Voćni kolač sa kajsijama

Kolač sa kajsijama

Ako budem rekla da je moja ćerka bukvalno odrasla na ovom kolaču, mislim da neću preterati. Čini mi se da sam, dok je bila mala pripremali ovaj brzi, a jeftini i vrlo jednostavan kolač sa kajsijama gotovo svaki dan. Iako za njega važi da je letnji, ja sam ga bogami spremala tokom cele godine, jer sam uvek ostavljala kajsije za zimu specijalno za pripremu ovog kolača.

Pored toga što ga je vrlo lako napraviti, ovaj kolač sa kajsijama je vrlo ukusan. A uz to i prilično jeftin, jer većinu sastojaka koji su potrebni gotovo svaka domaćica inače ima u kući.

U nekim prilikama, kada nisam imala kajsije pri ruci, ja sam ovaj kolač pripremala i sa višnjama ili breskvama, mada moram priznati da su kajsije ipak bile omiljene mojim ukućanima.

kolac sa kajsijama

Ako želite da spremite ovaj brz i jednostavan kolač sa kajsijama biće vam potrebni sldeći sastojci:

  • 5 celih jaja
  • 300 gr kristal šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 250 gr putera
  • oko 300 gr kajsija
  • 300 gr mekog brašna

Kako se pravi brzi voćni kolač sa kajsijama?

  1. Prvo pripremite voće tako što ćete ga dobro oprati i iseći na polovine ili četvrtine, po želji. Ja lično uvek sečem na četvrtine, jer se voće bolje istopi kada je sitnije sečeno.
  2. Nakon toga umutite puter mikserom, pa dodajte šećer i sve zajedno mutite dok ne dobijete penastu masu.
  3. Zatim dodajte vanilin šećer i prašak za pecivo, a odmah nakon toga i jaja. Ali vodite računa da dodajete jedno po jedno jaje i da tek kada dobro sjedinite jedno, dodate sledeće.
  4. Tek kada dobro sjedinite puter, šećer i jaja dodajte postepeno svu količinu brašna i sve dobro sjedinite.
  5. Ovako pripremljenu smesu sipajte u podmazanu i brašnom posutu posudu za pečenje. Preko poređajte pripremljene kajsije i blago ih utisnite.
  6. Pecite u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
  7. Kada se ovaj jednostavan za pripremu kolač sa kajsijama prohladi, isecite ga na kocke, a možete ga i posuti šećerom u prahu, ako želite.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts