Mafini sa jabukama i cimetom

Recept za mafini sa jabukama i cimetom

U skladu sa sve bržim načinom života i sve većim nedostatkom vremena koga smo svi itekako svesni, ne treba da nas čudi činjenica da nam se i navike u ishrani menjaju. Većina žena, posebno onih koje su zaposlene teži da pronađe što brži, a što jednostavniji recept za pripremu kako glavnih jela, tako i poslastica. A posebno ako imate mališane, koji svaki čas traže nešto da gricnu. A za pripremu tog njihovog što bi htelida gricnu ipak treba vremena.

Baš iz tog razloga, vrlo često kažem hvala onome ko je izmislio pite i mafine. Prvo, pite možete praviti na sto načina i nikada ne treba da razmišljate kako se pravi i sa čime, jer uvek možete da izmislite neki novi fil, a od sastojaka koje imate u kući. Isto to, doduše u malo manjoj meri važi i za mafine. Sve i da nemate pleh u kome ćete peći mafine, uvek ih možete napraviti u plehu, pa iseći na komade srednje veličine. Testo za mafine je idealno za mališane, jer je mekano i verujem da nema deteta koje ga ne voli. A ono što ja naročito volim jeste što svaki recept zaa mafine koji sam imala prilike da isprobam može da se menja. To jest, osnovni recept za testo je u većini slučajeva isti, ali fil, kao i kod pita može može da se menja.

Tako je moguće napraviti, recimo mafine sa čokoladom, bademima, višnjama, ali i slane mafine sa raznim dodacima. Recept koji sam ja relativno skoro pravila, a koji je oduševio moju decu jesu mafini sa jabukama i cimetom. Ne znam da li zato što vole i pitu sa jabukama i ostale poslastice koje prirpemam sa ovim voćem, tek mafini sa jabukama i cimetom su ih oduševili. Već vidim da ću ih praviti u narednom periodu prilično često. Još sam ja dodala seckane orahe, jer sam ih imala kod kuće, iako je u receptu koji sam dobila pisalo da može, a i ne mora. Sa dodatkom oraha su prosto savršenog ukusa, zato ću i ja malo izmeniti recept koji sam dobila, a koji možete pročitati u nastavku teksta.

Nemojte da vas brine kako napraviti mafine, ako nema specijalan pleh sa rupama. kao što sam već rekla, testo kao testo je odlično, zato ih možete napraviti i kao običan kolač. Samo nemojte nikako zaboraviti da prethodno pleh u kome ćete peći kolač obložite masnim papirom za pečenje kako vam se kolač ne bi zalepio na dno. A ako ih pravite u plehu sa rupama, posebno napravljenim za mafine, potrebno je samo da u svaku rupu ubacite korpice za mafine.

Imajte na umu da je količina testa koja je navedena u recptu za 12 mafina srednje veličine, pa ako je potrebno više komada, možete proporcionalno povećati količinu.

Mafini sa jabukama i cimetom se vrlo lako spremaju, kao što se i sami možete uveriti kada pročitate recept u nastavku teksta.

Mafini sa jabukama

Od sastojaka će vam biti potrebno:

  • 3 jajeta
  • 200 ml mleka
  • 70 gr putera
  • 350 gr brašna
  • 100 gr šećera
  • malo soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 veće jabuke
  • 100 gr oraha
  • 2 kašičice cimeta
  • 12 korpica za mafine
  • čokolada za kuvanje ili čokoladne mrvice ( za posipanje, po želji )

Priprema:

Kao što rekoh, mafini sa jabukama i cimetom se prave vrlo jednostavno, jer se prosto svi sastojci umute mikserom i onda se samo doda fil. Dovoljno je samo da pratite sledeće korake i vaši mafini sa jabukom i cimetom će biti vrlo brzo gotovi.

  1. Jabuke oljuštiti, pa ih iseckati na kockice srednje veličine ( to jest ni previše sitne, ni previše krupne ). Takođe, iseckajte i orahe.
  2. Umutite prvo jaja miskerom, zatim dodajte šećer i prašak za pecivo, puter, mleko i malo soli. Mutite dok se ne dobije kompaktna smesa.
  3. Sada u ovu smesu dodajte pripremljene jabuke, iseckane orahe i cimet i sve dobro sjediniti, ali mešajući blago kašikom.
  4. Uključite rernu na najjače da se zagreje. A u pleh za mafine poređajte korpice. Zatim razlijte mafine i po želji ih pospite čokoladnim mrvicama ili rendanom čokoladom za kuvanje.
  5. Smanjite rernu na oko 200 stepeni i pecite mafine oko pola sata. Već posle 20 – ak minuta pečenja možete proveriti da li su gotovi, jer sve zavisi od jačine rerne.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts