Zašto jedemo i kad nismo gladni?

Sigurno vam se dešavalo da u toku dana dobijete nastup „ludila“ i da se u vama javi  nekontrolisani poriv za hranom, da kažete sebi da morate „odmah“ i „sad“ pojesti čokoladu, tortu, čips, picu. Dešavalo vam se i da jedete i onda kada niste gladni, onako, iz dosade ili da jedete kada ste tužni. Nekada se samo zatrpavate sa hranom, a ne znate zašto. To se zove psihološka glad, i ona može da prouzrokuje velike probleme sa telesnom težinom ali i sa zdravljem.

Da biste znali da li je vašem telu zaista potrebna hrana, potrebno je da napravite razliku između prave gladi i psihološke gladi.

Psihička glad

  • Odmah morate da zadovoljite glad.
  • Javlja se iznenada.
  • Jeli biste slatku i masnu hranu.
  • Ne možete da se zasitite.
  • Osećate se fizički teži.
  • Osećate krivicu nakon obroka.

Prava glad

  • Povećava se postepeno
  • Ne možete da dočekate prvi zalogaj
  • Pojeli biste bilo šta
  • Prestajete da jedete na prvi znak sitosti.
  • Osećate priliv energije.
  • Dobro se osećate posle obroka.

Kako da pobedimo psihološku glad?

Pre svega, morate svom telu dati podršku, a to ćete uraditi tako ako na prvom mestu, ne preskačete doručak, jer to može samo povećati vašu želju za hranom. Najbolji doručak je onaj koji sadrži proteine i vlakna. Ako pojedete pecivo, posle nekog vremena osetićete pospanost, gubitak koncentracije. Tada često ljudi umeju da kažu „pao mi je šećer“ pa nastavljaju sa slatkišima. I tako ste upali u začani krug. Zato, potrebno je da umereno vežbate  i vaš poremećeni metabolizam vratite u ravnotežu. To može potrajati neko vreme, ali vaše stanje će se sigurno poboljšati.

psihicka glad
Ako vam se to dešava kada ste na poslu ili van kuće, eksperti savetuju da sisate antiseptik oriblete ili da proate da zamislite neke lepe slike, kao što je na primer boravak na plaži. Ne pomaže? Promenite taktiku, tako što ćete jesti po malo, ali često, na svaka tri – četiri sata, ali u ograničenim količinama. Pripremite unapred neku zdravu grickalicu, energetsku pločicu, bananu, celer, šargarepu, mentol bombonu. To će vam pomoći, sigurno.

Pijte vodu

Često, kada smo žedni, mi u stvari mislimo da smo gladni, zato što dehidracija zbunjuje telo. Zato, mala čaša vode svakih sat vremena držaće vaš želudac punim, a vaše telo će biti hidrirano.

Pričekajte malo

Pravu glad ćete osećati i nakon što malo sačekate,  dok će ona psihološka glad – nestati. Ako ste dovoljno pojeli i niste žedni, odgađanje jela za 15 do 20 minuta pomoći će da vaša želja za hranom nestane. I uvek je bolje da pojedete neko zdravo voće ili celer, nego da posegnete za čokoladom.

Šta treba da zna svaka žena koja voli slatko

Najnovija istraživanja pokazala su da godišnje konzumiramo 27 kilograma šećera, a svakodnevno konzumiranje većih količina šećera povećava rizik od pojave dijabetesa, visokog pritiska i hronično pojačanog apetita.

Dnevna doza šećera (koja se dodaje namirnicama, a ne prirodno prisustna u hrani, kao što je fruktoza) ne sme da bude veća od 25 grama.

Jedite šećer sa jezgrastim voćem i svežim voćem

Ako šećer konzumirate sa proteinima ili biljnim vlaknima, to će usporiti varenje i ublažiće efekat šećera na organizam.

I savet za kraj: ne preskačite doručak!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts