Brzi kolač sa kruškama i čokoladom

Voćni kolač sa kruškama

Iako mnoge domaćice radije pripremaju kolače sa jabukama, breskvama, jagodama i drugim, da tako kažem uobičajenijim vrstama voća, kruške su izuzetno ukusne za pripremu poslastica. I nije mi baš poznat razlog, ali mi se ipak čini da su po malo zapostavljene u našoj kuhinji.

Zato ako želite da probate jedan vrlo ukusan, a izuzetno jednostavan za pripremu onda je najbolje da probajte ovaj voćni kolač. Ovaj lagani voćni kolač je odličan izbor u vrelim letnjim danima.

Iako je za voćni kolač sa kruškama i čokoladom potrebno ispeći koru, videćete da je vrlo jednostavan i lagan za pripremu. A u to se možete uveriti ako pogledate recept u nastavku teksta. Verujem da će i vama, kao i meni prvi put kada sam pripremala kolač sa kruškama i čokoladom, recept možda zvučati zbunjujuće, ali verujte mi da uopte nije tako. Zato ću pojasniti sve do detalja, kako se ne biste spetljali kao ja prvi put.

kolac sa kruskama

Dakle, ako želite da pripremate ovaj brzi, lagani voćni kolač biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 4 jajeta
  • 100 gr putera
  • 100 gr šećera
  • 4 kruške
  • 100 gr oraha ( po želji može i lešnik )
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 1 kašika ruma ili brendija

Kako se pravi brzi lagani voćni kolač sa kruškama i čokoladom?

  1. Prvi na pari istopite čokoladu, koju ste prethodno izlomili na sitnije komade. Kada se čokolado skoro rastopi, dodajte puter. Kada se potpuno rastope puter i čokolada, te dobro sjedine, dodajte rum, pa dobijenu smesu ostavite da se potpuno ohladi.
  2. Zarim odvojte žumanca od belanaca, pa umutite mikserom žumanca i svu količinu šećera.
  3. Umućena žumanca, pomešajte sa mlevenim orasima ili lešnicima i sve sjediniti sa rastopljenom čokoladom i puterom.
  4. Sada je potrebno da umutite samo belanca, ali ne bi trebalo da budu posebno čvrsto umućena.
  5. Umućena belanca dodajte polako u smesu sa žumancima i čokoladom. Najbolje je da dodajte malo po malo i da pažljivo mešajte, kako bi se masa što bolje sjedinila. Samo nemojte to raditi mikserom, več običnom kašikom ili drvenom varjačom.
  6. Kruške oljuštite i isecite na komade željene veličine. Zatim obložite posudu u kojoj ćete peći kolač sa kruškama i čokoladom masnim papirom. Po dnu posude prvo poređajte kruške, pa prelijte smesu preko. Jer ovo je jedan od onih kolač koji se “ izvrću “ nakon pečenja. Baš iz tog razloga se ređaju prvo kruške, pa testo.
  7. Ovaj lagani kolač sa kruškama i čokoladom se peče 40 – ak minuta, a sve zavisi od jačine rerne. U principu je najbolje peći ga na temperaturi od 200 stepeni, pa nakon 30 – ak minuta proveriti da li je pečen ( najbolje zabosti vrh noža ili viljuške, pa ako ne ostaje ništa na njoj, znači da je kolač sa kruškama i čokoladom pečen ).
  8. Kada je kolač pečen izvadite ga iz rerne i odmah prevrnite. Najbolje je da to uradite na foliju ili čistu krpu, ukoliko nemate dasku veličine posude.
  9. Na kraju, ako želite možete kolač sa kruškama i čokoladom ukrasiti na različite načine: rastopljenom čokoladom, šlagom ili, jednostavno šećerom u prahu. Ja sam probala sve mogućnosti ukrašavanja i mogu vam reći da je svaka interesantna na svoj način. Mada, meni se najviše dopalo kada sam ovaj voćni kolač sa kruškama prelila rastopljenom čokoladom.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts