Štrudla sa jabukama i grizom

Verujem da je i vama, kao i mnogima, pa i meni prva asocijacija na reč štrudla ona koja se priprema sa makom ili orasima. Još ako ste imali prilike da probate prave, sremačke štrudle sigurno znate o kakvom specijalitetu je reč.

Međutim, kao i za većinu drugih specijaliteta, tako i za recept po kome se priprema štrudla od kiselog testa postoji veliki broj varijacija. Počev od testa, pa do fila. Danas se pripremaju i štrudle od raznog vrsta voća, pa tako možete postoji štrudla sa trešnjama ili višnjama, štrudla sa kajsijama, štrudla sa jabukama i grizom. Isto tako, ne spravljaju se sve štrudle samo od kiselog testa, već postoji i štrudla od gotovih kora, to jest od kupovnih kora za pitu, pa i štrudla od kiselog testa. I svaku od njih možete da kažete da je domaća, međutim ako mene pitate jedina prava domaća je štrudla od kiselog testa. Istina je da za njenu pripremu treba mnogo više vremena nego za onu od lisnatog testa, na primer ili, pak od gotovih kora, ali verujte mi da se trud isplati.

Ne želeći da vam sugerišem išta, za vas sam pripremila recept za svaku od njih ponaosob, pa u nastavku teksta možete pročitati kako napraviti štrudlu od kiselog testa, od lisnatog testa i od kupovnih kora. Što se fila tiče, odlučila sam se za recept po kome se priprema štrudla sa jabukama i sa grizom, jer smatram da gotovo svaka domaćica zna kako se priprema fil za štrudlu sa makom ili sa orasima.

Što se fila tiče, on se za svaku štrudlu priprema na isti način: izrendate jabuke na krupno rende, malo ih ukuvate, pa dodate griz, šećer i vanilin šećer. Time filujete štrudlu koju pravite od bilo koje vrste testa ili od gotovih kora. Količina jabuka koja vam je potrebna je oko 1,5 kilograma, kao i 2 kesice vanilin šećera i šećera po ukusu. A griz ćete posipati preko fila, kako bi sakupio višak vode koji voće otpušta, tako da će vam biti potrebno oko 150 do 200 gr griza. Takođe, ako volite, možete dodati i malo cimeta. Moja štrudla sa jabukama i sa grizom uvek ima dosta cimeta, jer moji ukučani vole ovaj začin.

strudla sa jabukama

Kako se pravi štrudla sa jabukama i sa grizom od kiselog testa?

Kao što sam već rekla, kisleo testo je jedino pravo testo za štrudle. A za njegovu pripremu će vam biti potrebni sledeći sastojci:

  • 1 pakovanje kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 2 supene kašike šećera
  • 500 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • oko 1 kg brašna

Kako napraviti kiselo testo?

  1. Prvo rastopite kvasac u malo mleka, dodajte soli i šećera i ostavite na toplom mestu da odstoji oko 15 minuta dok ne naraste.
  2. Zatim dodajte pripremljeni kvasac u oko 800 gr brašna.
  3. Blago promešajte rukom, pa dodajte mlako mleko i ulje i sve dobro zamesite. Po potrebi dodajte još brašna, ali vodite računa da testo za štrudlu ne sme da bude previše tvrdo.
  4. Da bi vaša domaća štrudla sa jabukama i sa grizom od kiselog testa bila savršenog ukusa, potrebno je da testo bude dobor. A da bi testo bil odobro, morate ga dugo mesiti, sve dok se ne pojave mehurići na njegovoj površini.
  5. Kada dobro zamesite testo, ostavite ga da odstoji dok ne naraste i obavezno ga pokrijte suvm krpom, kako se ne bi osušilo na vazduhu.
  6. Kada testo dovoljno na raste podelite ga. Broj jufki na koje ćete podeliti testo zavisi od veličine pleha u kome ćete peći štrudlu. Ja ga obično delim na 4 dela. Zatim svaku jufku razvijte, pa poređajte preko fil sa jabukama koji ste pripremili, a zatim ga pospite grizom. Zavijte štrudlu, pa stavite u pleh. Tako isto uradite i sa ostalim jufkama. Pleh u kome ćete peći štrudlu je najbolje da obložite masnim papirom ili malo podmažete uljem.
  7. Da bi štrudla sa jabukama i grizom bila ukusna i ona prava, domaća potrebno je da odstoji još 15 – 20 minuta u plehu, nakon što je zavijete. Zatim svaku premažite umućenim žumancetom i pecite u rerni na temperaturi od oko 200 stepeni dok ne porumeni.
  8. Nemojte je seći čim je izvadite iz rerne, već je pokrijte vlažnom krpom i ostavite neko vreme da se prohladi.
  9. Potom je secite, ali je najbolje da to radite na drvenoj dasci, kako biste mogli da je isečete na parčiće približno jednake debljine. Poređajte štrudlu na tacnu za služenje i, po želji pospite šećerom u prahu.

Ovako pripremljena štrudla sa jabukama i sa grizom od kiselog testa može da ostane sveža 2 – 3 dana, a posebno ukoliko je prekrijete aluminijumskom folijom.

Kako se pravi štrudla od lisnatog testa?

Ovakav način pripreme je mnogo manje zahtevan nego kada se priprema štrudla sa jabukama i sa grizom od kiselog testa. A ako pitate mene i manje je ukusna štrudla od lisnatog testa, ali se svakako brže priprema.

Recept za pripremu štrudle je, zapravo vrlo jednostavan. Uzmete paket lisnatog testa, otopite ga, razvučete i nadevate pripremljenim filom. Takođe i njega posipate grizom. Zavijete štrudlu , ostavite kratko da odstoji u plehu, pa premažete umućenim žumancetom.

Kao što vidite, postupak je isti kao kada prirpemate štrudlu od ksielog testa, samo što izbegavate da mesite testo. Naravno, štrudla sa jabukama i grizom pripremljena od lisnatog testa nije neukusna, ali nije ni tako ukusna kao štrudla od kiselog testa, te za nju ipak ne bih mogla da kažem da je domaća, uzevši u obzir da se testo kupuje, a ne mesi.

Kako se pravi štrudla od gotovih kora?

I za kraj, za mene najslabiji recept za pripremu ove štrudle jeste štrudla sa jabukama i sa grizom od kupovnih kora. Ona se, zapravo priprema kao klasična pita sa jabukama. To jest, odvojite 5 – 6 kora pa filujete svaku drugu pripremljenim dilom sa jabukama, koje zatim pospete grizom. Zatim zavijate kore kao kada zavijate bilo koju pitu.

Za razliku od prethodna dva načina spremanja, štrudla sa jabukama i sa grizom od kupovnih kora nema potrebe da odstoji pre pečenja, već je možete odmah ubaciti u rernu i peći dok ne porumeni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts