Saveti za negu stopala

Kada izađemo iz zimskih čizmi i dubokih cipela, svaka dama kreće u sređivanje svojih stopala i pripremu za letnje sandale. Da bi i vaša stopala bila savršeno negovana, nije potrebno da uvek odete u skupe salone. Pokušajte da uradite pedikir sami, kod kuće, a ako u redovni pedikir dodate još nekoliko koraka koje inače radite, pretvorićete sređivanje vaših stopala u pravi SPA tretman koji opušta i daje savršene estetske rezultate.

Šta vam je potrebno za sređivanje stopala?

Uljani skidač laka za nokte, malo vate, kupka za stopala, maska za stopala, makazice za nokte, piling za noge i stopala, hranljiva krema za stopala i lak za nokte.

nega stopala

Revializarijuća kupka

Prvo što ćete uraditi jeste da odstranite lak sa noktiju, a potom uronite stopala u neku lepu kupku i držite ih u njoj dvadeset minuta. Kupku za stopala možete napraviti i sami na sledeći način:

Veći lavor napunite jednakom količinom tople vode i mleka i tome dodajte 3 kašike sode bikarbone i nekoliko kapi lavandinog ulja.

Oblikovanje noktiju

Sredstvo za zanoktice utrljajte u koren svakog nokta  i zadebljanu kožicu potisnite ka korenu. To se radi specijalnim priborom, napravljenim od mekog drveta (možete kupiti u radnjama koje prodaju kozmetiku). Turpijom sa brusnim papirom oblikujte nokte u ravnu liniju, da biste sprečili njihovo urastanje i potom blago zaoblite ivice.

Piling stopala

Ponovo lavor napunite sa čistom vodom, a potom dobro ispilingujte stopala. U prethodnim postovima pisali smo kako piling možete napraviti sami od malo kristal šećera pomešanim sa maslinovim uljem, pa probajte to i sa stopalima.

Isperite ih i uklonite naslage kože sa peta, prednjeg dela stopala turpijom ili kamenom za pete.

Maska za stopala

Kada ste oprali noge posle pilinga, u stopala i potkolenice utrljajte hidratantnu masku. Ostavite tako deset minuta, a potom opet isperite noge mlazom mlake vode.

Masku za stopala možete napraviti i sami:

Jednu kašiku soka od ananasa, jednu kašiku soka od narandže, kašiku kreme za stopala (može i mleko za telo) i ¼ iseckane zrele banane dobro izmešajte dok ne dobijete kremastu smesu. Nanesite je na stopala, uvijte u foliju i ostavite 30 minuta.

Hidratacija stopala

Stopala izbrišite peškirom (više tapkajte) pa ih namažite hidratantnom kremom i lagano masirajte. Zatim uzmite skidač laka bez acetona, stavite malo na vaticu, pa njime uklonite ostatke losiona sa noktiju i namažite ih osnovnim slojem laka za nokte.

Lakiranje

Na prste stavite separator kako ne biste umazali nokte, pa krenite sa lakiranjem. Na svaki nokat nanesite lak u tri tračice – jedna duž centra i po jedna sa svake strane – i to od korena do ivice. Sačekajte dva minuta pa nanesite još jedan sloj laka. Sačekajte da se dobro svi slojevi laka osuše i spremni ste za sandalice!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts