Čaj od bosiljka dobar je za prevenciju infarkta i zdrave krvne sudove

Bosiljak je kao lekovita biljka vrlo cenjena u mnogim kulturama širom sveta, koristi se u nekom obredima, ritualima, mnogim svetskim kuhinjama kao začin, a pored njegovog karakterističnog omamljujućeg mirisa, njegova osnovna vrednost  su mnoga lekovita svojstva.

Bosiljak, latinski naziv Ocimum basilicum je grmasta biljka, ovalnih, zelenih listova. Na svetu raste više od šezdeset vrsta ove biljke, koje se razlikuju po izgledu ili mirisu. Bosiljak kao lekovita biljka, najpoznatiji je kao jaki antioksidant.

Lekovitost i upotreba bosiljka

Neka novija istraživanja pokazala su da bosiljak ima blagotvorno dejstvo najpre na ljudsku psihu zbog  toga što ima umirujuće dejstvo, pa se preporučuje kao prirodni lek za smirenje, protiv stresa i napetosti. Takodje je koristan za osobe koje se bave profesijama koje su stresne prirode i koje zahtevaju intelektualne napore pošto pomaže da se bolje pamti.

caj bosiljak

Snižava krvi pritisak, a odličan je kao lek za nesanicu. Bosiljak je dobar prirodni lek za astmu, smanjuje simptome prehlade kao sto za kašalj i bolno grlo. Pulmolozi ga preporučuju kao odlično sredstvo za inhalaciju, jer otpušta i čisti sinuse.

Čaj od bosiljka otvara apetit i smanjuje nadimanje stomaka. Pomaže kod crevnih upala i upala mokraćnih kanala. Travari odavno preporučuju bosiljak dojiljama kako bi podstakao lučenje mleka i olakšao dojenje.

Čaj od bosiljka ublažiće simptome glavobolje, nesanicu i mučninu. Pomaže kod obolele bešike i bubrega, dok se nekada koristio za lečenje tuberkoloze.

Pošto je jak antioksidant, i deluje antibakterijski, bosiljak se često koristi kao prirodno sredstvo protiv nadimanja i za mršavljenje.

Priprema čaja od bosiljka

Kako se sprema čaj od bosiljka? Naseckane listove bosiljka prelijte vrućom vodom, ostavilte da odstoji osam minuta i nakon toga procedite.

Sok od bosiljka

Za kožna oboljenja, kao što su akne ili kada se desi ujed insekata, za probleme sa sluzokožom, kao što su upale i infekcije, koristi se sok od bosiljka, napravljen od njegovih svežih listova i to za ispiranje. Za usnu duplju, dobro je par puta na dan žvakati listove bosiljka, što će ukloniti i problem lošeg zadaha iz usta.

Antioksidantna svojstva bosiljka

Antioksidansi su važan deo zdrave ishrane a oni iz bosiljka štite organizam od oštećenja čiji su uzrok slobodni radikali i sprečavaju starenje ćelija.

Jedan od antioksidansa u bosiljku je beta-karoten koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A, pa kao takav sprečava oksidaciju holesterola u krvotoku, štiti srce i krvne sudove. Važan je takodje za zdravlje kostiju a pomaže kod reumatskih tegoba.

Bosiljak kao dobar izvor vitamina B6 i magnezijuma povoljno utiče na zdravlje  kardiovaskularnog sistema pomažući opuštanju mišića i krvnih sudova, pa tako pospešuje cirkulaciju i smanjuje rizik od nepravilnog srčanog ritma, jača srce i deluje preventivno protiv infarkta.

Bosiljak kao prirodni antibiotik

Sveži listovi kao i ulje bosiljka imaju antibakterijsko i antiseptičko dejstvo, pa se koristite pri lečenju infekcija ali i ginekoloških problema uzrokovanih infekcijom kao što je belo pranje. Listovi bosiljka stavljeni na rane sprečoće bakterijske infekcije.

caj od bosiljka

Mere opreza

Način upotrebe – Čaj od bosiljka možete piti svaki dan, ali nakon osam dana trebalo bi napraviti dvonedeljnu pauzu. Zbog toga što ima sedativno dejstvo, nije preporučljiv u trudnoći. Ne bi trebalo ni da ga piju bebe mlađe od šest meseci.

Bosiljak je lekovit i u jelima

Listovi bosiljka upotrebljavaju se u mnogim svetskim kuhinjama i uklapaju se po ukusu sa različitim vrstama jela. Kada kuvate, jelo začinite bosiljkom tek prij kraju kuvanja, da bi se zadržai njegov originalni ukus i lekovita svojstva. Uvek kada možete, radije upotrebitesveži bosiljak, pre nego sušeni.

Sos od sveže naseckanog bosiljka s belim lukom i maslinovim uljem možete  koristiti za prelivanje raznih jela kao što su testenine, pirinač, riba, brusketi…

Od bosiljka možete napraviti svojevrsni jednostavni ledeni mediteranski slatkiš. Pomešajte naseckani bosiljak sa malo limunovog soka, sa sokom šećerne trske i vodom pa smesu zamrznite u vidu kockica leda. Kada se smesa zamrzne, kockice usitnite blenderom pa poslužite.

Najjednostavnije je da napravite svežu, ukusnu italijansku salatu od paradajza, svežeg bosiljka i  mocarele.

Kao začin, kuvari bosiljak preporučuju kao dodatak jelima od krompira, kukuruza, karfiola i plavog patlidžana. Sušeni bosiljak, koji ima jači ukus u odnosu na  sveži, treba dodavati u variva i druga jela od povrća, poput  graška i pasulja. Bosiljak je mnogima omiljen sastojak namaza i pašteta.

Eterično ulje bosiljka

Listovi bosiljka sadrže veliku koncentraciju eteričnog ulja, tanin saponine i odredjene gorke materije. Ovo ulje bogato je zavidnim količinama estragola, linalola, cineola i drugih antiseptičkih sastojaka koji imaju antibakterijsko dejstvo tako što sprečavaju  njihovo razmnožavanje. Zahvaljujući ovim svojstvima bosiljak je svojevrsni prirodni konzervans, a dosta se upotrebljava u farmaceutskoj industriji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts