Najbolji čajevi za kašalj

Nekada kašalj prodje sam od sebe jednostavno uz jačanje imuniteta vitaminima. Medjutim, poseban problem je uporan kašalj koji se teško leči čak i dugotrajnim medicinskim terapijama. Tada u pomoć za lakše iskašljavanje, priskaču prirodni preparati najčešće u vidu čajeva.

Kašalj može biti posledica virusne infekcije, alergije ili bakterijske infekcije. U svakom slučaju, lekar mora da postavi dijagnozu i da terapiju. Lekove protiv kašlja nikada ne treba uzimati na pamet I na svoju ruku. Ono što sami možete da uradite, jeste da probate da svoje stanje olakšate čajevima.

Čajevi su korisni jer hidriraju organizam i olakšavaju iskašljavanje. Čak i običan čaj od kamilice i nane ima umirujuće dejstvo.

čaj kasalj

Čaj za kašalj od crnog luka

Čaj od crnog luka je jedan od najstarijih prirodnih lekova protiv kašlja a uspešno su ga koristile i naše bake. Kako se priprema: Tri osrednje glavice crnog luka  sa sve ljuskom operate i svaku glavicu potom isecite na 4 jednaka dela. Kuvajte ih u jednom litru vode sve dok  trećina vode ne ispari. Kada je gotovo, bacite luk, a dobijeni čaj pijte tokom dana, polako, gutljaj po gutljaj. Druga varijanta je čaj  od ljuski crnog luka, posebno za one kojima smeta miris luka. Priprema: Šaku ljuski crnog luka prokuvajte  u pola litra vode, 10 minuta, procedite i pijte nekoliko šolja na dan.

Čaj od žalfije za veliki, uporan i jak kašalj

U šolju provrelog mleka ubacite pola kašičice žalfije. Neka ključa 3 minuta a nakon toga u čaj dodajte kačičicu svinjskemasti i pola kašičice sode bikarbone. Promešajte  i pijte malim gutljajima. Za jedan dan, mogu se popiti  tri šolje. Čaj pripremite da bude uvek svež neposredno pre nego što ćete ga popiti.

Žalfija je dobra i za prehladu koju obično prati crveno i upaljeno grlo. Grgoljajte čaj od žalfije nekoliko puta dnevno i ubrzo ćete osetiti poboljšanje.

Čaj od djumbira

Dumbir je u poslednje vreme distigao vrhunac popularnosti kao lek za mnoge zdravstvene probleme pa i za kašalj. Koren djumbira isecite na kolutiće i kuvajte u malo vode. Kada se ohladi, dodajte mu med i sok od limuna po želji. Ovaj čaj takodje utiče na jačanje imuniteta pa će tako uticati i na propratne efekte prehlade kašlja, kao na primer na kijavicu. Dobar je i za suvi kašalj i za zreo kašalj, a šlajm će se iz bronhija lakše iskašljavati.

Možete probati djumbir i na sledeći način: Jednu šoljicu šećera stavite u šerpicu, a kad se rastopi, dobivši zlatno smedju boju, dodajte šoljicu vode i smanjite vatru. Kad se karamelizovani šećer rastopi, dodajte djumbir na vrh noža sa malo soka od limuna. Uzimajte ovaj šerbet po dve kašičice tri puta dnevno.

Čaj od bosiljka

Bosiljak je takodje od davnina poznati narodni lek protiv kašlja. Skuvajte čaj od sušenog bosiljka na uobičajen način i popijte nekoliko puta dnevno po jednu manju šolju. Osim kao čaj, bosiljak je odličan kao sredstvo za inhalaciju. Inhalirajtese bar jednom dnevno nad posudom u kojoj je sveže skuvani čaj od bosiljka i iskašljavanje če biti lakše.

Čaj od lovorovog lista

U pola litra vode, stavite 150 grama šećera i pustite da proključa. Onda dodajte 10 lista lovora i kuvajte na laganoj vatri još pola sata. Kada se skuva, izvadite listove, a čaj sačuvajte u teglici. Upotrebljavajte po potrebi.

caj lovorov list

Čaj od origana

Pet grama origana prelijte sa 2 decilitra proključale vode. Nakon što odstoji oko pola sata, možemo ga piti po potrebi. Potrudite se da nadjete kvalitetni ili divlji origano koji je dosta učinkovitiji.

Čaj od oraha

Pripremite deset celih oraha, I dok su u ljusci, dobro ih operite. Razbijte ih na sitnije komade I stavite u šerpu. Prelijte litrom vode, dodajte malo soli I kuvajte dok tečnost ne ispari oko 50 posto. Ohladite pa procedite. Čuvajte na tamnom mestu u staklenoj posudi. Ovaj čaj odnosno sirup treba piti svakog dana ozmedju obroka, po oko 50 mililitara. Lek nije namenjen za dužu upotrebu.

Čaj od podbela i jagorčevine

Čaj od podbela je  koristan kod upornog kašlja koji prati prehladu i grip, kao I čaj od jagorčevine. Olakšava izbacivanje sekreta. Ove lekovite biljke često su medju osnovnim sastojcima mnoguh kupovnih sirupa protiv kašlja.

Čaj od ovih lekovitih biljaka priprema se na uobičajen način – Kašiku osušenih biljaka prelijte sa 2 decilitra ključale vode, pustite da odstoji 5 minuta, procedite i pijete po potrebi, nekoliko šolja na dan. Na osti način možete pripremiti I čaj od majčine dušice koji takodje pomaže.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts