Masna kosa – recepti za lečenje masne kose prirodnim putem

Vrlo je lako da se iznervirate kada i pored svog truda i oblikovanja kose, masni pramenovi vašu kosu naprave neurednom i nenegovanom.

U pitanju je rezultat prirodnog procesa. U korenu kose su smeštene lojne žlezde, koje luče masnu supstancu – sebum. Sebum održava kosu zdravom i glatkom i štiti je od lomljenja, ali prekomerna proizvodnja sebuma uzrokuje masnu kosu. U nekim slučajevima, lojne žlezde mogu da zapuše koren kose i dovede do prekomernog opadanja kose pai i peruti.

Uzroci prevelikog lučenja sebuma mogu biti nasledni, ali i posledica nezdrave ishrane, upotrebe nekih lekova ali i neadekvatne nege kose. Proizvodnja sebuma zavisi i od godišnjeg doba, klimatskih promena, ravnoteže hormona ili dugih perioda pod stresom.

Ako Vas muči masna kosa, poštujte sledeće pravilo – što manje to bolje. To znači manje preparata, manje pranja, manje friziranja i peglanja… Što manje tretiranja masne kose – ona će ozgledati bolje.

Bilo da to smatrate bolešću ili samo estetskim problemom, masna kosa je prava napast i teško ju je se otarasiti.

masna-kosa2

Hemijski proizvodi i kupovni preparati su često puni aditivima koji su agresivni za kosu i kožu glave, a naročito ako je reč o masnoj koži glave koja je inače osetljiva na štetne spoljne faktore.

Uzrok masne kose mogu biti nasledne prirode, posledica inače masne kože glave, nepravilna ishrana…

Kako sprečiti mašćenje kose?

Naši saveti odnose se uglavnom na lečenje prirodnim domaćim preparatima koji su vrlo povoljni i možete ih sami napraviti od namirnica koje sigurno imate u kuhinji.

Prirodni lekovi su najbolji i zato Vam kao rešenje, nudimo listu i domaće recepte za pravljenje prirodnih sredstava koji vam mogu pomoći u borbi sa masnom kosom:

Glina – Glinu možete nabaviti u skoro svakoj apoteci. Od gline možete napraviti pakovanje za kosu koje je izrazito lekovito jer glina upija i vezuje velike količine masnoće, pa je zato idealna u borbi protiv masne kose.

Belance –Ako imate masnu kosu ,koristite samo belance jednom u toku nedelje, tako što ćete ga u vidu pakovanja staviti na kosu penasto umućeno. Belance uništava bakterije i uklanja suvišne masnoće.

Jabukovo sirće – Pomešajte 2-3 kašike sirćeta sa jednim litrom vode, i ovim sadržajem isperite kosu posle pranja kose. Nakon ovog tretmana , ne ispirajte kosu vodom a miris sirćeta će ispariti ubrzo posle nanošenja. Lekovitost sirćeta je poznata i ono uništava bakterije koje uzrokuju perut i pomaže protiv opadanja kose, kojoj daje poseban sjaj.

Crni čaj – Masnu kosu ispirajte u razređenom crnom čaju. Ovaj čaj skuplja pore i sprečava mašćenje kose.

Čičak – Koristite svež sok od lista čička za utrljavanje u koren kose svakog dana.

Soda bikarbona – je poznati stari lek ne samo za masnu kosu, već i protiv opadanja kose, peruti i problema sa gljivicama. U šampon stavite kesicu sode bikarbone i takvim šamponom perite uobičajeno kosu.

Kopriva – Čaj od koprive delotvoran je za kosu bilo kog tipa pa i masnu. Ispitajte kosu temeljno čajem od kopriva posle pranja i rezultati će uskoro biti vidljivi.

Jogurt – Pet kašika jogurta, kašiku sode bikarbone, kašiku limunovog soka izmešajte i masirajte redovno vlasište.Kantarionovo ili neko drugo eterično ulje, a može i maslinovo ulje. Grešite ako mislite da će vamova lekovita ulja još više zamastiti kosu,. Ona će naprotiv, regulisati lučenje sebuma a osimtoga će vam i dodatno nahraniti kosu.

Prašak za pecivo- Pomešajte jednu kašičicu praška za pecivo sa jednom šoljicom vode. Smesu dobro promešajte i stavite na koren dlake masažom. Posle primene, isperite prašak za pecivo s pola šoljice jabukovog sirćeta pomešanog u jednom litru vode.

Pantenol – Vodeni rastvor pantenola se može nabaviti u svim apotekama. Delotvoran jeu borbi protiv masne kose, ali i jača kosu jer pantotenska kiselina koja je u stvari vitamin B5 utiče na očuvanje funkcije kože glave i stimuliše regeneratvne procese.

Nana– Prokuvajte dve šake sveže nane u tri decilitra vode . Posle toga, izvadite ostatke lišća, a ohlađeni čaj pomešajte savašim šamponom za pranje kose. Neko vreme nemojte da koristite balzam za kosu i umesto njega na kosu stavljajte sok od limuna ili jabukovo sirće.

Ako vaš problem sa masnom kožom nikako ne možete da rešite, obratite se dermatologu koji će pomoći kod teških slučajeva. Može da vam prepiše lekove koji sadrže sve-trans-retinolsku kiselinu ili skraćeno ATRA , koja reguliše lučenje lojnih žlezda.

Alge ili biljke kao što su rastavić, ruzmarin,kopriva i kamilica u većim koncentracijama u prirodnim šamponima mogu pomoći koži glave.

A vi se u svakom slučaju klonite proizvoda koji sadrže proteine ili supstance poput ulja i silikona jer dodatno maste kosu. Koristite šampone providne teksture i izbegavajte one kremaste.

Dodatni savet- Perite kosu rano ujutru, jer su lojne žlezde posebno aktivne tokom noći.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts