Posni sitni kolači za slavu

Bliži se vreme srpskih slava, ali i Velikog Božićnog posta. Ako spadate u sladokusce i uvek imate “ problem “ kako da se zasladite tokom Posta, onda je ovaj tekst upravo za vas.

Naime u srpskoj kuhinji postoje mnogi recepti za pravčjenje posnih sitnih kolača. Možete ih praviti i za slavu, ali i za svakodnevnu upotrebu. Ako ih pravite za slavu, važna je dekoracija i aranžiranje, kako bi bili u duhu tog svetog dana. Dekoracija i aranžiranje ovih kolača nema potrebe da bude naročito napadna, ali uvek možete da stavite kolače u papirne korpice različitih boja, te da ih ukrasite suvim voćem, recimo ili lešnicima i bademima. Ukoliko, recimo pripremate i kolače sa jabukama, tada su osušeni komadi jabuka odlična dekoracija. Ako pravite kolače od oraha ili sa bademima, tada vam kao dekoracija mogu poslužiti, na primer orasi u ljusci ili bademi. Za kolače od limuna, idealna dekoracija je osušen limun. Svakako ideja za aranžiranje je mnogo, samo pustite mašti na volju.

Recepti koje možete pročitati u nastavku teksta su, naravno samo jedni od mnogih. Neke sto možda do sada isprobali, a neke ćete tek. Svakako sitni kolači su naročito dobri ako za slavu očekujete veliki broj zvanica, jer sigurno nećete baciti ništa, kao što je to slučaj kada prirpemate torte. I uvek možete da dopunite tacnu sa kolačima, tako da njih u principu nikada ne manjka. Naravno, najlepše je i najbolje kada pravite nekoliko vrsta kolača. Inače, u našem narodu je uobičajeno da se za slavu priprema neparan broj jela, pa se to odnosi i na kolače. Neke domaćice vode računa o tome, a neke ne. Odluka je na vama.

Nadam se da ćete ove godine za slavu pripremiti makar jedan od ovih kolača i da ćete biti zadovoljni. Recepti koje možete pročitati u nastavku teksta uglavnom nisu komplikovani, tako da vam neće biti potrebno naročito mnogo vremena i truda da pripremite sitne kolače sa kokosom, sa jabukama, orasnice, bajadere ili, pak sa keksom, lešnikom, sa bademima, sa orasima i mnoge druge. Nekada su najčešći sitni kolači za slavu bile oblande, te ledene kocke, naravno u posnoj varijanti. Danas, srećom ima kolača pripremljenih na različiti način i sa raznim sastojcima, pa je tako moguće napraviti i kolač sa đumbirom, ali i od urmi, smokava i raznog drugog suvog voča. Naravno, svi posni sitni kolači za slavu se prirpemaju bez jaja, a umesto mleka uvek možete koristiti, recimo sojino mleko i margarin, kao zamenu za puter. Kao što vidite, za sve postoji rešenje, a za pripremu ovih kolača je potrebna samo vaša dobra volja i malo kulinarskog umeća.

Posni sitni kolači sa kokosom

Recepti za kolače sa kokosom su, kao i za većinu drugih kolača brojni. Zato smo se odlučili samo za jedan, koji smo imali prilike da isporbamo. Uverite se i sami koliko je jednostavan…Reč je o kolaču koji se priprema sa kokosom i sa keksom, uz dodatak, naravno : šećera, margarina i kakaa.

kolaci sa kokosom

Sastojci:

  • 150 gr margarina
  • 250 gr belog šećera
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 300 gr kokosovog brašna
  • 5 supenih kašika kakaa

Priprema:

  1. Šećer pomešajte sa 1,5 l vode, pa šerpu staviti na tišu vatru.
  2. Kada se šećer rastopi dodajte margarin. Kada se i margarin rastopi, dodajte kakao, blago promešajte, pa sklonite sa ringle.
  3. Zatim dodajte 200 gr kokosovog brašna ( preostala količina će vam služiti za posipanje kolača sa kokosom ).
  4. Na kraju masu zagustite mlevenim keksom. Sve zajedno izmešati, dok se dobro ne sjedini.
  5. Dobijenu masu možete rastanjiti na papiru za pečenje ili celofanu, pa vaditi modlama željene oblike. Ili možete praviti kuglice od ove mase, a takođe možete i ređati u papirne korpice. I možda najjednostavniji način jeste da je jednostavno sipate u dublji pleh, pa kasnije sečete na komade željene veličine.

Za bilo koji način da se odlučite, važno je da se ovi sitni kolači sa kokosom moraju stegnuti ( ako ih sipate u pleh, možete ih staviti u frižider, pa tek onda seći ), to jest sušiti ( ako se odlučite da vadite modlicama oblike ). Na kraju ih pospite preostalom količinom kokosovog brašna.

Da bi vaša dekoracija, odnosno aranžiranje bilo originalno, možete recimo obojiti kokosovo brašno jestivom bojom, pa ga onda posuti preko kolača, a preko staviti čokoladnu bombonicu, recimo. Ili ih možete ukrasiti topljenom čokoladom.

Posni sitni kolači za slavu sa bademima

Sitni kolači se najčešće pripremaju sa bademima, sa orasima i sa keksom. Naravno, kao i za sve druge vrste sitnih kolača, tako i za ove sa bademima postoje brojni recepti. Ovaj koji možete pročitati u nastavk uteksta spada u one jednostavnije za pripremu. Zapravo su to čokoladne kuglice sa bademima. Iako je u receptu navedeno da ih valjate u prah šećer, možete malo izmeniti recept. Kako bi vam dekoracija, te aranžiranje ovih kolača bila što bolja i originalnija, možete ih recimo ukrasiti rastopljenom čokoladom ili ih, umesto u prah šećer uvaljati u komadiće badema, koji ste prethodno iseckali. Samo imajte na umu da onda treba oko 100 gr više badema, nego što je navedeno u receptu i naravno, oko 100 gr čokolade za kuvanje više nego što je navedeno u receptu, ako se odlučite da vam to bude dekoracija ovih kolača sa bademima.

Mi ćemo, ipak navesti osnovni recept, pa ga vi možete menjati u skladu sa vašim željama.

kolaci sa bademima

Sastojci:

  • 450 gr čokolade za kuvanje
  • 200 gr mlevenih badema
  • 150 gr prah šećera
  • par kašika likera po izboru ( najbolje liker od nane )
  • papirne korpice ( po želji za lepše aranžiranje )

Priprema:

  1. Prvo izrendajte 250 gr čokolade za kuvanje na krupno rende.
  2. Zatim pomešajte izrendanu čokoladu sa 50 gr šećera u prahu i mlevenim bademom, pa dodajte liker. Kada dobro izmešate, možete po potrebi dodati još liker, ukoliko je masa tvrđa.
  3. Rastopite preostalih 200 gr čokolade za kuvanje na pari.
  4. Pravite kuglice, valjajte ih u rastopljenu čokoladu, a zatim u preostalih 150 gr šećera u prahu.

Posni sitni kolači sa džemom

Najjednostavniji recepti za pripremu posnih kolača su oni sa džemom. Ujedno su to i, možda najukusniji kolači, posebno ukoliko koristite domaći džem.

kolaci sa dzemom

Sastojci:

  • 200 gr margarina
  • 350 gr šećera u prahu
  • 100 gr lešnika ( pečenog i mlevenog )
  • 200 gr brašna
  • 100 – 200 gr čokolade za kuvanje ( u zavisnosti od toga za koje aranžiranje ćete se odlučiti )
  • 200 gr mekog brašna
  • džem od kajsija

Priprema:

  1. Odvadite jednu punu supenu kašiku margarina, koju ćete koristiti za pripremu čokoladnog preliva. Pa od preostale količine margarina umesite testo, dodajući i: 100 gr prah šećera, samleveni pečeni lešnik i 200 gr brašna. Testo umesite i ostavite oko 30 minuta da odstoji na haldnom ( u frižideru ).
  2. Nakon toga, razvijte testo debljie prsta ( oko pola santimetra ), pa vadite kolačiće modlom ili čašicom za rakiju. Ređajte ih na papair za pečenje ili podmazan pleh i sušite na temperaturi od oko 180 stepeni, dok ne porumene.
  3. Sitni kolači koje pripremate na ovaj način se prave tako što dve ispečene polovine spajate džemom.
  4. U međuvremenu pripremite glazuru od preostale količine čokolade za kuvanje i biljnog margarina, koje ćete pomešati sa 125 ml vode i rastopiti na pari.
  5. Kolače ukrašavajte po želji: umočite samo gornju polovinu u glazuru ili ceo kolač ili ih, pak ostavite bez glazure. Sve zavisi od toga kako vi želite da ukrasite ove kolačiće.

Sitni kolači za slavu od oraha

Da dekoracija vaših kolača za slavu bila što zanimljivija i originalnija, dobro je da i sitni kolači budu različitih oblika. Bez obzira da li ih pravite od oraha, od keksa, sa bademima, sa urmama ili bilo kojim drugim posnim sastojcima, dekorisanje je vrlo važno. A za originalno dekorisanje je dobro imati više vrsta kolača i to različitih oblika. Zato su i recepti koje smo pripremili za vas raznovrsni i što se tiče sastojaka i što se tiče oblika.

kolaci od oraha

U nastavku možete pročitati i kako se pravi rolat od oraha za slavu.

Sastojci:

  • 250 gr mlevenih oraha
  • 250 gr šećera
  • 125 ml sojinog mleka
  • 100 gr mlevenog keksa
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 150 gr margarina
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 supena kašika ruma
  • 100 – 150 gr čokolade za kuvanje ( za glazuru, po želji )

Priprema:

  1. Pomešajte sojino mleko, šećer i vanilin šećer, pa šerpu stavite na tišu vatru, kako bi se šećer rastopio.
  2. Kada se sav šećer rastopi, dodajte mlevene orahe i mleveni keks, kao i čokoladu za kuvanje i rum, pa sve zajedno izmešajte dok se dobro ne sjedini. Vodite računa da vam ova smesa ne zagori.
  3. Kada se sve dobro sjedini, sklonite sa ringle i dodajte margarin. Kada se rastopi, ostavite smesu da se ohladi.
  4. Kada se masa ohladi, oblikujte rolat željene veličine. Možete ga premazati glazurom od čokolade, a možete ga ostaviti i bez preliva. Zatim pripremljen rolat ostavite da se dobro stegne, pa ga secite oštrim nožem.

Sitni kolači za slavu od keksa

Kad kažemo sitni kolači od keksa, pošto su u potanju posni kolači za slavu, važno je naravno da se pripremaju sa posnim keksom, pa nećemo to napominjati u receptu.

kolaci od keksa

Sastojci:

  • 500 gr mlevenog keksa
  • 400 gr šećera
  • 250 gr margarina
  • 250 gr kikirikija ( pečenog i oljuštenog )
  • 300 gr čokolade za kuvanje
  • 100 ml ulja
  • papirne korpice ( u zavisnosti od dekoracija ostalih kolača koje pripremate za slavu)

Priprema:

  1. Pomešajte šećer sa 300 ml vode, pa ga ušpinujte.
  2. Sklonite sa ringle, pa dodajte margarin i mešajte dok se potpuno ne rastopi.
  3. Potom dodajte mleveni keks i usitnjeni kikiriki, a na kraju 50 ml ulja, pa sve dobro izmešajte dok ne dobijete kompaktnu masu.
  4. Pripremite glazuru od 150 gr čokolade za kuvanje i 50 ml ulja.

I ovi sitni kolači sa keksom mogu biti oblikovani kao kuglice ili kao pravi kolač. Ukoliko želite da ih sečete, onda je potrebno da oblikujete kolač na poslužavniku ili tacni i prelijete ga glazurom. Kada se ohladi, možete ga seći na komade željene veličine. Ako želite da oblikujete čokoladne kuglice, onda ih jednostavno umočite u pripremljenu glazuru i ređajte u papirne korpice, koje ste prethodno pripremili.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts