Saveti za lepotu i negovan izgled

U 21. veku zasuti smo reklamama na televiziji za kupovinu kozmetičkih preparata, šamponi, regeneratori, kreme za lice. Uprkos tome,  mnoge od nas i dalje ostaju verne tradicionalnim receptma za negu iz bakine kuhinje. Ali, to zapravo ne treba da nas čudi, jer maske, napravljene pomoću namirnica iz ostave, prava su blagodet – ne samo za kožu i kosu, već i za novčanik.

Evo nekoliko čudesnih formula koje će vam pomoći da imate savršen ten i bujnu kosu poput holivudskih lepotica.

Osvežite lice

Maske koje napravite od zdravih namirnica usporiće starenje kože i dubinski će je očistiti.

nega koze lica

Za masnu kožu

Način pripreme:

Napravite masku od 2 kašičice pirea od bundeve (prethodno skuvanu na pari) i 2 kašičice meda. Dodajte tome nekoliko kapi soka od jabuke. Ova maska će idealno očistiti kožu i suziti pore.

Za suvu kožu

Napravite masku od jedne kašike pšeničnih klica i 2 kašike maslinovog ulja. Nanesite je na lice ravnomerno, ostavite 20 minuta pa isperite mlakom vodom. Ova maska će vašoj koži vratiti vlagu.

Za normalnu kožu

Pomešajte jednu kašiku jogurta sa kašikom meda i dodajte tome nekoliko kapi ružinog ulja. Umasirajte dobro u kožu lica, ostavite 15 minuta da deluje, pa isperite mlakom vodom. Ova maska vašoj koži pruža hidrataciju.

Za mešovitu kožu

Kašiku jogurta i kašiku ulja od jojobe pomešajte i tome dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande (možete kupiti u svakoj većoj prodavnici kozmetike). Umasirajte u lice, ostavite 15 minuta, pa isperite mlakom vodom. Ova maska će vašoj koži dati svežinu.

Podočnjaci

Umor, neispavanost, previše vremena provedeno ispred kompjutera, sve su to razlozi za nastanak podočnjaka, koje nekada ne možemo sakriti ni pomoću korektora.

Podočnjake možete ukloniti i na prirodan način, uz pomoć krompira. Oljuštite krompir, stavite ga u frižider na deset minuta. Izrežite dva koluta i stavite na zatvorene oči i ostavite tako 15 do 20 minuta. Kesice ispod očiju nestaće odmah. Ponavljajte ovaj postupak jednom dnevno.

Nahranite kosu

Prirodna pakovanja za kosu veoma su delotvrona, a zahtevaju samo malo vrmena i truda. Zato, bar jednom nedeljno, počastite kosu ovim posebnim tretmanom.

Vratite kosi volumen

Pomoću ove maske postiežete raskošan volumen za vašu kosu

Izmešajte 2 kašike šećernog sirupa, 2 kašike želatina, 2 kašike prokuvanog mleda i 2 kašike piva. Ovako dobijenu smesu nanesite na suvu kosu, umotajte u najlon kesu ili aluminijumsku foliju, pa u peškir i ostavite masku da deluje 30 minuta. Nakon toga, isperite pakovanje mlakom vodom pa kosu operite uobičajno šamponom.

Tretman za suve krajeve kose

Pakovanje od susama savršeno je za oporavak beživotne kose bez sjaja

Potrebno je da umutite 2 kašike ulja od susama, sa 2 kašike meda i jedno žumance. Kada masa postane glatka, nanesite je ravnomerno na kosu. Uvijte kosu aluminijumskom folijom i zagrevajte fenom 15 minuta. Nakon toga operite kosu uobičajeno.

Pobedite perut

Pakovanje od maslinovog ulja i ruzmarina odlično je da se rešite ove napasti

Pomešajte 3 kašike maslinovog ulja sa 30 kapi ulja od ruzmarina. Utrljajte ovo pakovanje dobro u kosu i lagano masirajte teme glave. Ostavite da deluje preko noći. Ujutru dobro operite kosu šamponom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts