Kapi od koprive protiv opadanja kose i peruti

Kopriva se vekovima koristi kao alternativno medicinsko sredstvo u lečenju mnogobrojnih bolesti i poremećaja. U tradicionalnoj medicini kopriva ima široku primenu i ima veliko poverenje naroda u njene lekovite vrednosti. Koristi se kao lek protiv groznice, kašlja , žutice , gonoreje, protiv opadanja kose … I istraživanja i iskustva su pokazala da je spektar lekovitih dejstava ove lekovite biljke jako širok. U kozmetičkoj industriji, kopriva polako postaje skoro obavezan sastojak – u šamponima, pakovanjima, maskama…

Kopriva je nezamenjiva, naročito u vidu čaja ili kapi od koprive, u tretanima za oštećenu kosu, protiv peruti, za opadanje kose i brži rast kose.

U fitoterapiji se koristi list i koren koprive. List se bere u proleće dok je mlad i zdrav, suši se u tankom sloju u hladu, a koren se vadi na jesen i suši se u sušari. Tinktura ili kapi od koprive bogati su mineralima iz ove biljke a to su kalcijum, magnezijum, cink i mangan. Takodje, tu su i vitamin K, Bakar, vitamin C i gvoždje. Ovo bogatstvo čini koprivu pravom biljkom za negu vaše kose, biljkom koju je lako nabaviti, nije skupa, a od nje se mogu koristiti čajevi, praviti hrana – čorbe, pite, zatim tu su kapi koje su najkoncentrovanije, kada je u pitanju upotreba za kosu.

kopriva kapi

Normalan ciklus rasta kose traje oko 2-3 godine , a svaka dlaka raste oko 1 cm mesečno .

Interesantno je da u svakom trenutku oko 90 % kose na temenu raste, a 10 % je u fazi mirovanja. Pojačano opadanje kose može da se javi u svim dobima kod dece, žena i muškaraca a uzroci mogu biti različiti počev od loše ishrane, narušeno opšte zdravlje, bolesti, preko gljivičnih infekcija, hormonskog disbalansa, upotrebe lekova, do genetike. Razlikujemo trajno i privremeno opadanje kose, upravo u odnosu na uzroke.

Kapi od koprive pružiće Vašoj kosi sve one materije koje možda nekvalitetnom ishranom u kojoj nema dovoljno voća i povrća, ne unosite u organizam, a koje su potrebne sa rast i kvalitet kose.

Preparate od koprive mogu koristiti svi, bez obzira na životnu dob.

kapi od koprive kosa1

Doziranje

Kapi se u preventivne svrhe za oralnu upotrebu koriste jednom dnevno po 20-30 kapi.

Recept za losion protiv peruti i opadanja kose

100 grama koprive kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta u pola litra destilovane vode, zatim dodajte 25 grama kamilice i ostavite da odstoji osam sati. Procedite i dodajte 200 ml vinskog sirćeta. Način upotrebe: Ovom tečnošću utrljava se korijen svake večeri. Rezultat će biti iznenadjujući, a ove domaće kapi od koprive možete koristiti i za masnu kosu.

Kompleksi vitamina i minerala za jačanje kose koje kupujete u drogerijama i apotrekama po relativno visokim cenama, obično sadrže: kompleks vitamina B grupe, vitamin H – biotin, folnu kiselinu, aminokiseline (cistein, metionin) koje grade keratinska vlakna od kojih su sastavljene dlake,zatim minerale: gvožđe, bakar, cink, silicijum. Skoro sve ove sastojke sadrži čudotvorna lekovita kopriva i imajte to na umu dok spremate jedan od domaćih preparata za negu vaše kose.

Kako se koriste kapi od koprive

Eterična ulja u vidu kapi, nanose se na vlažnu, opranu i prosušenu kosu. Kapi se stavljaju se u maloj količini. Posle nanošenja,ostavite da deluju oko 30 minuta, i onda kosu operite temeljno.

Kapi koprive možete i utrljati u kosu zajedno sa kapima ricinusovog ulja. Držite sat vremena i operite temeljno kosu.

Pakovanje protiv opadanja kose sa kapima od koprive

Umutite jedno žumance, malo ricinusovog ulja, rastvora pantenola i nekoliko kapi od koprive.Umutite u žitku masu, stavite na kosu i umotajte je toplim peškirom. Držite ovo pakovanje 2 sata i potom isperite kosu.

kapi od koprive kosa

Šampon protiv opadanja kose sa kapima od koprive

Sastojci:

  • Pola litra šampona od koprive,
  • Tri ampule „B“compleksa (možete ih nabaviti u apoteci)
  • Dve supene kašike ricinusovog ulja,
  • 50 ml rastvora pantenola,
  • 7 ml AD kapi – vodeni rastvor i

50ml ekstrakta koprive.

Sve sastojke pomešati, a pre upotrebe promućkati smesu. Umasirajte u koren dlake, ostavite da odstoji nekoliko minuta i potom isperite toplom vodom.

Kako napraviti domaću tinkturu od koprive

Ova tinktura se preporučuje 2 do 3 puta nedeljno, masiranjem vlasišta, i to izmedju pranja kose.

Pola litra vode staviti da proključa i u nju dodati koren i listove koprive. Sve zajedno treba zatim kuvati još oko 5 minuta, procediti i time masirati teme. Nakon pranja, kosu isperite čajem od kamilice.

Kopriva jeste prava vitaminska i mineralna bomba, medjutim, ako je Vaš problem sa opadanjem kose trajan, i vrlo drastičan, najbolje je dase obratite dermatologu i potražite stručnu pomoć, jer je moguće da su Vaši problemi sa kosom posledica nekog oboljenja ili samo simptom preko koga Vam Vaše telo poručuje dabi trebalo da proverite zdravstveno stanje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts