Čaj od nane dobar je za stomačne tegobe i ublažavanje bolnih menstruacija

Čaj od nane treba uvek imati u kući jer uvek može da priskoči u pomoć, koja god da je boljka u pitanju.Čaj je prijatnog ukusa, okrepljuje, pogotovo ako mu dodate malo limunovog soka. Možete ga zasladiti medom.

Menta je u našem narodu poznata još i kao nana, paprena metvica ili pepermint. Na svetu raste više od  250 vrsta ove biljke. Mentu bi uvek trebalo imati kod kuće jer dobro dođe kod različitih tegoba.

Poznato je da je nana čest sastojak preparata za zaštitu zuba, vodica za ispiranje zubnih pasti… Redovno pijenje čaja od mente, pospešiće zdravlje zuba i omogućiće čist, svež dah.

NANA CAJ

Kako se sprema čaj od nane

Priprema čaja od nane retko kome nije dobro poznata jer je reč o jednom od omiljenih napitaka. Kašičicu osušene nane prelijte sa  2 dl vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte, najbolje uvek sveže pripremljeni čaj, topao ili ohladjen.

Dejstvo nane i lekovita svojstva

Zašto je dobar čaj od nane? Najčešća upotreba čaja od nane je u svrhu  umirivanja organa za varenje i protiv nadutosti. Ovaj napitak će smanjiti bolove u stomaku, ublažiće gastritis, smiriti želudac i creva, ublažiti razne grčeve i mučninu.  Zbog povoljnog delovanja po ceo system organa za varenje, mogućeje da će čaj id nane sprečiti hemoroide ili ih ublažiti. U kombinaciji sa matičnjakom koristi se kod mučnine kod trudnica.

Lekovitost nane ogleda se i u tome što ublažava stres jer podiže raspoloženje. Dobar je i pre spavanja protiv nesanice, jer će opustiti organizam. Kad je reč o ženama, čaj od nane se preporučuje kod bolnih menstruacija.

Nana se koristi i protiv neprijatnog zadaha kao i kod bolesti desni i zuba u vidu rastvora za ispiranje usta.

Pospešuje mršavljenje, jer ima diuretičko dejstvo, ubrzava metabolizam , smanjuje apetit pa ako želite ravan stomak, navalite na ukusni čaj od mente.

Oblozi od mente mogu se koristiti  za osip i crvene oči. Čaj od nane će takodje ukloniti ili bar ublažiti glavobolju ili migrenu. Nana ublažava simptome prehlade i suvog kašlja. Oblozi od mente pomoći će kod alergijskih osipa, a inhaliranje čaja smanjuje začepljenost disajnih puteva.

Nana kao začin

Nana se u mnogim svetskim kuhinjama vrlo često koristi kao začin ili dodatak jelima, čorbama, supama, prelivima, salatama. Odlično ide uz dinju, paradajz, krastavac, limun, pomorandžu, limetu, a tu je i neprevazidjeni koktel Mohito!

nana lekovitost

Eterično ulje nane

Ovo ulje sadrži vitamine A i C, omega-3 kiseline, gvožđe, mangan, kalcijum, magnezijum, kalijum i bakar.Lekari ga često preporučuju za lečenje migrena, reumatskih tegoba, svraba kože, alergija, kašlja, iritacije debelog creva…

I čaj i eterično ulje nane pokazali su dobre rezultate ako se koriste za čišćenje lica, masnog lica, zapušenih pora, lica koje muče bubuljice.

Eterično ulje se može piti kod problema sa jetrom i žuči. Takodje, relaksira upaljene mišiće pa je omiljeno za masažu.

Istraživanja su pokazala da nana ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo u vidu etarskog ulja. Deluje takodje antigljivično, pa ako su gljivice uzrok peruti ili opadanja kose, probajte da problem otklonite lekovitim svojstvima ove biljke.

Deci koja su mladja od 5 godina preporučuje se da kod stomačnih tegoba bolje koriste čaj kamilice ili komorača, pa se nana ne preporučuje za grčeve kod beba. Korišćenje etarskog ulja nane nije preporučljivo trudnicama do čestvrtog meseca trudnoće. Pijenje čaja od nane za vreme dojenja ne bi trebalo da predstavlja problem. Ako ste strastveni ljubitelj ovog napitka i konzumirate ga u većim količinama, bilo bi dob o da se, dok dojite o konzumiranju čaja, posavetujete sa pedijatrom.

Nuspojave

Ako se etarsko ulje nane koristi u velikim količinama, mogu se javiti neka neželjena dejstva kao što su gorušica, mučnina, alergija, povraćanje. Etarsko ulje u primeni na koži osoba koje su osetljive može izazvati kontaktni dermatitis.

Gajite nanu

Iako nana rate kao samonikla biljka, nju možete sami da gajite. Omogućite joj duboko, humusno i vlažno tlo. Berite je pre nego što procveta, osušite u hladu na promaji, a čuvajte 6 do 12 meseci u dobro zatvorenim staklenim posudama.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts