USA dijeta

Američka dijeta je naučno potvrđena dijeta koja sadrži dosta belančevina, bogata je proteinima i zdravim masnoćama i za 5 dana garantuje 3 kilograma manje! Posle toga ponavljate još dva puta tako da za 15 dana neki mogu da izgube do 15 kilograma.

Šta je dozvoljeno jesti?

Namirnice koje nas zasite na duže vreme, kao što su jaja, meso, riba, orasi. Dozvoljeni su voće (jabuka, kruška, narandža, mandarina, limun) i povrće.

Šta je zabranjeno u USA dijeti?

Ono što ne smete nikako da probate, to su slatkiši i sve ostale namirnice koje su bogate ugljenim hidratima. Hleb takođe nije dozvoljen.

Doručak (po izboru)

Ispržite 1 jaje sa 50 grama šunke i dodajte 200 grama tvrdog sira.

USA dijeta

1.DAN

Ručak:

Svinjski file sa boranijom

Propržite jednu sitno iseckanu glavicu crnog luka pa dodajte 300 grama skuvane boranije. Začinite sa ½ kašičice začinskog bilja i jednu kašiku iseckanog peršuna. Ispržite 120 grama svinskog filesa na jednoj kašičici ulja. Servirajte zajedno.

Večera

Voćna salata

Iseckajte na kockice jabuku ili jednu krušku, dodajte jednu mandarinu i sve to pomešajte sa 100 grama sveže zelene salate. Na to dodajte 50 grama feta sira iseckanog na kocke i prelijte sa 2 kašike ulja. Začinite sa malo bibera. Ukrasite sa nekoliko oraha.

2.DAN

Ručak:

Losos

Na 2 kašičice ulja izdinstajte 2 sveže paprike koje ste iseckali na kriške i začinite sa 2 kašičice kapra i malo tabasko sosa. 120 grama lososa zakiselite sa limunom, seckanim peršunom i začinitima, pa ga umotajte u aluminijumsku foliju i stavite u rernu da se ispeče na 220 stepeni oko 10 – 15 minuta. Servirajte zajedno.

Večera

Pileća salata

Ispecite na malo ulja 120 grama pilećih grudi, pa ostavite sa strane. 300 grama celera izrendajte. Pomešajte jednu kašiku majoneza sa malo karija i 2 iseckana oraha, pa pomešajte sa celerom. Na sve to stavite pileće grudi i ako volite, pospite sa malo peršuna.3.DAN

Ručak:

Spanać sa pečurkama

250 grama spanaća dobro operite, ocedite i narežite na listiće, pa ga stavite u vatrostalnu posudu podmazanu ulje. 250 grama svežih šampinjona izdinstajte na 2 kašičice ulja i začinite sa malo limuna i muskatnog oraščića, pa dodajte 50 grama nemasne šunke isečene na kockice i rasporedite preko spanaća. Preko toga stavite 2 tanke krške sira sa 20 % masti i stavite u rernu dok se sir ne istopi.

Večera:

Avokado supa

Avokado očistite od koštice i istanjite ga tučkom za meso pa začinite sa kašikom soka od limuna. Stavite ga u manju šerpu, nalijte sa 250 ml vruće supe od povrća, dodajte 1 kašiku pavlake (12% masti), i servirajte uz jednu manju viršlu.

4.DAN

Ručak:

Pileće grudi

U širu šerpicu ili tepsiju sa poklopcem, zagrejte 1 kašičicu ulja sa 1 kašičicom putera i dodajte 300 grama zelene salate (cikorija), dodajte so, biber, muskatni oraščić pa sve to prelijte sa sokom od 1 pomorandže i pokrijte folijom pa dinstajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Pileće grudi ispecite na teflonskom tiganju pa servirajte sa prethodno spremljenim prelivom od cikorije.

Večera

Tunjevina

100 grama tunjevine iz konzerve pomešajte sa sitno iseckanom glavicom crnog luka i jednom kašikom majoneza. Začinite sa limunom i biberom. Na tanjir stavite 50 grama sveže zelene salate pa preko nje sipajte tunjevinu.

5. DAN

Ručak

Omlet

Dobro umutite 3 jaja, pa dodajte tome oljušteni paradajz koji ste iseckali na kocke. Začinite po ukusu i pržite u zagrejanom tiganju na 2 kašičice ulja. Dodajte 2 kašike narendanog kačkavalja (ementaler), sačekajte da sir počne da se topi pa začinite sa malo belog luka. Servirajte uz 50 grama zelene salate začinjenom sa 2 kašičice ulja i lumonog soka i jednim manjim paradajzom.

Večera

Pastrmka

Na 100 grama zelene salate rasporedite 100 grama dimljene pastrmke. Tome dodajte 30 grama kisele pavlake (12% masti), nekoliko kriški pomorandži i ukrasite na malo pečenog badema.

Savet plus: ako posle ovih 5 dana prekršite pravilo i pojedete neki slatkiš, gubitak kilograma će se zaustaviti. Moraćete da krenete sve iz početka. Da bi ubrzali metabolizam, ubacite svaki dan šetnju ili trčanje, ako volite.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts