Pohovane banane na kineski način

Pohovane banane

Da ne bude da se hvalim, ali mislila sam da znam mnoge specijalitet svetskih kuhinja. Neke sam imala sreću i da probam, a za neke sam samo čula. Ali, ne mogu da se otmem utisku šta su sve ljudi u stanju da izmisle. Naravno, ne mislim u negativnom smislu, ali prosto sam začuđena. Zamislite, u jednom restoranu sam pročitala da možete poručiti pohovani sladoled. Da budem iskrena, nisam bila sigurna baš kako će to da izvedu, pa sam naručila. Čisto iz znatiželje. I mogu vam reći da je stvarno jedna od ukusnijih poslastica, barem za mene.

Sledeće pred čim sam ostala zatečena jeste poslastica poznata kao pohovane banane. Vi ste možda i čuli za ovo, ali ja do skoro zaista nisam čula. I možete zamisliti mog šoka kada mi je suprug rekao da će ih naručiti. Prvo što sam pomislila jeste na kombinaciju banana i jaja. I nije mi se ni malo dopala ta ideja. Ali, kako to obično biva, uzevši u obzir da sam bila “ primorana “ da probam makar jedan zalogaj, vrlo brzo sam zaboravila kako se prave pohovane banane. Ukus ove poslastice je jednostavno savršen.

E, nakon svega toga sam odlučila da pokušam da pripremim pohovane banane u “ domaćoj varijanti „, to jest kod kuće. I bila sam prilično iznenađena kada sam videla naslov na jednom sajtu: Kako napraviti pohovane banane na kineski način? Doduše, jeste da sam ovu poslasticuprvi put stvarno probala u kinskom restoranu, a da budem iskrena nije me ni zanimalo naročito da li su spremljene na kineski način ili na srpski. Jednostavno sam htela da pokušam da ih pripremim kod kuće, kako bih videla da li su istovetne onima koje sam jela u restoranu.

Tražeći tako razne recepte za pohovane banane videla sam da je osnovni recept zapravo onaj koji se preliva medom i cimetom, međutim ovaj koji sam ja prvi put jela je bio sa čokoladom. To me je malo zbunilo, pa sam odlučila da prvi put pripremim pohovane banane na kineski način po tom osnovnom receptu.

Da ne bi bilo zabune, u nastavku teksta možete pročitati i jedan i drugi recept, to jest, da tako kažem osnovni recept, kao i recept za pohovane banane na kineski način sa čokoladom. Savetujem vam da napravite polovinu količine sa osnovnim prelivom od meda i cimeta, a ostalo sa čokoladom, pa ćete znati koji recept se više dopada vašim ukućanima. A sad ide ono što je najbolje vezano za ovaj recept: da pripremite pohovane banane za dve osobe, biće vam potrebno bukvalno 15 minuta, a možda ni toliko.

Pohovane banane

Ako želite i vi da probate da pripremite ovu poslasticu biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 4 banane
  • 1 celo jaje
  • oko 3 pune kašike brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 dl kisele vode ( ili pola kesice praška za pecivo razmućene u 100 ml obične vode )
  • ulje za pohovanje
  • muskatni oraščić ( po želji )

Imajte na umu da je količina koja je navedena namenjena za dve osobe, pa jemožete povećati u skladu sa vašim potrebama.

Takođe od sastojaka će vam biti potreban i: med, cimet i preliv od čokolade ( ili čokolada za kuvanje ). Jer sve zavisi koji recept želite da probate. Količine za preliv su takozvane “ odokativne „, koje su poznate, verujem svakome. U principu vam treba oko 2 kašike meda i oko 50 gr čokolade za kuvanje za ovu količinu voća, kako bi vaše pohovane banane pripremljene na kineski način bile zaista one prave.

Kako se prave pohovane banane na kineski način?

Kao što sam već pomenula priprema ovog specijaliteta je vrlo jednostavna i dovoljno je da pratite sledeće korake:

  1. Umutite smesu za pohovaje od jajeta i brašna. Zatim je razredite kiselom vodom ili, pak vodom u koju ste rastvorili prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite da dobijete masu malo gušću nego onu od koje pripremate palačinke. Ako želite, dodajte malo muskatnog oraščića.
  2. Stavite ulje da se zagreje, a dok se greje isecite banane i to prvo na polovine po dužini, pa po širini. Tako da dobijete 4 približno jednaka dela.
  3. Sada umačite banane u smesu za pohovanje, pa pažljivo stavljajte u vrelo ulje. Ostavite par minuta da se ispohuje sa jedne strane, a zatim ih okrenite. Pohovane banane se pripremaju jednostavno, kao kada pohujete tikvice, recimo.
  4. Kada procenite da su ispohovane sa obe strane izvadite ih. Pošto banane upiju dosta ulja tokom pohovanja preporučljivo je da ih stavite na papirni ubrus kada su gotove, kako bi ubrus upio višak masnoće.
  5. Nakon toga ih prebacite na tanjir za služenje, pa preko njih prelijte med i pospite ih sa malo cimeta.

Kako se spremaju pohovane banane sa čokoladom?

Ukoliko, pak želite da probate i malo drugačiji način pripreme, onda je najbolje da spremate pohovane banane na kineski načinsa čokoladom. Za preliv možete koristiti onaj kupovni u tubi ili ga, pak pripremiti sami. Preliv sa čokoladom se priprema vrlo jednostavno, tako što na pari rastopite čokoladu za kuvanje i dodajte joj malo mleka, ako želite. Takođe, možete dodati i vanilin šećer ili cimet, mada iskreno, nema potrebe, jer su pohovane banane spremljene na kineski način savršenog ukusa i sasvim dovoljno slatke, pa nema potrebe dodavati šećer.

I ne zaboravite da se preporučuje da se ova poslastica jede dok je još topla. Ali vam priznajem da ni kad se ohladi nije lošeg ukusa.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts