sa 2 dl mlake vode. Ostaviti da odstoji pola sata, procediti i piti ujutru pre jela.

Zeleni čaj je dobar za detoksikaciju jer sadrži katehin koji povećava funkciju jetre.

Detoksikacija zeolitom

Zeolit je mineral koji u organizmu prirodno vrši detoksikaciju. Pored toga što iz organizma čisti razne otrove, teške metale, pesticide i drugo, on iz organizma eliminiše i višak kiseline i tako sprečava bolesti kisele sredine kao što su kandida, probavne tegobe, crevne upale i dr.

detoksikacija zeolitom

Detoksikacija hranom

Detoksikacija hranom podrazumeva izbacivanje štetnih namirnica iz ishrane i konzumiranje namirnica koje čiste telo od štetnih materija. Tu spadaju:

  1. Voće jer je ono prirodni oksidans, lako se vari i sadrži dosta vitamina C.
  2. Zeleno povrće kao što su spanać, kelj, brokoli, blitva… je korisno zato što čisti telo od raznih hemijskih otrova kao što su smog, pesticidi, teški metali i dr.
  3. Beli luk jer potstiče jetru na proizvodnju enzima za detoksikaciju štetnih materija u probavnom traktu.
  4. Maslinovo ulje i ulje od semena lana sadrže masne kiseline, premazuju zidove creva i apsorbuju toksine koji se brzo i lako izbacuju iz organizma.

Detoksikacija mućkanjem ulja ustima

Ujutru pre jela stavite jednu kašičicu hladno cedjenog ulja u usta i mućkajte 15 minuta. Posle toga ulje pljunite (nikako ga ne smete progutati). Usta isperite vodom i detaljno operite zube i isčetkajte jezik četkicom za zube. Na taj način, uklonićete toksine kako iz tela, tako i iz usta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts