Prednosti prohromske ograde za stepenice

Prohromske ograde su jedan od najatraktivnijih načina da ukrasite stepenice – unutrašnje ili spoljašne. Prohrom se kao materijal u građevinarstvu široko primenjuje u opremanju enterijera i eksterijera zbog svojih vizuelnih i fizičkih karakteristika. Prohrom je zapravo nerđajući čelik i odlikuju ga visok stepen otpornosti na atmosferse uticaje, čvrstoća i lako održavanje.

U smislu estetike, ograde ne treba zanemariti jer, baš kao i drugi detalji, ograde na stepeništu mogu ostaviti jak utisak i biti svojevrsna vizit karta vašeg stila i prostora u kom živite.

Pošto je ograda element koji se prilagodjava obliku stepeništa i veličini, važno je da se može dizajnirati u bilo kom obliku – od dugačkog ravnog oblika, preko zakrivljene linije, potpuno kružnog… Prohrom pruža velike mogućnosti za prilagodjavanje u ovom smislu.

prohromske ograde1

Sama ograda oko stepeništa može biti jak, upadljiv dizajnerski element ili, ako ste mirnijeg karaktera, moguće je potpuno neprimetno uklapanje u enterijer ili eksterijer.

Prednosti prohromske ograde za stepenice

Ograde od prohroma su elegantne i otpornije su od nekih drugih materijala. Takodje, mogu se kombinovati sa drugim materijalima i detaljima i tako dati jednistveni vizuelni efekat.

Elegantan izgled prohromskih ograda omogućava se poliranjem do visokog sjaja, matiranjem, brušenjem ili četkanjem. Takođe, ove ograde će biti otporne na rdju i koroziju, kao i na visoke temperature. Trajne su i nema potrebe za zaštitom periodičnim farbanjem.

Prohromske ograde imaju savršen spoj čvrstoće i težine.

Kao jedan od nedostataka ovih ograda često se navodi to da nisu baš jeftino rešenje ako želite da uštedite na ogradi za stepenište.

Održavanje ograda od prohroma

Za održavanje ograda od proroma možete koristiti politure koje se upotrebljavaju za hromirane delove automobila. Za spoljne stepenice, koje se prave sa posebnom zaštitom, biće dovoljno da pustite kišu da spere prašinu. Vi možete s vremena na vreme upotrebiti sundjer ili meku krpu sa malo rastvorenog deterdženta. Za poliranje se preporučuje upotreba sredstva za pranje stakla ali bez hlorida. Za tvrdokorne i jače mrlje i fleke, upotrebite sredstva na bazi alkohola.

prohromske ograde2

Unutrašnje prohromske ograde najčešće traže čišćenje od otisaka ruku za šta će Vam biti sasvim dovoljno sredstvo za pranje sudova ili prozora i meka krpa.

Spoljne prohromske ograde trebalo bi čistiti detaljnije na svakih 6 -10 meseci, a ako su više izložene nečistoćama onda na 3 do 6 meseci.

Klasika ili inovacije?

Kada je reč o materijalima koji se upotrebljavaju pri projektovanju i izgradnji ograda, primećuje se da je domaće tržište naklonjenije više nekim klasičnim rešenjima kao što su zidane, drvene ili metalne ograde, kao i kombinacijama ovih materijala. Tek u skorije vreme, primećuju se naznake promene tog trenda i zanimljive kombinacije i kreativnija rešenja za ograde što uključuje prohrom, staklo, plastiku…

prohromske ograde4

Prohromske ograde su zbog svoje elegancije, naročito ako je reč o tanjim profilima, pogodne za kombinovanje sa drugim materijalima. Izuzetno elegantno i luksuzno će delovati ako stepenište ogradite prohromskom ogradom u kombinaciji sa detaljima od drveta ili stakla. U slučaju spoljnih ograda, drvo i staklo i nije tako preporučivo. Tada su Vam na raspolaganju beton ili kamen, i naravno, prirodni ukrasi poput egzotičnih biljaka na ili oko stepeništa.

Pogledajte slike i najlepše prohromske ograde po našem izboru u našoj galeriji i pronadjite inspiraciju za sopstveno rešenje.

prohromske ograde5

ograde od prohroma

prohromske ograde7

prohromske ograde3

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts