Baklava sa čokoladom i „Plazma“ keksom

Priznajem da će možda zvučati čudno, ali postoji ipak nešto dobro što nam je ostalo od zloglasnih Turaka koji su vladali našim prostorima pet vekova. Specijaliteti turske kuhinje koje smo usvojili, kao na primer burek, razne vrste pita, tulumbe, baklava i da ne nabrajam dalje, definitivno su dobra stvar koja nam je ostala od osvajača naših teritorija.

I danas se vrlo rado spremaju i konzumiraju mnoga jela koja su nam doneli Turci. A baklava je nekada bila jedna od omiljenih poslastica. Na prvom mestu zato što je nekada svaka domaćica u kući imala i orahe i šećer, koji su osnovni sastojci za ovu poslasticu. Kore za baklavu se danas kupuju, a naše bake su ih nekada same pravile. Isto tako, kako se menjaju vremena, tako i recept koji danas imamo za pripremu baklave nema toliko toga zajedničkog sa receptima naših predaka. Dokaz za to je i recept koji možete pročitati u nastavku našeg teksta, a koji će vam, verujem možda zvučati i čudno.

Sigurno se pitate da li je moguće i kako napraviti ovu poslasticu sa čokoladom i “ Plazma “ keksom, kad svi znamo da se baklava pravi sa orasima i šećerom.
Promenićete mišljenje kada prvi put budete probali ovu poslasticu, u to sam sigurna. Uz to, baklava sa čokoladom i “ Plazma “ keksom može biti i posna. Jer od nedavno je moguće da kupite i posni “ Plazma “ keks. Ostali sastojci su svi posni, tako da će i vaša baklava sa čokoladom biti posna, ako koristite ovu vrstu keksa za pripremu.

Baklava sa cokoladom

Baklava sa čokoladom i “ Plazma “ keksom se priprema od sledećih sastojaka:

  • 1 pakovanje kora za pitu ( 500 gr )
  • 200 gr mlevenog “ Plazma “ keksa ( običnog ili posnog )
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 200 gr margarina
  • 300 gr šećera
  • 1 ceo limun

Kako se pravi ( posna ) baklava sa čokoladom?

  1. Prvo izrendajte čokoladu za kuvanje na krupno rende.
  2. Margarin stavite u šerpu, pa ga na blago zagrejanoj ringli rastopite.
  3. Podmažite posudu u kojoj ćete peći baklavu, pa na dno stavite jednu koru. Koru poprskajte rastopljenim margarinom, pospite sa malo strugane čokolade i sa malo mlevenog “ Plazma “ keksa. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal.
  4. Na kraju, prekrijte baklavu korom, pa isecite na parčiće željene veličine.
  5. Baklava sa čokoladom i “ Plazma “ keksom se potom stavi u dobro zagrejanu rernu i peče dok ne dobije zlatno žutu boju.
  6. Dok se baklava peče, vi pripremite sirup. Sirup pripremate tako što pomešate šećer sa 500 ml obične vode i stavite na tišu vatru da proključa. Sirup za baklavu je gotov kada se voda ukuva otprilike do polovine prvobitne količine, to jest do oko 250 do 300 ml. Pred kraj kuvanja sirupa, dobro operite limun, pa ga isecite na kolutove i ubacite u šrpu. Zatim isključite ringlu i ostavite sirup da još malo ključa.
  7. Kada je baklava sa čokoladom i “ Plazma “ keksom pečena, odmah je izvadite iz rerne i dok je još vrela prelijte je pripremljenim sirupom. Najbolje je da to radite polako, sipajući sirup kašikom, kako bi bio što ravnomernije raspoređen.

Baklava sa čokoladom i “ Plazma “ keksom bi trebalo da se dobro ohladi pre služenja.

Po želji, možete je preliti i rastopljenom čokoladom za kuvanje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts