Kako ubrzati rast kose na prirodan način

Brzina rasta kose određena je brojnim faktorima, genetikom, dijetom, ali i fizičkim i mentalnim zdravljem. Takodje, ako ste pod stresom i to može biti razlog sporog rasta kose. Takodje, uobičajeno je opadanje kose posle hemoterapije… Kada se završi ovaj agresivni proces lečenja raka, kosa obično sama počne da raste, ali svakako joj možete pomoći da rast bude brži i da kosa vrati svoj raniji kvalitet što pre. Kako ubrzati rast kose na prirodan način?

Naša kosa kao i naša koža, i uostalom ceo organizam, zahteva zdravu i dobro balansiranu i ishranu . Da bi ste ubrzali rast kose na prirodan način i vratili joj sjaj morate da obratite pažnju na jelovnik. Jedite musli, pšenične klice, jogurt, soju…

Osim kvalitetne i zdrave hrane, redovno vežbanje je od značajaza brži rast kose jer poboljšava cirkulaciju, a uvećan dotok krvi u kožu glave dovodi hranljive materije do folikula dlake i na taj način ubrzava rast kose.

brzi rast kose

Važnost ishrane

Ako se hranite zdravo to je prvi korak ka zdravoj kosi koja će brže da raste. brzorastućoj kosi. Važno je da je hrana bogata proteinima kao što su čisto nemasno meso, riba, mlečni proizvodi i jaja.

Možete uzimati i ginko biloba biljne suplemente, koji mogu da podstaknu rast kose. Naravno, poželjno je da se pre optrebe suplementa konsultujete sa dermatologom.

Masaža temena

Poboljšanje cirkulacije na temenu podstiče rast kose, a ako uz masažu temena koristite aloe veru, rezultat može biti odličan, posebno ako gubite kosu na pečate što je uobičajena pojava kod muškaraca.

Potrebno je da utrljate aloe vera gel na kožu glave dok vam jekosasuva, svako veče.

Poboljšanje rasta kose prirodnim putem možete postići i masažom mešavinom par kapi eteričnih ulja peperminta, ruzmarina i žalfije sa kašikom nekog biljnog ulja. Umasirajte ovu smesu na teme i u kosu i ubrzaćete rast kose, jer masažom  jačate cirkulaciju.

Prirodno ubrzanje rasta kose

Probajte sa toplom maskom od maslinovog ulja. Zagrejano toplo maslinovo ulje utrljajte u vlasište i ostavite da deluje oko 2 sata. Operite kosu na uobičajen način. Maslinovo ulje je preporučljivo za kosu i kod žena i kod dece, naročito ako je devičansko.

Maska za brži rast kose

Četri kašike nerafinisanog putera od semenki konoplje, 5 kapi ulja beta karotena i 1 kašiku ulja čajevca izmešajte i zagrejte. Stavite nakoren kose i masirajte u trajanju od 20 minuta. Umotajte kosu u topao peškir i držite tako cele noći. Sutra operite kosu, a ovaj tretman sebi priuštite jednom nedeljno.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je čarobni eliksir za rast kose.Potrebna Vam je kašičica ovog ulja, jedno žumancei kašičica jabukovog sirćeta. Pomešajte ove sastojke i nanesite na kosu dva sata pre pranja.

Takodje, kosu treba redovno skraćivati da bi izgledala zdravije i da bi se izbeglo njeno cvetanje.

Još jedna bitna stvar ako želite da Vam kosa brže raste je da se čuvate stresnih situacija. Ako ste duže vreme napeti i uznemireni i Vaša kosa izgledati beživotno i počeće da opada.

rast kose2

Dodatni saveti

U šampon za pranje kose dodajte mleveni luk. Neka odstoji oko petnaest dana u šamponu, a zatim taj šampon koristite uobičajeno jer će dati vašoj kosi lep sjaj i ubrzati njen rast.

Luk za ubrzavanje rasta kose možete upotrebiti i na sledeći način. Prepolovite jedan crveni luk, dodajte četiri češnja belog luka i malo cimeta. Kuvajte sa malo vode oko 15 minuta. Procedite, ohladite i ovim prirodnim preparatom ispirajte kosu 4 dana.

Kada kuhate krompir sačuvajte vodu, ohladite je i ako treba procedite i koristite za ispiranje kose, što će ubrzati njen rast.

Čaj od ruzmarina kao sredstvo za ispiranje kose posle pranja takodje ubrzava rast kose.

Ako ipak radije birate sredstva za brži rast kose koja se prodaju u drogerijama, znajte da je reč samo o običnim šamponima ili vitaminskim kremama koje se nanose na kosu i mogu je samo učiniti malo više sjajnom. Neki od ovih preparata Vam možda neće ni prijati, zbog odredjene količine konzervansa, pa ćete na kraju imati problem sa opadanjem kose. Da bi se Vaša kosa snabdela neophodnim vitaminima i drugim potrebnim materijama, potrebno je da ih prvenstveno unosite kroz hranu! Takođe je preporučljivo , da , ako imate problema sa suvom i oštećenom kosom, probate maske za kosu na prirodnoj bazi koje možete napraviti kod kuće.

Nega kose uz pomoć prirode je jeftin i lak metod da izgledate lepo i negovano a najvažnije je da koristite poznate sastojke i da nema neželjenih efekata.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts