Najbolja prirodna kozmetika za negu i čišćenje kože lica

Prirodna kozmetika iz vlastite kuhinje postaje sve popularnija najviše zbog uštede, udobnosti primene u kućnoj atmosferi ali i zbog toga što ste sigurni u to šta ste zaista stavili na lice, i da u njima nema konzervanasa niti neželjenih aditiva i agresivnih supstanci.

I fabrički proizvodi, kada je u pitanju nega lica, sve češće koriste veće koncentracije prirodnih sastojaka. Za kozmetiku iz kućne radinosti, neće Vam biti potrebno mnogo novca, zavirite u kuhinju i frižider i dovoljno će biti da nadjete na primer voće, povrće, mlečne proizvode i začine.

Recepti

Jedan od najpopularnijih recepata naših baka je maska za lice na bazi meda i bademovog ulja. Promešajte kašiku bademovog ulja i pola kašike meda i nanesite na lice. Posle 20 minuta isperite mlakom vodom.

Prirodni preparati protiv akni i mitisera

Ujutro na Vaše lice stavite masku od zoba nakon čega će masna koža biti svilenkasto glatka a mitiseri i akne manje vidljivi.. Šaku zobenih pahuljica pomešajte sa vodom i dobićete finu pastu. Stavite ovu masku na lice i vrat a kad se osuši, isperite sirutkom, a zatim i vodom.

prirodna kozmetika

Protiv bora

Napravite preparat protiv bora za noć od mešavine meda i glicerina. Utrljajte je na lice i posle 5 minuta višak sklonite mekom maramicom. U borbi sa borama će Vam koristiti i ricinusovo ulje. Jednostavno, na deo oko očiju pažljivo nanesite par kapi ovog ulja.

Čišćenje lica na prirodan način možete uraditi pilingom od kukuruznog brašna koje ćete pomešati sa jogurtom. Blago umasirajte u lice i isperite. Nije loš ni piling od kristal šećera koji ćete pomešati sa malo mlake vode. Nakon pilinga, osvežite i dodatno nahranite lice pireom od jabuka.U ispasirane jabuke dodajte kašičicu meda, dobro izmešajte te nanesite masku na lice i vrat. Posle 30 minuta, isperite lice i vrat surutkom ili hladnim mlekom.

Piling za telo

Grubu kožu probajte da omekšate tako što ćete gelu za tuširanje dodati malo šećera ,a rezultati će biti još bolji ako dodate i malo mlevene kače. Blaga masaža morskom solju pomoći će telu da izbaci toksine.

Krompir protiv podočnjaka

Ako niste dovoljno naspavani ili ste imali burnu noć pa muku mučite sa tamnim kolutovima ispod očiju pomoći će van svež narendan krompir. Stavite ga na podočnjake i nakon 15 minuta isperite. Podočnjake mogu da umanje i kolutovi krastavca iz frižidera ili kesice čaja od kamilice koje jednostavno nakon kuvanja čaja treba da stavite preko očiju i tako držite oko 15 minuta.

Da biste osvežili kožu oko očiju, pomešajte limunov sok i sok od paradajza i stavite na podočnjake. Mogu pomoći i komadići vate koje ste natopili u malo hladnog mleka.

Maslinovo ulje za suvu kožu

Ako želite da osvežite suvu i umornu kožu napravite masku za lice od jednog žumanceta i kašičice maslinovog ulja. Držite na licu oko 15 minuta i isperite mlakom vodom.

Suvoj koži će pomoći i mešavina meda i soka od paradajza u vidu maske koju na licu treba da držite oko 15 minuta.

Mlečni proizvodi i jaja

Za masku za lice, pomešajte u jednakim srazmerama med, mleko, jogurt i mleveni susam i nanesite na lice. Ova maska je izuzetno hranljiva za suvu kožu lica.

Za normalnu kožu možete da ulupate celo jaje i nanesete na lice. Posle pola sata, isperite mlakom vodom.

Za prirodnu masku za masnije lice, umutite belanac i pomešajte ga sa mlekom u prahu i sokom od jednog manjeg krastavca. Ova maska će zategnuti lice i smanjiti mašćenje. Držite je na licu oko 10 minuta.

prirodna kozmetika jaja

Ako vas muče sitne bore oko očiju, i tu pomažu jaja odnosno belanac. Nanesite umućeno belance na predeo oko očiju a kad se osuši, isperite ga hladnom vodom. Tretman ponavljajte redovno i uverićete se da je ovaj prirodni lek protiv bora vrlo efikasan.

Napravite masku od 1/4 šolje mleka u prahu sa dovoljno vode da bi se formirala gusta pasta. Temeljno pokrijte lice mešavinom i ostavite da se osuši, a zatim isperite mlakom vodom.

Voće u službi lepe kože

Pomešajte pet zrelih jagoda, 2 kašičice mleka i 2 kašičicemeda. Ovu glatku masu stavite na lice i nakon 15 minuta isperite. Maska od jagoda nahraniće kožu lica.

Tonik od limuna – Iscedite jedan limun i soku dodajte istu količinu mineralne vode. Komadićem vate nanesite tečnost na lice ali izbegavajte zonu oko očiju. Ostavite da djeluje od pet pet do deset minuta i isperite mlakom vodom .

Banana – Dobro izgnječite jednu zrelu bananu srednje veličine a onda stavite na lice i vrat. Neka odstoji 20 minuta a onda isperite mlakom vodom.

Možete i u pripremljenu kremu od banane dodati 4 kašike nemasnog jogurta i 2 kašike meda, za suvu kožu.

Jogurt – Jednostavno, namažite kožu običnim jogurtom i ostavite da deluje oko 20 minuta. Možete jogurt obogatiti sokom od narandže sa pulpom i gelom od aloje. Ostavite mešavinu da deluje na licu 5 minuta a onda operite mlakom vodom.

Začini i prelivi

Cimet sigurno uvek imate u kući. Odličan je za negu usana. Pomešajte ga sa balzamom zanegu usan i dobićete savršenu masku za usne. Da bi usne bile punije i zdravije, možete ih povremeno mazati i sokom od cvekle. Mešavina od mlevenih ružinih latica i maslaca sprečiće sušenje osetljivih usana.

Od topinga iz frižidera koristiće vam majonez. Jednostavno ga nanesite na lice blagim masirajućim pokretima, ostavite desetak minuta i isperite.

Ulja za negu usana

Pomešajte kokosovo ulje i bademovo ulje u istim količinama. Pre odlaska na spavanje nanesite sloj ovog balzama i neka deluje tokom noći. Ponavljajte tretman svako veče tokom dve nedelje.

prirodna kozmetika ulje

Sirće i nega kože

Operite lice mlakom vodom, a onda i mešavinom od 1 kašike prirodnog jabukuvog sirćeta i 2 šolje vode. Ovako ćete očistiti i tonirati vašu kožu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts