Čaj od koprive za jaču kosu

Zdrava i lepa kosa zahteva stalnu negu, ako baš nemate sreće sa genima. Pored mnogih kupovnih preparata i tretmana, postoje i neki prirodni načini za poboljšanje kvaliteta kose, čija lekovita dejstvane smemo da zaboravimo, kao što je čaj od koprive. Potpuno netoksična, kopriva koja je nekada mnogo korišćena u ishrani, u novije vreme polako se vraća u naš svakodnevni život, i kao sastojak mnogih kozmetičkih preparata.

Kopriva je kao korovska biljka jako cenjena kako u narodnoj tako i u naučnoj medicini. Neka istraživanja su pokazala opravdanost vekovne upotrebe koprive.Osim što se preporučuje njena upotreba u ishrani, naročito kod anemičnih osoba, kopriva je neprikosnovena i u preventivi i fitoterapiji.

kopriva caj

Kosa u proseku raste 1- 1.5cm mesečno, ali ako mislite da Vaša kosa raste sporije ili niste zadovoljni njenom jačinom, oslonite se na lekovita svojstva koprive, koja se koristi još od vremena naših baka kao prirodni lek protiv peruti, za rast kose i protiv opadanja kose.

Većina ljudi gubi 50-100 dlaka dnevno. Pošto u proseku na glavi imamo oko 100 000 dlaka, ovaj proces je skoro neopažen. Takodje, stanjivanje kose je normalan deo starenja organizma, ali gubitak kvaliteta kose i jače opadanje mogu biti usled nekog oboljenja, operacije, porođaja, hormonskih poremećaja, upale zuba, upale unutrašnjih organa, anemije.

Čaj od koprive za kosu je pravi melem iz prirode. Kopriva je lako dostupna, nije skupa, a domaći tretman njenim čajem, koštaće Vas daleko manje nego tretmani u salonima.

Čaj od koprive – recept i priprema

Čaj od koprive možete kupiti u bilo kojoj prodavnici ili u prodavnicama zdrave hrane. Skuvajte ga kao i svaki drugi čaj, samo napravite nešto veći količinu. Nakon kuvanja, ostavite da se ohladi 45 minuta. Posle toga procedite.

Kako koristiti čaj od koprive za kosu?

Kada se čaj ohladi da postanemlak, utrljajte u kosu, lagano masirajući lagano koren kose, a zatim glavu umotajte u kesu ili u providnu foliju da bi sastojci što duže ostali na kosi. Doziranje: Čaj od koprive možete stavljati na kosu svako veče, a iskustva kažu da će prvi rezultati biti vidljivi već posle nekoliko nedelja. Kosa će postati jača i manje će opadati.

caj od koprive kosa1

Ubrzajte lekovito dejstvo koprive masažom

Masažaje vrlo bitna stavka kada je reč o rastu kose. Masažom se poboljšava cirkulacija u folikulima, a to znači da će koren dlake na taj način dobiti više hranjivih materija za brži rast kose.

Izaberite ulje za masažu kose, preporučuju se ricinusovo, čičkovo , kokosovo ili ulje badema. Masirajte teme prstima i kružnim pokretima od slepoočnica ka potiljku. Kad završite masažu, neka ulje ostane na kosi još desetak minuta a onda isperite.

Dodatni saveti

Pre pranja, kosu dobro očetkajte jer ćete tako otkloniti nečistoće,

Za pranje kose koristite isključivo mlaku vodu

Koristite samo šampone na biljnoj bazi, a nanaosite ih na kosu nežnim masiranjem

Lekovitost koprive

Kopriva je nesporna kozmetička zvezda, i na nju se uvek možete osloniti. Ova lekovita biljka jača, hrani i neguje kosu, sprečava opadanje dlake a li u isto vreme, pročišćava krv i pomaže i kod kožnih oboljenja.

Nauka je potvrdila narodna verovanja u lekovitost koprive. U listu ove lekovite biljke ima hlorofila , tanina, karotenoida, fitosterola, vitamina C i K, raznih organskih kiselina , voska, mineralnih soli ( Ca, K, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu, Co )…

Kopriva i kamilica                   

U 1dl vrele vode staviti kašiku osušene kamilice i kašiku osešene koprive. Ostavite da se ohladi.

Čaj od kamilice i koprive pomešajte sa mešavinom jednog jajeta, 3 kašičice jabukovog sirćeta i nekoliko kapu bundevinog ulja. Ovaj prirodni preparat utrljajte u kosu poput šampona i posle 10 minuta isperite.

Najbolje bi bilo da za ispiranje koristite izvosrku ili mineralnu vodu.

Budite strpljivi i rezultati će se pokazati. Umesto koprive, možete koristiti lavandu ili ruzmarin.

Preparat od kopriva i ulja

Pola kilograma svežih listova kopriva prelijte litrom prokuvane, vrele vode, a onda ostavite pola sata. Lagano procedite, iz kopriva iscedite sok i njemu dodajte čašu ricinusovog ulja. Ovom mešavinom trljajte koren kose tri puta dnevno.

Isperite vaše domaće pakovanje za kosu čajem od kamilice ili opet, čajem od koprive.

Kopriva i čičak

Napravite čaj od čička i koprive. Šaku sitno izrezanog korena koprive i isto toliko sitno izrezanog korena čička, kuvajte u pola litre vode, i ostavite pola sata da se ohladi. Kao konzervans možete dodati malo alkohola.

Ispirajte kosu svakodnevno ovim čajem, a u kombinaciji sa masažom korena dlake svakog drugog dana rezultati će uskoro biti vidljivi.

Možda vam se čini da je jednostavnije i brže rešenje kupovina gotovog preparata, ali ćete sa vašim domaćim izbeći agresivne hemijske sastojke i konzervanse.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts