Kako zaustaviti krvarenje hemoroida

Hemoroidi su proširene i otečene vene u zadnjem delu creva i analnom otvoru. Smešteni su  pod sluzokožom završnog dela debelog creva, a oblik im je sličan čvorićima. Mogu biti unutrašnji i spoljašnji. Jedno od neprijatnih stanja  koje prati pojavu hemoroida je  njihovo krvarenje, kako spoljašnjih tako i unutrašnjih. Krvarenje hemoroida može biti jako obilno, hronično, oskudno, sporadično, a može se javiti posle operacije ili nakon podvezivanja šuljeva kao jedne od metoda njihovog lečenja.

U  svakom slučaju, ovo stanje treba da se leči, a u tome Vam mogu pomoći neki prirodni lekovi i preparati koje treba izabrati u odnosu na to koliko traje problem sa hemoroidima i samo krvarenje.

Simptomi hemoroida

Svrab i peckanje,  pojava sluzi, krvarenje,  bol u rektalnom predelu.

Uzroci nastanka hemoroida

Hemoroidi nastaju usled  prevelikog pritiska na krvne sudove u karlici i predelu rektuma što uzrokuje oticanje i istezanje vena . Nastajanju hemoroida doprinosi i često stajanje.

mast neven hemoroidi

Osobe sa povišenim rizikom nastanka hemoroida

Hemoroidi se često javljaju u trudnoći usled pojačanog pritiska povećane telesne mase, a njima su još podložne osobe koje pate od  zatvora, proliva, koje često dižu teške predmete,  ljudi koji se retko kreću i neaktivni su,  osobe sa genetskom predispozicijom…

Hemoroidi mogu biti i posledica nezdravog načina života,  loše ishrane, preteranog konzumiranja preslane, previše ljute ili slane hrane,  oskudnog unosa povrća i hrane koja je bogata vlaknima, zatim posledica nedovoljnog unosa tečnosti (manje od 2 litra na dan), preterivanja sa alkoholom i gaziranim napicima…

Nije retkost da se hemoroidi koji  krvare pojave posle porodjaja zbog velikih naprezanja.

Lečenje hemoroida i kako zaustaviti njihovo krvarenje

Osim krema i čepića koje možete kupiti u svim apotekama, na raspolaganju Vam je nekoliko prirodnih metoda lečenja šuljeva.

Kantarion u kombinaciji sa maslinovim uljem  suzbija bol i čest je prirodni lek protiv hemoroida. Kako spremiti ovaj preparat? Četiri kašike mladih pupoljaka kantariona stavite u tamnu staklenu flašu i ostavite da odstoji jedan  dan. Nakon toga, nalijte pola litre maslinovog ulja i flašu dobro zatvorite.

Ostavite flašu  na suncu  6 do 8 sedmica, a ulje nakon ovog perioda, možete direktno mazati na spoljašnje hemoroide. U ovo ulje od kantariona možete da dodate eterično ulje kamilice i čempresa.

Čuvarkuca,limun i med su prirodna kombinacija koja Vam može pomoći u lečenju šuljeva.  Jedan limun dobro operate pa ga ubacite u posudu sa vodom gde ste rastvorili malo sode  bikarbone pa pustite da odstoji 1 sat. Nakon toga, izvucite limun i isecite ga na kriške. Uzmite oko 300 grama sveže čuvarkuće, sameljite zajedno sa limunom pa procedite kroz gazu. Na kraju, dodajte 750 g livadskog meda i promešajte sve drvenom kašikom.

Ovaj preparat čuvajte  u frižideru. Svakog jutra, na prazan stomak, uzmite 1 kašiku preparata, a terapiju primenjujte mesec dana.

Mast od maslačka

Ovaj prirodni lek za hemoroide se sprema  od svežih cvetova maslačka. Najpre zagrejte pola kilograma  svinjske masti pa dok je još vrela, u nju ubacite 40 svežih cvetova maslačka i ostavite na ringli  dok „ne baci jedan ključ“, pa promešajte i sklonite s vatre. Poklopite i ostavite da prenoći na sobnoj temperature. Sutra samo malo zagrejte mast da biste je mogli procediti.

Dobijenu mast sipajte u staklenu posudu, a koristi se blagim utrljavanjem na obolelo mesto više puta na dan.

Od ostalih masti koje su delotvorne, preporučuju se masti koje sadrže anis, milduh, smilje, neven, bosiljak…

Bokvica

Operite oko  40 listova bokvice, osušite, sameljite pa pomešajte sa kilogramom livadskog meda. Čuvajte u frižideru. Svakog jutra uzimajte po jednu kašiku ovog preparata.

Bokvicu možete da jedete i kao salatu začinjenu limunim i solju.  Uspešna je u lečenju čireva, hemoroida i reguliše metabolizam.

Svinjsko salo

Svinjsko neslano salo oblikujte u vidu  čepića. Poredjajte ih  na tacnu i stavite i zamrzivač na nekoliko sati. Nakon toga se čuvajte ih u vrećici u zamrzivaču. Po jedan čepić stavljajte svako veče u anus. Terapija treba da traje 40 dana. Hladnoća olakšava upalu,a  masnoća leči i omogućava lakši prolazak stolice.

Krompir

Za spoljne hemoroide, stavljajte, najbolje noću, obloge od rendanog sirovog krompira i  maslinovog ulja ili mladog sira sa maslinovim uljem..

Za unutrašnje hemoroide napravite čepić  od kriške krompira koji ćete preliti maslinovim uljem i staviti u anus noću. Poboljšanje očekujte nakon nekoliko dana.

Dodatni saveti

Kako bi ste olakšali ovo neprijatno stanje, svaki put nakon stolice, isperite analnu regiju, ali bez jakih sapuna. Dovoljna je topla voda.

Nakon pranja je obavezno brisanje, jer je vlaga izuzetno pogodna sredina za razvoj bakterija. Tek nakon sušenja, mažite prirodne meleme.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts