Ginisova knjiga rekorda – zanimljivi rekordi

Predstavljamo Vam najzanimljivije rekorde iz Ginisove knjige rekorda.

Najveća beba na svetu

Najteža beba, prema Ginisovoj knjizi rekorda, je dečak koji je na rodjenju bio težak čak 10,2 kilograma, a rođen je  1955. u Italiji.

Najviši čovek na svetu

U gradu Žitomiru u Ukrajini živi najviši čivek na svetu – Leonid Stadnik koji je visok čak dva i po metra. Njegova visina je za 10 centimetara više od Tunižanina koji je do skoro držai ginisov rekord u visini.

Leonid je retko izlazio iz kuće jer nije imao obuću u kojoj bi normalno hodao, dužine oko pola metra što odgovara broju 60. Međutim, nekoliko ukrajinskih biznismena poklonili su mu ručno rađene cipele,pa će moći da se zaposli kao veterinarski hirurg, za šta se I školovao.

Najniži čovek na svetu

Nepalac Čandra Bahadur Dangi  visok  je svega 54,6 centimetara, i ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najniži čovek na svetu. On je ujedno I  najniži muškarac u istoriji Ginisa.

ginis najmanji covek

Najjači čovek na svetu

Nosilac pet rekorda za Ginisa po pitanju jačine je egipćanina Muhamed Hasan. On je pobednih mnogih medjunarodnih konkursa I predavač na dva univerziteta u Kairu. Ipak, Hasan tvrdi da je najjača snaga čoveka ipak ona duhovna.

Najstariji čovek na svetu

Najstariji čovek na svetu je Artur Likato sa Sicilije. On ima 112 godina, rodjen je u Eni 1902 godine, a sa samo 9 godina počeo je da radi u rudnicima sumpora na ostrvu. Radio je I kao čuvar u apoteci, lečio decu od tuberkuloze a učesnik je I italijanskih vojnih udara na Etiopiju.

Bio je u braku, supruga mu je preminula kadaje imao 78 godina. Danas ima 7 dece, 8 unuka I četvoro praunučadi.

Pre njega, titulu najstarijeg čoveka planete nosio je Salustiano Sančez koji je umro 2013 godine u 112 godini.

Najstarija žena na svetu

Japanka Misao Okava je najstarija žena na svetu i ima 116 godina. Živi u staračkom domu, a potiče iz familije prodavaca kimona u Osaki.

Voli da jede suši, paprikaš, ribu, špagete… Iako Misao imaGinisov certifikat da je najstarija žena sveta, Kinezi tvrde da u njihovoj državi živi žena koja ima čak 127 godina. Misao je rodjena 1898, udala se 1919.godine i imala je troje dece.

Žena sa najviše dece

Brazilka Josmar Carnauba je žena sa najviše dece na svetu. Ona je da sa svojim suprugom do kraja 1972 godine dobila čak 32-oje dece.

Rekordi u alkoholu

Steven Petrosino drži rekord u brzini ispijanja litre piva. On je kriglu sa litrom piva 1977. godine ispio u roku od 1,3 sekunde i tako se upisao u Ginisovu knjigu rekorda. 90-tih, godina, rekordi iz oblasti alkohola su povučeni iz izdanja Ginisove knjige zbog bojazni od tužbe.

Najviše piva na svetu popijuju Česi I to 156 litara godišnje po glavi stanovnika. Slede ih Irci  sa 131 litrom, a  na trećem mestu u Nemci koji popiju 115 litara.

Rekordi u fudbalu

– Golman čija je mreža najduže netaknuta u nekim od prvoligaških fudbalskih takmičenja je Abel Resino koji nije primio gol 1275 minuta (više od 14 utakmica). Resino je bio golman  madridskog Atletika  devedesetih godina.

-Najposećenija utakmica ikada bila je  finalna utakmica na Svetskom Prvenstvu  1950.g. u Brazilu. Tada je nadmetanju  između Brazila i Urugvaja prisustvovalo 199 854 gledaoca na Marakani u Rio de Janeiru.

– Najduži niz bez izgubljene utakmice ostvario je klub Notthingam Forresta. U vremenu  između 20.11.1977. i 09.12.1978. godine, nisu pretrpeli nijedan poraz u čak 42 utakmice. Inače apsolutni rekorder je škotski Seltik koji je između 1913. i 1915. g. ostao neporažen u 62 utakmice.

– Najviše golova u istoj sezoni postigao je legendarni igrač Evertona  Vilijam Diksi Din, koji je  u 39 utakmica u sezoni 1927/28. postigao čak 60 golova.

– Najviše pogodaka u  fudbalskoj karijeri ostvario je Edson do Nascimento –Pele I to  ukupno čak 1279.

– Najveći  poraz u jednoj zvaničnoj FIFI-noj utakmici doživela je Američka Samoa u kvalifikacijama za SP 2002. god. Oni su  od Australije poraženi  rezultatom 31-0.

– Argentinac Martin Palermo je fudbaler sa najviše promašenih penala na jednoj utakmici. Na susretu Kupa Amerike  protiv Kolumbije promašio je čak 3 penala.

– Najuspešniji strelac među golmanima je Paragvajac Hose Luis Kilavert koji je u svojoj karijeri čuvara mreže postigao čak 54 gola.

– Klub sa najviše članova koji plaćaju članarinu je Mančester UTD koji ima  152.000 članova. Njihov stadion Old Trafford posećuje čak 45 000 navijača sa sezonskim ulaznicama.

Najveće grudi

Eni Hokins-Tarner iz Džordžije u Sjedinjenim Američkim Državama je žena sa najvećim prirodnim grudima na svetu prema Ginisu. Obim njenih grudi je 2,5 metara a teške su 50 kilograma. Eni radi kao fetiš model.

Najvece grudi

Najduži jezik

Stiven Tejlor  je nosilac Ginisovog rekorda za najduži jezik. Njegov jezik je dug 10 cm I neprekidno raste. Sudije iz Ginisa jezik mere od vrha jezika do usana.

ginis najduzi jezik

Žena sa najdužom kosom

Aša Mandela iz SAD, kosu nije šišala čak 25 godina I drži Ginisov rekord za ženu sa najdužom kosom na svetu. Njena kosa duga je 6,5 metara a kada se opere, teška je 11 kg.  Za pranje kose Aši je potrebno 24 boce šampona.

Žena sa najdužim noktima

Li Ridmond ima 71 godinu, iz SAD-a je I ima najduže nokte na svetu. Osvojila je ovaj Ginisov rekord zahvaljujući noktima koji su dugi 8,65 metara.Kaže da joj nokti ne predstavljaju problem u obavljanju svakodnevnih poslova.

ginis nokti

Najduži poljubac

Rekord u dužini ljubljenja ponosno nose dvoje Tajlanđana – Akekači Tiranarta (42) i njegova supruga Laksane (31).  Njih dvoje su uspeli da se ljube čak 58 sati, 35 minuta i 38 sekundi.

Najveća usta

Jedan mladić iz Angole – Fransisko Domingo Žoakim ušao je u Ginisovu knjigu rekorda jer ima najveći raspon usana na svetu. On može da razvuče svoja usta čak 17 centimetara.

Fransisko je skoro bio gost na jednoj italijanskoj televiziji, gde je za 60  14 puta stavio i izvukao limenku koka kole iz  usta.

ginis Najveca usta

Najdeblji čovek

Najdebljo čovek na svetu  ima 355 kilograma, zove se Kit Martin I živi u Londonu. Da bi živeo koliko toliko normalno svakog dana mu je potrebno čak  18 negovatelja.

ginisnajdeblji

Najduže noge

Ruskinja Svetlana Pankratova (41) ima najduže noge na svetu, pošto dostižu 132 santimetra. Rodjena je u Volgogradu a trenutno živi u Severnoj Virdžiniji u SAD. Visoka je 195 santimetara i trener je košarkaškog tima u lokalnoj gimnaziji.

Najveći pas

Džordž je danska doga, rodjen je 2005.godine I zvanično je najveći pasna svetu. Ima 110 kg a visok  110 cm. Živi u Arizoni u kući sa vlasnicima gde  spava u ogromnom francuskom krevetu.

ginis pas

Sladoled

“Cupan Dejri“ je poslastičarska radnja u Teheranu, u Iranu  gde je napravljen sladoled težak 5 tona sa osnovom dimenzija 1,6 puta dva metra. Izrada sladoleda koštala je više od 30.000 dolara.

Trbušnjaci

Ako niste znali jedan od ginisovih rekordera po pitanju najviše uradjenih trbušnjaka je naše gore list Miodrag Gidra Stojanović, kik bokser  Crvene Zvezde. 1986.godine ušao je u Ginisovu knjigu rekorda uradivši 29 449 trbušnjaka za 24 sata. Gidra je ubijen  фебруара 2001. Godine u Beogradu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts